Пт, 2024-04-26, 13:21


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2010 » Лютий » 18 » Коаліція у ступорі: ніхто її не залишає, але й не підписується за неї
18:03
Коаліція у ступорі: ніхто її не залишає, але й не підписується за неї
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/


Сьогодні на засіданні ради коаліції, де зібралися представники фракцій БЮТ, блоку "Наша Україна - Народна самооборона" і Блоку Литвина, домовленості не досягнуто, проте консультації тривають. Про це повідомив в інтерв'ю журналістам народний депутат від НУ-НС Роман Зварич.
Він зазначив, що в ході засідання обговорювалися різні варіанти розвитку ситуації, які, по суті, "зводилися до двох варіантів".

За його словами, перший варіант - це "посилаючись на незворотність дії закону, нічого не робити". На переконання депутата, за такого підходу через десять днів "ми знаходитимемося в невизначеній юридично-правовій ситуації, яка відкриває можливість новообраному президентові України припинити повноваження Верховної Ради України й оголосити про дострокові парламентські вибори".

Зварич зазначив, що згідно з другим варіантом відповідно до регламенту ВР треба "подати повний комплект" необхідних документів для підтвердження діяльності коаліції. За його словами, саме навколо цих питань триває розмова, але жодних конкретних рішень не ухвалювали.

Водночас Зварич зазначив, що жоден з представників трьох фракцій не заявляв про вихід хоч би однієї з фракцій зі складу коаліції.

Гриценко прогнозує дочасні президентські вибори вже через півроку

Інший "нунсівець" Анатолій Гриценко заявив, що у фракції НУ-НС зараз немає більшості, яка ухвалила б рішення про вихід з коаліції, повідомляє ТВi.

Коментуючи вимогу спікера Володимира Литвина надати докази існування коаліції, Гриценко сказав, що "голова Верховної Ради не повинен був робити такої заяви. Закон про Регламент, який був введений в дію лише 17 лютого, не має зворотної сили, тому вимагати якісь докази і підписи Литвин не має ніякого права".

На його думку, зруйнувати чинну коаліцію можна лише у разі, коли якась із фракцій з неї вийде.

"Прем'єр Тимошенко заявила, що фракція БЮТ не має наміру виходити з коаліції. "Наша Україна - Народна Самооборона" також ухвалила подібне рішення", - зазначив Гриценко.

На його думку, дочасні парламентські вибори за ситуації, коли не буде створено нову коаліцію, - "це вихід, але і Янукович, і Тимошенко розуміють, що вже не матимуть у новообраному парламенті більше депутатів, ніж вони мають зараз".

Сам лідер фракції ПР, до речі, заявляв, що не проти дочасних парламентських виборів.

"Замість блоку Литвина і комуністів з'являться нові політичні сили, тому дострокові вибори до Ради не вигідні ані "регіонам", ані "бютівцям", ані всім решті", - впевнений Гриценко.

Він також вважає, що команда Януковича не здатна вирішити ситуацію і консолідувати країну, тому через півтора-два роки цілком можливі дочасні президентські вибори, "які остаточно зітруть прізвища нині рейтингових політиків".

"І для Януковича, і для Тимошенко сьогодні останній шанс утриматися при владі, оскільки в суспільстві вже починає з'являтися запит на розумних, відповідальних і порядних політиків", - заявив Гриценко.

Крім того, він назвав помилкою Януковича після виборів першу промову російською мовою, перше інтерв'ю зарубіжним ЗМІ, "заяви з питань, які роз'єднують (Чорноморський флот, ГТС, НАТО, мова і так далі)".

На думку Гриценка, вони відштовхнули від союзу з Партією регіонів групу Кириленка, яка теоретично могла приєднатися до нової коаліції.

"Політична ситуація сьогодні зайшла у безвихідь. Є новообраний президент, стара коаліція, прем'єр і уряд. Зрозуміло, що прем'єр-міністр і глава держави співпрацювати не будуть. Тому, на жаль, вирішити цю ситуацію безконфліктно неможливо", - вважає він.

"Янукович може продовжити працювати з Тимошенко, але хорошого з цього нічого не буде. Уряд, що теоретично діє, можна відправити у відставку, але в парламенті все одно залишається стара коаліція, яка може не підтримати призначення нових міністрів. У цій ситуації напрошується рішення, яке я пропонував ще рік тому, - новообраний президент має сам очолювати уряд і формувати його незалежно від існування коаліції", - додав Гриценко.

Вчора голова Верховної Ради Володимир Литвин зажадав від фракцій коаліції в десятиденний термін надати йому щонайменше 226 підписів депутатів, що входять до парламентської більшості, як цього вимагає набулий чинності регламент ВР.

У цьому документі чітко виписано порядок формування парламентської коаліції. Зокрема, регламент припускає, що до її складу має входити не менш ніж 226 народних депутатів. А згідно з п. 4 ст. 61 закону, до коаліційної угоди повинні додаватися списки парламентарів, які сформували коаліцію "з особистими підписами народних депутатів".

У БЮТ назвали цю вимогу незаконною і заявили, що виконувати її не мають наміру, адже на момент створення коаліції регламенту ще не було затверджено.

"Тепер є три шляхи: або фракція НУ-НС йде в коаліцію з Партією регіонів, або вона підтверджує свою наявність у чинній коаліції, або ми всі йдемо на дострокові парламентські вибори", - заявив перший заступник голови фракції БЮТ Андрій Кожем'якін.

І це при тому, що фракція НУ-НС напередодні голосувала за скасування місцевих виборів, з формальної причини - браку коштів у бюджеті країни.

У зв'язку з цим ще вчора депутат від НУ-НС Руслан Князевич був украй здивований можливістю проведення дочасних виборів до Ради. Він з подивом заявив, що якщо Верховна Рада скасувала проведення чергових місцевих виборів через відсутність державного фінансування, то незрозуміло, на які кошти будуть проведені позачергові парламентські вибори.

Тим часом лідер фракції "Наша Україна - Народна самооборона" Микола Мартиненко заявив, що фракція НУ-НС не збирає підписів депутатів для підтвердження існування коаліції. При цьому він підкреслив, що "фракція НУ-НС заборонила мені збір підписів". Раніше лідер Мартиненко заявив, що на засіданні його фракції в четвер він має намір ініціювати збір підписів на підтримку діяльності коаліції.

У свою чергу Блок Литвина не проти збору підписів, але при цьому не приховує, що веде перемовини з ПР і готується до дочасних виборів.



За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 1536 | Додав: Olena_Mazur
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ