Чт, 2024-05-02, 11:17


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2013 » Листопад » 2 » Колекцію турецького мистецтва XVIII століття шведський музей втратив
13:48
Колекцію турецького мистецтва XVIII століття шведський музей втратив
Інші останні Новини культури та освіти на сайті holosUA.com/
Шведський національний музей не зміг заблокувати вивезення з країни колекції турецьких предметів мистецтва XVIII століття. Як передає The Local, установа програла апеляцію спадкоємцю колекції, що проживає в Лондоні. Він зумів відстояти своє право на те, щоб вивезти і розпродати твори мистецтва, повідомляє Lenta.ru.

Музей намагався заблокувати вивезення предметів мистецтва зі Швеції бо, хоча колекція і знаходиться в приватному володінні, вона зараховується до шведської культурної спадщини. Власник збирається розпродати предмети на аукціоні Sotheby's.

Колекцію, яка стала предметом суперечки, у XVIII столітті зібрали два брати, які представляли Швецію в Османській імперії. Значну її частину складають портрети членів турецького двору, а також пейзажі. Протягом наступних років твори турецького мистецтва зберігалися в маєтку неподалік від міста Есільтсуна.

Як пояснив співробітник Шведського національного музею Андерс Бенгтссон, ця колекція вважається унікальною тому, що вона збереглася у тому вигляді, в якому її вивезли з Константинополя в XVIII столітті. Точна вартість усіх творів мистецтва в ній невідома, однак приблизно колекція оцінюється в 100 мільйонів крон (або 15 мільйонів доларів).

Бенгтссон також зауважив, що музей допускав вивезення творів з країни у тому випадку, якщо б вони в результаті дісталися якійсь громадській установі, яка б допускала до них широку публіку і вчених. Проте намір розділити колекцію і продати її з аукціону викликав у організації стурбованість.

Практика тимчасової заборони на вивезення з країни предметів, які вважаються культурною спадщиною, прийнята також в Англії. Там міністр культури може накласти тимчасове вето на вивезення подібних творів, якщо їх купують іноземні покупці. Цей період зазвичай використовується для того, щоб зібрати кошти і викупити предмет у нового власника. Якщо ж зробити це не вдається, то витвір все ж покидає країну. У вересні 2013 року британцям вдалося зберегти перстень Джейн Остін, який раніше купила співачка Келлі Кларксон. Після того як будинок-музей Остін сплатив Кларксон 152,45 тисячі фунтів стерлінгів, він зміг залишити прикрасу у своїй постійній колекції.

Раніше повідомлялось, що влада провінції Козенца в італійському регіоні Калабрія заборонила художнику Франческо Веццолі вивозити фрагменти розібраної церкви з Комуни Монтеджордано за межі провінції. За задумом художника, будівлю церкви мали звести заново на території нью-йоркського музею МоМА PS1 в рамках виставки Веццолі "The Trinity" ("Трійця").

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини культури та освіти | Переглядів: 1126 | Додав: adminA | Теги: колекцію турецького мистецтва XVIII, шведський музей
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ