Ср, 2024-04-24, 13:41


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
«  Січень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Головна » 2011 » Січень » 12 » Колишні українські політв'язні принесуть Луценку книжки
13:01
Колишні українські політв'язні принесуть Луценку книжки
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/

Занести в середу, 12 січня, книжки українських письменників у Лук’янівське СІЗО закликав учасник акції "Україна без Кучми" Микола Ляхович. Його засудили до 5 років позбавлення волі – найбільший термін серед 18 учасників подій 9 березня 2001 року, коли біля Адміністрації президента відбулися зіткнення між опозиціонерами та міліцією, повідомляє Українська правда.

Майже 10 років тому книжки у Лук’янівське СІЗО Ляховичу та ще 17 "унсовцям" приносив екс-міністр Юрій Луценко, який зараз сам перебуває за ґратами. Нині українських політв’язнів ставатиме дедалі більше, зазначив Ляхович.

"Коли я перебував із 9 березня 2001 року в Лук’янівському СІЗО, там на вікнах були так звані "баяни", металеві жалюзі, що було видно лише трішки неба, спека, не було чим дихати. Немає досі бібліотеки, щоб читати гарні книжки. Тому ми завтра принесемо "Холодний яр" і книжку Івана Багряного "Сад Гетсиманський", - сказав він у вівторок.

На думку Ляховича, поновлення Генпрокуратурою розслідування справи організаторів акції громадянської непокори "Україна без Кучми" є намаганням чинної влади чинити тиск на "бютівця" Андрія Шкіля, який у 2001 році 13 місяців провів у СІЗО.

Щодо Ляховича, то його батьків протягом двох тижнів тероризували невідомі особи, надзвонюючи телефоном і вимагаючи повідомити місце проживання сина, а також він зазнавав тиску як підприємець і з боку податківців. "Ця кучмівська влада порівняно з донецьким кланом виглядає дитячим сміхом", - вважає Ляхович.

"Якби я не мав родини, дружини та дитини, за яких несу відповідальність перед Богом, то був би у перших рядах проти цієї влади, голодував би, як перед 9 березня 2001 року", - додав він.

Ляхович повідомив, що троє учасників акції громадянської непокори, яких було затримано 9 березня 2001 року в Києві, сьогодні вже покійні. За його словами, саме нелюдські умови утримання в камері, нерви (у "справі 9 березня" відбулось 150 судових засідань), численні травми через побиття і скоротили віку трьом активістам акції "Україна без Кучми".

Із п’яти років, які він отримав за вироком суду, за ґратами провів половину терміну. У жовтні 2003 року Ляхович повернувся на волю завдяки клопотанням парламентарів. Нині він – інвалід другої групи, із судимістю, позапартійний.

Україна, на відміну від Парламентської асамблеї Ради Європи, так і не визнала учасників акції "Україна без Кучми" українськими політв’язнями. Верховний Суд не зняв з них судимості.

Нагадаємо, що наприкінці минулого року Генпрокуратура почала проводити слідчі дії у кримінальній справі щодо подій акції "Україна без Кучми" 9 березня 2001 року. Пізніше ГПУ допитала активістів УНА-УНСО, які в 2000-2001 роках брали участь в акції. Вони заявили, що більшість поставлених слідчим запитань стосувалися "бютівця" Шкіля. Зокрема було допитано голову виконкому УНА-УНСО Руслана Зайченка та членів УНА-УНСО Владислава Мирончука й Олега Бойка.

У свою чергу, депутат Верховної Ради від "Народної самооборони" Тарас Стецьків вважає, що, поновивши розслідування кримінальної справи щодо подій 9 березня 2001 року під час акції "Україна без Кучми", нинішня влада намагається посіяти страх у суспільстві.

Тимчасом Генеральний прокурор України Віктор Пшонка заперечує повідомлення про поновлення Генпрокуратурою розслідування кримінальної справи за фактом заворушень під час акції "Україна без Кучми" у 2001 році. "Ніхто нічого не реанімував, цю справу було призупинено", - заявив він, водночас додавши, що "все повинно бути завершено, як цього вимагає закон – призупинена кримінальна справа має бути поновлена і чи то закрита, чи направлена до суду".

Відзначимо, наприкінці 2000 року, після того як у Верховній Раді було оприлюднено "стрічки Мельниченка", представники опозиції створили комітет захисту Конституції "За Україну без Кучми". 15 грудня 2000 року організація почала акцію громадянської непокори "Україна без Кучми": у Києві на Майдані Незалежності встановили намети, щодня проходили мітинги.

Кульмінацією акції стали події 9 березня 2001 року, коли біля Адміністрації президента сталися зіткнення між опозиціонерами і міліцією. Серед затриманих виявилися члени УНА-УНСО, зокрема тодішній лідер УНА-УНСО Шкіль. Десятьох осіб було звинувачено в організації масових заворушень і засуджено до ув'язнення на терміни від двох з половиною до трьох з половиною років. У 2003 році ПАРЄ визнала заарештованих учасників акції 9 березня політичними в'язнями.

Нагадаємо також, що наразі у Лук'янівському СІЗО перебуває екс-міністр внутрішніх справ Луценко. Його було затримано 26 грудня, а 27 грудня Печерський райсуд обрав йому запобіжний захід у вигляді арешту терміном на 2 місяці.

Опозиція вимагає звільнення Луценка і називає справу проти нього та інших чиновників уряду Тимошенко терором та політичними репресіями.



За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 1192 | Додав: news
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ