Сб, 2024-04-27, 10:39


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2011 » Вересень » 9 » Комітет відхилив "мовний законопроект" ПР
17:57
Комітет відхилив "мовний законопроект" ПР
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/

Парламентський комітет з питань культури і духовності відхилив законопроект про мови, внесений "регіоналами", який "фактично запроваджує дві державні мови в Україні". Про це сказав голова комітету Володимир Яворівський, повідомляє сайт "БЮТ-Батьківщини".

За його словами, комітет направив документ до всіх юридичних інстанцій для проведення експертизи на предмет відповідності ст.10 Конституції України. На думку Яворівського, запропонований "регіоналами" законопроект про мови – "це новий кумулятивний снаряд, який може вибухнути і рвати парламент ще більше, ніж сьогодні".

За його словами, даний законопроект повністю дублює попередній, також внесений членами Партії регіонів законопроект, щодо якого зроблено різко негативні експертні висновки як в Україні, так і за її межами.

Яворівський нагадав, що за висновками експертів – від Міністерства юстиції до Інституту держави і права – цей законопроект визнано таким, що суперечить Конституції. Таку думку також поділяє Венеціанська комісія, Рада Європи та Євросоюз, нагадав він.

"Цей новий законопроект закамуфльований, він нібито дещо інакший, в ньому начебто єдиною державною мовою є українська, але вноситься такий норматив, згідно з яким в разі якщо в певному регіоні є 10% національних меншин, то вводиться друга регіональна мова", - сказав Яворівський.

Він також зазначив, що окрім росіян у жодному регіоні країни не набереться 10% національних меншин. Депутат "Батьківщини" вважає, що ухвалення цього законопроекту може призвести до того, що в половині регіонів України буде дві державні мови, і "це негативно позначиться на суверенності та соборності України".

Окрім того, Яворівський повідомив, що проект подано з грубими порушенням регламенту, зокрема, подано таблицю про внесення поправок більше ніж до двадцяти законів у зв'язку з його ухваленням.

Зазначимо, що у ВО "Батьківщина" дотримуються принципу єдиної державної мови в Україні - української - і вважають неприйнятною будь-яку ревізію чинного мовного законодавства.

"Партія "Батьківщина" послідовно дотримується принципу єдиної державної мови - української. Ця позиція чітко викладена і в "Десяти принципах"- заяві, яку Юлія Тимошенко до Дня Незалежності передала з-за ґрат. Саме тому ми вважаємо неприйнятним нав'язування офіційного статусу російської, а також будь-яку ревізію чинного мовного законодавства, спрямовану на ослаблення державного сприяння відродженню української мови", - йдеться в заяві партії, опублікованій на сайті "Батьківщини".

Згідно із заявою, останній законопроект про засади державної мовної політики свідчить про спробу влади "розвести народ на темі російськомовності".

"Новий проект - це відредагована копія попереднього законопроекту Єфремова-Симоненка-Гриневецького, який передбачав технологію повного визволення України від української мови і який отримав негативні висновки з боку десятків вітчизняних наукових структур. Він також зазнав нищівної критики з боку Венеціанської комісії та Верховного комісара ОБСЄ з питань національних меншин", - зазначають у "Батьківщині".

У партії закликають стати на захист української мови: "...просто придбати в кіоску україномовну газету або україномовну книгу в магазині. Замовити на радіостанції україномовну пісню. Письмово вимагати від керівництва телеканалів збільшення частки україномовних програм. Не шкодувати грошей на кіно з україномовним дубляжем. Заходячи в магазин з дисками, запитувати фільм з українською звуковою доріжкою. Нести українське слово в соціальні мережі. Інсталювати і використовувати україномовне програмне забезпечення. Зміцнювати україномовний сегмент у соціальних та пошукових мережах Інтернету".

Як повідомлялося, наприкінці серпня у Верховній Раді зареєстровано законопроект "Про засади державної мовної політики", який розробили депутати фракції Партії регіонів Сергій Ківалов і Вадим Колесніченко. Згідно з документом запропоновано надати статус регіональної російській мові в 13 регіонах України, де російська є рідною для, як мінімум, 10% населення.

Цей законопроект голова Верховної Ради Володимир Литвин назвав конфліктним, заявивши, що він становить загрозу для української мови. За його словами, одним із наслідків ухвалення цього закону може стати необхідність "десяти відсоткам людей переходити на двомовність".

У свою чергу один з авторів законопроекту Ківалов запевнив, що проект закону жодним чином не передбачає розвитку регіональних мов на шкоду українській мові. "Хочу наголосити, що згідно з проектом закону, функціонування регіональних мов має відбуватися не замість державного, а саме паралельно з ним, тому жодної загрози для державної мови становити не може", - сказав депутат.




За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 1016 | Додав: adminA
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ