Пн, 2024-05-06, 13:32


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2022 » Листопад » 9 » Ліани "душать" планету - вчені
01:43
Ліани "душать" планету - вчені
Інші останні Катастрофи та природні катаклізми на сайті holosUA.com/

тропічний ліс ліана Затягнутий ліанами тропічний ліс здається нам абсолютно мирною, гармонійною спільнотою, але насправді там триває жорстока війна між рослинами за право отримати сонячне світло. І, як вважають науковці, переможцю у цій війні належить не тільки забезпечити своє існування, а й зрушити кліматичну рівновагу у світі, що переживає глобальне потепління.

Ліани нерідко зустрічаються у тропічних лісах на всіх континентах. Обвиваючись навколо стовбурів дерев, вони конкурують зі своїми "опорами" за світло, воду та поживні речовини. Такі "приживали" дереву зовсім не корисні: вони можуть навіть вбити його.

Ліси поглинають вуглекислий газ, тому велика кількість ліан може йти "на користь" глобальному потеплінню. Особливо гостро ця проблема стоїть у Південно-Східній Азії, де дерева відносно більші та з більшою надземною біомасою, ніж у добре вивчених лісах Південної Америки. Більше крони – більше вловлюється вуглекислий газ. Тому в порівнянні з американськими азійські ліси повинні робити більший внесок у нормалізацію світового вуглецевого циклу та пом’якшення кліматичних змін.

Вивчивши розподіл ліан на 2428 деревах, що ростуть на 50 гектарах тропічного лісу в Малайзії, міжнародний колектив вчених виявив, що, на відміну від лісів Нового Світу, в Азії ліани воліють обвивати менш високі (до 15 метрів) молоді дерева, що ростуть рядом лісовому покрові.

Можливо, це пов’язано з тим, що у вивченій ділянці ростуть переважно диптерокарпусы. Ці дерева у дорослому стані скидають нижні гілки. Завдяки цьому дерево позбавляється старих ліан, а нові не можуть забратися по гладкому стовбуру.

Однак, якщо дорослі дерева ще можуть врятуватися від ліан, у молодих такої можливості немає. Задушені «приживалами» вони рідко досягають типових для свого виду розмірів. Це, у свою чергу, означає, що таке дерево вловлюватиме менше вуглекислого газу і зробить менший внесок у вуглецевий цикл, посиливши наслідки глобального потепління.

Надалі вчені планують перевірити, чи їх висновки поширюються на інші тропічні ліси Південно-Східної Азії. Також вони планують встановити, який вплив на діяльність людини — наприклад, вирубування дерев, що утворює просвіти в лісовому пологу, — може вплинути на здоров’я лісу та його роль у кліматичній рівновазі Землі.

Насамкінець варто додати, що висновки нової наукової роботи можуть дещо суперечити реальній ситуації. Відомо, що в Амазонії джунглі часто виробляють вуглекислого газу більше, ніж поглинають. Цілком можливо, що у Південно-Східній Азії роль лісів у стабілізації клімату невелика чи навіть негативна.

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Катастрофи та природні катаклізми | Переглядів: 237 | Додав: admin | Теги: ліани, Планета
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ