Пт, 2024-04-26, 03:15


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2016 » Травень » 31 » Луценко дав прес-конференцію: представив команду і розповів про плани - 31 травня, преса
10:13
Луценко дав прес-конференцію: представив команду і розповів про плани - 31 травня, преса
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/

У понеділок новий генпрокурор Юрій Луценко дав свою першу широку прес-конференцію, де він представив план реформування і команду ГПУ.

До речі, прес-конференція повинна була відбутися ще в минулий четвер, але її перенесли - в прес-службі пояснити причину так і не змогли. Виступ і спілкування нового глави Генпрокуратури відбувалося цілком у стилі Луценка - в кілька емоційній формі з використанням гострих фраз і обіцянок.

"Я дійсно прийшов в Генпрокуратуру на півтора-два роки", - сказав Луценко, пояснивши, що після цього ГПУ передасть функцію проводити слідство в інші структури. І саме за цей термін, він пообіцяв перетворити Генпрокуратуру в "європейську структуру".

"Робити я це буду за принципом "трава пробиває асфальт", - заявив Луценко, підкресливши, що буде перегляд минулих конкурсів і ставка на "професійних юристів, які не мають досвіду прокурорської роботи".

"Я людина ззовні системи, і можу вам сказати чітко - в країні багато мафій. Є мафія міліцейська, депутатська, енергетична, але є тільки одна, недоторканна до сьогоднішнього дня мафія. Ще жодного разу працівник прокуратури - навіть вбивця - не відповів. Цього більше не буде", - заявив Луценко.

Для порівняння наведемо коротку цитату від лютого 2005 року, коли тодішній новий глави МВС після призначення на посаду робив десь приблизно такі ж заяви: "Я призначений політичним термінатором... Я мрію через рік виступити у Верховній Раді і доповісти депутатам і президенту: "Міліція з народом". Основне завдання - це боротьба з корупцією в МВС. І тільки після цього можна говорити про боротьбу з криміналітетом в Україні. Тут або пан або пропав. Я або зроблю це або закінчу політичну кар'єру".

Наскільки міліція була з народом? Чи вдалося побороти корупцію і криміналітет? Завершив чи свою політичну кар'єру Луценко? Відповіді на ці питання суспільство з часом дізналося... До речі, важливий факт - нинішнє призначення Луценка генпрокурором відбулося лише після того, як "під нього" було змінено законодавство, дозволивши тим, хто не має юридичної освіти очолювати прокуратуру.

Луценко багато обіцяв і щодо резонансних справ, зокрема, розслідувати злочини, пов'язані з вбивствами на Евромайдане, "кримінальним угрупованням Януковича", розкраданням бюджетних коштів і т. п. Однак новий глава ГПУ так і не згадав про відомому і історично важливому для країни справі - "Гонгадзе-Подільського", хоча в тому ж 2005-му він говорив, що "для нього це справа честі". Як відомо, замовники за цими злочинами так і не покарані.

З цим запитанням "День" і звернувся до Юрія Віталійовича під час прес-конференції, зокрема нагадавши, що, за словами головного виконавця у справі Олексія Пукача, адвокат, а нині вже замгенпрокурора Теличенко зустрічалася з ним і змушувала його назвати прізвища інших замовників злочину. Як відомо, в 2013-му у відповідь на питання судді Андрія Мельника в Печерському суді, чи зрозумілий йому вирок, Пукач заявив: "Він буде зрозумілий тільки тоді, коли Кучма і Литвин будуть зі мною".

"Вважаю, що маю досягнення в цій сфері. Хочу нагадати, що саме коли я очолював МВС, були затримані виконавці вбивства Гонгадзе. Зараз же на посаді генпрокурора я запрошу інформацію у цій справі. Завдяки вашого запитання візьму цю справу під особистий контроль і доповім в протягом місяця по частині замовників. Зараз поки не володію інформацією ".

Одним з перших заяв попереднього генпрокурора Віктора Шокін а саме була обіцянка розслідувати цю резонансну справу до кінця. Але, за словами потерпілого Олексія Подольського, ГПУ навіть робила все навпаки - відводила відповідальність від замовників. В результаті, справа пережило Шокіна на посаді, як пережило і багатьох попередніх генпрокурорів і президентів, які не бажали ставити в ньому точку, пише Іван Капсамун в статті "Чи зважиться Юрій Луценко закінчити "справу без терміну давності"?" в газеті "День".

Спекуляцій, кого ж генпрокурор Юрій Луценко візьме собі в заступники, за минулий тиждень було чимало. Йому "сватали" одіозних особистостей, грузинських реформаторів і старих друзів. Луценко здивував.

"Я прийняв рішення, що блок слідства не змінює своїх керівників... даю сто днів всім керівникам слідства", - повідомив про своє рішення Юрій Луценко. При цьому генпрокурор уточнив, що в блоці слідства будуть три підрозділи. Перше - Головне слідче управління, яке очолить Юрій Грищенко. Друге - департамент спецрозслідування на чолі з Сергієм Горбатюком. І найголовніша його завдання - завершити справу по Майдану і розслідування по чиновникам часів Віктора Януковича.

"Хочу бачити в суді всіх причетних до розстрілу на Майдані", - поставив завдання Луценко.

Третє підрозділ - департамент з розслідування в сфері економіки на чолі з Володимиром Гуцуляк.

Своїм першим заступником Юрій Луценко призначив юриста "Народного фронту" Дмитра Сторожука, заступниками - адвоката Мирослави Гонгадзе Валентина Теличенко і юриста Євгенія Єніна.

"Завдання на цей рік - очищення системи. Це сотні співробітників, які недобросовісно поводяться", - анонсував майбутні кадрові рішення Луценко.

Новообраний генпрокурор пообіцяв журналістам, що не ставатиме на граблі попередників і "маринувати" кримінальні справи.

"Жодна справа не лежатиме мертвим вантажем... Депутати... не зможуть зупинити слідство. Я отримав від президента повний карт-бланш", - запевнив Юрій Луценко. Але через деякий час не виключив, що, можливо, скоро ГПУ закриє три резонансні справи: щодо замовників вбивства журналіста Георгія Гонгадзе, по отруєнню екс-президента Віктора Ющенка і загибелі депутата Верховної Ради В'ячеслава Чорновола.

Генпрокурор також спростував інформацію про те, що найближчим часом когось із народних депутатів можуть позбавити недоторканності. Луценко клянеться, що в ГПУ немає жодної кримінальної справи ні на одного народного обранця.

"Я розумію, що суспільство вже в вересні запитає, що зроблено... Над цим працюємо - сподіваюся, що у мене буде чим порадувати Верховну Раду. Але поки немає у мене списку (з прізвищами депутатів на позбавлення їх недоторканності. - Авт.)", - запевняє Луценко. Про це пише Олена Галаджій в статті "Команда Луценка: юрист Яценюка і адвокат Гонгадзе " в газеті "КП в Украине".

Перші кадрові призначення Юрія Луценка на посаді генпрокурора виглядають цілком обнадійливо. Але наскільки ефективно нові обличчя ГПУ зможуть керувати довіреними їм напрямками, невідомо. Тому поки це лише піар (популяризація прокуратури), а не реальна робота. Важливо, щоб вони не стали лише "балакучими головами" в цій структурі.

При цьому неоднозначно виглядає рішення Луценка щодо своїх заступників Юрія Севрука, Романа Говди і Олега Заліско. Він їх не звільнив, а попросив звільнитися самостійно. З таким підходом процес оновлення Генпрокуратури може розтягнутися надовго, а результат потрібен вже сьогодні.

Що стосується повторного проведення конкурсу в місцеві прокуратури, який, за словами Луценка, при першій спробі не дав бажаних результатів і практично не оновив кадровий склад відомства на місцях, то тут теж є нюанси. Минулий конкурс провалився, оскільки зберігався фактор Генеральної прокуратури, яка керувала конкурсних процесом з метою зберегти старі кадри і клани. Можливо, саме вони зірвали процес оновлення місцевих прокуратур. Є ризик, що ми знову підемо по колу, нескінченно довго оновлюючи відомство. Корінь зла, все-таки, чи не на місцях, а в ГПУ.

Луценко повинен визначити для себе кілька ключових напрямків (як мінімум, кілька резонансних справ) і продемонструвати результат хоча б по ним, щоб отримати від суспільства своєрідний карт-бланш для подальшої роботи.

Щоб перетворити прокуратуру на відомство європейського зразка, потрібно повністю або майже повністю оновити її склад, змінити підходи і принципи фінансування, зробити ставку на професіоналізм і т. Д. Очевидно, що не все залежить від Луценка. Наприклад, фінансування прокуратури - це прерогатива уряду і Верховної Ради.

Сильно великого оптимізму щодо роботи Луценка на новій посаді я не очікую, оскільки не бачив попередніх позитивних прикладів його діяльності. Але при наявності бажання і політичної волі, непідйомних завдань немає, пише Петро Олещук в статті "Перші кроки Луценка: піар чи реальна робота?" в газеті "Новое время".

    

 

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 780 | Додав: adminA | Теги: Плани, команда, преса, 31 травня, прес-конференція, Луценко
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ