Сб, 2024-04-27, 20:51


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2011 » Червень » 23 » "Мовчазні протести" у Бєларусі: затримано 450 людей. ВІДЕО
11:44
"Мовчазні протести" у Бєларусі: затримано 450 людей. ВІДЕО
Інші останні Навіны Беларусі на сайті holosUA.com/

Майже 450 осіб було затримано міліцією під час антиурядових акцій протесту, що проходили в Бєларусі 22 червня. Про це повідомляється на сайті бєларуської правозахисної організації "Весна", передає РИА "Новости".

У Мінську, де акції протесту були найчисленнішими, за даними правозахисників, було затримано близько 200 осіб. Також є інформація про затримання активістів, щонайменше, ще в десяти містах країни. Деяких затриманих вже відпустили з відділень міліції.

За повідомленнями незалежної преси, в Гомелі, другому за величиною місті Бєларусі, на вулиці вийшли дві тисячі осіб. "Народні гуляння" пройшли у всіх обласних центрах, десятках районних міст і містечок. 18 громадян затримано у Бресті, куди 22 червня вирушив президент Олександр Лукашенко.

Прикметною ознакою проведених акцій було те, що їхні учасники не викрикували гасел і не тримали в руках транспарантів. Замість цього присутні люди висловлювали свої протести проти економічної політики уряду оплесками та свистом.

Активістів поширення закликів у соціальних мережах викликали до КДБ і попередили про небезпеку вчинення протиправних дій.

МВС Бєларусі поки що не опублікувало офіційних даних про кількість затриманих. Крім кількох журналістів, про затримання яких повідомлялося ще вчора, були й інші. Так, фоторепортер газети "Наша Нива" Алесь Пілецький повідомив, що з ним в автозаку 37 осіб. Також був затриманий журналіст газети "Солідарність" Сергій Балай.

Щосереди після роботи сотні мінчан вирушають у середмістя прогулятися. Другий тиждень поспіль органи правопорядку блокують центр бєларуської столиці та масово затримують перехожих, зазначає Бі-Бі-Сі.

Заклик "Революція через соціальні мережі" було поширено в Інтернеті і підтримано людьми в Мінську і бєларуських регіонах. Більш ніж у 50 містах Бєларусі групи людей нинішньої середи вийшли на центральні площі - без гасел і транспарантів, без відомих опозиційних політиків на чолі.

"Наше завдання - вивести на вулицю всіх незадоволених. Вимога одна: відставка Лукашенка. Влада боїться динаміки, того, що люди приходять без прапорів, гасел і лідерів. Такого ніколи не було, щоб протестувальники приходили без прапорів тощо. Вони не кидаються на міліцію. Це новий вид ненасильницького опору", - сказав один з лідерів "Революції через соціальні мережі" В'ячеслав Діанов.

"Влада сама зробили масову акцію. Я їду з роботи - станція пересадки в метро закрита, автобус на Жовтневій площі не зупиняється. Ось другий квартал йду пішки і теж протестую - проти всього цього неподобства, що у нас нині коїться і з цінами, і з валютою, і зі ставленням до людей", - розповідає на ходу жінка середніх років.

Акції 22 червня були не першими подібними виступами, до цього схожі мовчазні демонстрації проводилися 8 і 15 червня.

Лукашенко критикує акції "мичащих і мовчазних"

На нещодавній п'ятигодинній прес-конференції у Мінську Лукашенко роздратовано критикував акції, за його словами, "мичащих і мовчазних" і пригрозив керівникам силового блоку: "Ще раз повториться - полетять погони".

Керівництво МВС і прокуратури по телебаченню і через державні газети попереджало громадян, що масові "народні гуляння" будуть розцінюватися як несанкціоновані акції, а їхні учасники зазнають покарання, передбаченого законом.

Президент Лукашенко заявив, що подібні виступи будуть кваліфікуватися як "злочини проти народу". Втім, затриманих тиждень тому, за твердженням керівництва мінської міліції, було відпущено без складання протоколів.

"При такому форматі важко затриманому щось висунути - не садити ж, справді, за те, що вийшов в центр прогулятися. Але оскільки вказівку президентом дано, можуть з'явитися і протоколи про "хуліганство", лайку, опір співробітникам міліції. Щоб іншим не кортіло", - зауважує правозахисник Олег Волчек.

На думку правозахисників, влада побоюється, що протестні "гуляння" зіпсують запланований на 3 липня - День Незалежності, або День республіки Бєларусь - парад і святкові заходи за участю президента.


За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Навіны Беларусі | Переглядів: 1003 | Додав: admin
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ