Сб, 2024-04-27, 15:41


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2023 » Вересень » 20 » Міністр соцполітики: Україна не може ще більше роздувати соцвиплати
13:00
Міністр соцполітики: Україна не може ще більше роздувати соцвиплати
Інші останні Новини економіки на сайті holosUA.com/

Багато людей, які отримують соціальну допомогу, за словами Жолнович, бояться втратити цю залежність.

Аби Україна була успішною державою за 10 років, необхідно не роздувати існуючу кількість соціальних виплат, а спонукати людей розвиватися та йти "у вільне плавання".

Як передає кореспондент ЗМІ, про це заявила міністр соціальної політики Оксана Жолнович під час Міжнародного форуму сталого розвитку, зазначивши, що потрібно з нуля переформатувати новий суспільний договір про соціальну політику.

"Нам треба зламати все, що є сьогодні соціального, і просто з нуля переформатувати новий суспільний договір про соціальну політику в нашій державі. Багато взагалі громадян є в певному сенсі підлітками: "Держава винна нам: дбати, допомагати, але я не буду брати участі у своєму особистому розвитку, особистому житті, я не готовий брати відповідальність на себе". І це та філософія, яку ми точно мусимо зламати", - сказала міністр.

За її словами, в міністерстві в результаті брейншторму сформували лозунг "Формуємо спроможності замість залежності". Жолнович зазначила, що багато людей з тих, хто отримує соціальну допомогу, не хочуть бути спроможними, їх влаштовує той стан, в якому вони знаходяться.

"Це здатність  пристосовуватися: ти перебуваєш в зоні комфорту. Навіть якщо це дуже бідне житло, дуже маленька допомога. Але стабільна. Я чула таку фразу: "Нічого не принижує гідність так сильно як вчасно виплачена мізерна зарплата". Це не дозволяє людині відірватися, розвиватися, але і утримує її у незрозумілих, складних рамках", - сказала міністр.

Як зазначила міністр, дуже багато людей, які отримують соціальну допомогу, бояться втратити цю залежність, бояться йти у вільне плавання і формувати власну долю, хоча зрозуміло, що цей ривок принесе набагато більше можливостей.

Жолнович наголосила: аби наша держава за 10 років була успішною, не можна роздувати ту кількість соціальних виплат, яка сьогодні є.

"Я думаю, що дуже небезпечно і ризиковано, коли з усіх екранів різних суспільних груп звучать тези: "А давайте ми ще цим піднімемо", - зазначила вона.

Також, за словами міністра, є велика проблема зі статусом ветерана: який це має бути статус, який обсяг пільг має надаватися та чи має надаватися взагалі.

"Більшість людей повернуться в звичайне цивільне життя і виглядає так: з одного боку людина має заробити і заплатити податок, щоб з іншого боку податок перейшов йому в якусь пільгу. Наскільки взагалі логічний такий перетік грошей? Ми повинні дуже зважено до того підходити", - сказала Жолнович.

Крім цього, міністр наголосила: необхідно зрозуміти, що соціальна політика - це не про виплати, не про роздування дрібних виплат.

"Це про підтримку. А підтримка, в першу чергу, це послуга. І якраз послуги в нас в Україні не вистачає. У нас немає фахівців, немає людей, що можуть провести людей крізь складний випадок. У нас дуже мало сервісів, які швидко підхоплять людину і не дозволять їй скотитися у таку залежність, з якої вийти важко", - сказала вона.

Жолнович навела приклади: для внутрішньо переміщених осіб задача соціальної допомоги в адаптації, наданні роботи та випуску в самостійність.

"Це комплекс послуг. Людина, що втратила кінцівку: запротезувати, навчити використовувати той протез, перенавчити, знайти роботу і випустити в світ. І так по кожному напрямку. Коли ми говоримо про якийсь життєвий випадок ми повинні точно розуміти алгоритм дій. І це те, над чим ми працюємо", - резюмувала міністр.

Соціальна сфера в Україні

У проекті держбюджету на 2024 рік передбачено, що видатки бюджету на соціальну сферу складуть 469 млрд грн, що на 25 млрд більше, ніж цього року.

Президент України Володимир Зеленський нещодавно анонсував суттєву індексацію пенсій наступного року, а також доручив прем’єр-міністру Денису Шмигалю підготувати основу підвищення мінімальної зарплати в Україні вже в першому півріччі 2024 року.

Кабінет Міністрів у проекті державного бюджету України на 2024 рік заклав двоетапне збільшення мінімальної заробітної плати. Зокрема, з 1 січня 2024 року планують підвищити "мінімалку" до 7100 грн; з 1 липня 2024 року - до 8000 грн.

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини економіки | Переглядів: 341 | Додав: adminA
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ