Пн, 2024-04-29, 11:37


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
«  Січень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Головна » 2011 » Січень » 11 » Науковці: крига Антарктиди розтане через тисячу років навіть за повної заборони на парникові викиди
14:58
Науковці: крига Антарктиди розтане через тисячу років навіть за повної заборони на парникові викиди
Інші останні Новини науки і технології на сайті holosUA.com/

Посилення глобального потеплення клімату не припиниться як мінімум найближчу тисячу років навіть за повної заборони парникових викидів в атмосферу починаючи з 2100 року, і це призведе до танення льодовиків у західній частині Антарктиди до 3000 року. Про це повідомляється в статті, опублікованій в журналі Nature Geoscience в неділю, передає РИА "Новости".

Науковці спробували змоделювати кліматичні наслідки сценарію, згідно з яким використання викопних вуглеводнів буде повністю припинене і більше не буде антропогенних викидів СО2 в атмосферу.

"Нам було цікаво, наскільки швидко може відбутися згорнення назад поточних тенденцій в кліматі і чи можуть ці тенденції посилитися", - сказав провідний автор публікації - професор Шон Маршалл з Університету Калгарі, слова якого наводить прес-служба цієї організації.

Автори модельного дослідження за допомогою своєї комп'ютерної моделі показали, що Північна і Південна півкулі Землі помітно відрізняються за сприйнятливістю до потепління - у Північній півкулі до кінця третього тисячоліття спостерігатиметься повільне повернення клімату до початкових параметрів, тоді як клімат Південної півкулі реагуватиме на зміни концентрації СО2 у повітрі з великою затримкою.

У результаті такі регіони планети, як територія сучасної Канади, можуть до 3000 року в значній мірі повернутися до сучасних кліматичних параметрів, тоді як у Південній півкулі спостерігатиметься постійне наростання середньорічних температур. Це призведе, зокрема, до опустелення 30% родючих земель північної частини Африки і потепління вод поблизу берегів Антарктиди приблизно на 5 градусів Цельсія, що неминуче викличе повне танення льодовиків західної частини цього континенту.

Такі відмінності науковці пояснюють повільним змішуванням вод північної частини Атлантичного океану з південними водами Атлантики. "Така інерційність середніх і глибоководних течій, що впадають у південні води Атлантики, означає, що викиди Со2 в атмосферу, що мали місце в минулому сторіччі, тільки зараз починають приводити до підвищення температури води", - додав Маршалл.

Науковці також продемонстрували, що подальше потеплення приведе до посилення вітрів і супроводжуватиметься інтенсивнішим перемішуванням вод, а отже - й інтенсивнішим перенесенням тепла з поверхневих вод у глибинні водні маси.

Тепер науковці планують точніше визначити тимчасові рамки, протягом яких має відбутися танення льодів Західної Антарктиди.

За прогнозами експертів ООН, до 2030 року зміна клімату побічно призведе до смерті 1 млн людей щорічно, а також до збитку світовій економіці у розмірі 157 млрд доларів.

Тим часом експерти британської Метеорологічної служби прийшли до висновку, що глобальне потепління в останні десятиліття наростає швидше, ніж прогнозувалося раніше. Середні світові температури у 2010 році можуть виявитися найвищими з початку ведення статистики у 1850-х роках.



За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини науки і технології | Переглядів: 892 | Додав: admin
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ