Вт, 2024-04-30, 11:29


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2024 » Лютий » 13 » Небо в рентгенівському світлі, який вигляд має. СВІТЛИНИ
02:44
Небо в рентгенівському світлі, який вигляд має. СВІТЛИНИ
Інші останні Новини науки і технології на сайті holosUA.com/

У науковій фантастиці є стара приказка про те, як хтось раптово знаходить рентгенівський зір і може дивитися крізь тверді об’єкти. Це виявляється фізичною неможливістю з нашими очними яблуками, однак астрономи знайшли спосіб обійти цю проблему, який дозволяє нам вивчати Всесвіт за допомогою рентгенівського зору – eROSITA.

Це називається рентгенівська астрономія, і вона існує вже 60 років. Вона виявляє деякі з найбільш енергійних і бурхливих подій та об’єктів у космосі. До них відносяться яскраві квазари, вибухи наднових, потоки гарячого газу між галактиками і гарячі молоді зірки.

Нещодавно астрономи з консорціуму eROSITA в Інституті позаземної фізики імені Макса Планка оголосили про останню скарбницю рентгенівських даних, отриманих в результаті дослідження eROSITA. Він охоплює половину рентгенівського неба і розкриває інформацію про 900 тис. різних джерел рентгенівського випромінювання.

Це більше, ніж було виявлено за десятиліття історії рентгенівської астрономії, включно з відкриттями, зробленими за допомогою Чандри та інших орбітальних обсерваторій. eROSITA – це телескоп м’якого рентгенівського випромінювання на борту супутника Spectrum-RG. Його перше дослідження всього неба під назвою eRASS1 тривало 7 місяців, починаючи з 12 грудня 2019 року. У найчутливішому режимі телескоп виявив 170 млн рентгенівських фотонів. Це дозволило камерам виміряти їхню енергію та час прибуття. Команда астрономів на чолі з головним дослідником Андреа Мерлоні склала перший каталог даних. Вони також опублікували понад 50 нових наукових робіт, заснованих на своїх висновках.

Після завершення цього першого дослідження інструмент здійснив ще три сканування всього неба в період з червня 2020 року по лютий 2022 року. Ці величезні скарби рентгенівських даних будуть опубліковані незабаром. Цей попередній набір даних eRASS1 визначає близько 710 тис. надмасивних чорних дір, 180 тис. рентгенівських зірок у Чумацькому Шляху і 12 тис. скупчень галактик. Вона також охоплює невелику кількість інших екзотичних джерел, таких як рентгенівські подвійні зорі, залишки наднових, пульсари та інші об’єкти.

Перший реліз даних eROSITA – це багатий, "багатошаровий" погляд на небо в декількох енергіях рентгенівського випромінювання. Кожен енергетичний рівень розповідає астрономам щось про об’єкти і події, які випромінюють рентгенівське випромінювання. І для кожного набору зображень і даних консорціум надає більше інформації. Є списки класів джерел, положень на небі, енергій і точний час прибуття фотонів до інструменту.

Наукові цілі eROSITA полягають у використанні рентгенівських променів для виявлення гарячого міжгалактичного середовища від 50 до 100 тис. скупчень і груп галактик. Він також вивчає гарячий газ у нитках між ними. Ці нитки світяться в рентгенівських променях.

Інструмент також має завдання виявляти чорні діри, що зростають, приховані в галактиках. Нарешті, він вивчає фізику галактичних джерел рентгенівського випромінювання (які включають зірки до головної послідовності, залишки наднових і рентгенівські бінарні).

Використовуючи дані нового дослідження, а також інші знімки всього неба, наукова команда дослідила структуру околиць скупчення. Це включало високоенергетичні викиди навколо галактик і груп всередині скупчення. Вони також вивчили так зване "рентгенівське розширення" довжиною 320 кілопарсек біля галактики M49.

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини науки і технології | Переглядів: 289 | Додав: admin | Теги: рентген, світло, небо
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ