Пн, 2024-04-29, 20:10


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2011 » Березень » 30 » Опитування: українці розчарувалися у президентській формі правління
19:13
Опитування: українці розчарувалися у президентській формі правління
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/

Прихильників президентської форми правління в Україні стає дедалі менше. Водночас зростає кількість тих, хто не може визначитися стосовно оптимального державного устрою для країни, передає "Deutsche Welle".

Якщо ще на початку 2010 року 26% українців підтримували президентську форму правління у державі, то зараз таких прихильників поменшало на 10%, йдеться в дослідженні, проведеному соціологічною групою "Рейтинг".

Як засвідчило дослідження, 30% з двох тисяч опитаних українців схиляються до президентсько-парламентської форми, 21% до парламентсько-президентської і 4% підтримують диктатуру.

За даними соціологів, найбільше симпатій президентська форма правління втратила на сході та півночі країни. Утім, спад зафіксовано в усіх регіонах без винятку.

При цьому дослідження показало, що зростає кількість громадян, які не можуть визначитися з оптимальною моделлю державного устрою. Рік тому таких було 16% – нині їх майже на 10% більше. Найбільше невизначених, майже третина, - на Донбасі, Сході та Півдні країни.

На думку політологів, зменшення прихильників президентської форми правління в Україні є дещо несподіваними, адже українцям притаманне тяжіння до президентської влади.

"Очікування і запити на сильну президентську вертикаль правління в Україні завжди були, і посилилися вони після конфлікту Ющенка та Тимошенко", - прокоментував отримані дані політолог Ігор Балинський.

Змінам настрою серед українців, вважає він, є два пояснення. По-перше, виборець побачив, що президент не може собі дати раду і припинити соціально-економічне зубожіння, навіть маючи всі важелі впливу в державі. Інша причина, "українець бачить і може оцінити позитивну динаміку розвитку в інших країнах, в яких немає чіткої президентської вертикалі".

Балинський вважає, що цей показник напряму залежить від соціально-економічної ситуації в країні. Чверть невизначених з формою правління – це справді значна цифра, каже політолог. Це люди, які побачили неефективність двох форм влади, які вже були в Україні: президентсько-парламентська та парламентсько-президентська. І тепер вони задумалися, а чи здатна країна запровадити іншу модель, зауважив експерт. Він не виключив, що цей відсоток може ще зростати.

Нагадаємо, 1 жовтня 2010 року Конституційний суд визнав політичну реформу 2004 року неконституційною. Таким чином, Україна повернулася до старої Конституції 1996 року і президентсько-парламентської форми правління. Повноваження чинного глави держави Віктора Януковича були значно розширені.

Варто зазначити, що майже половина українців – 45,3% - заявляють про готовність брати участь в акціях протесту. Про це свідчать результати всеукраїнського дослідження на тему: "Протестні настрої українців", проведеного експертами Інституту Горшеніна.



За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 959 | Додав: adminA
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ