Пн, 2024-04-29, 07:51


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2013 » Липень » 19 » Опозиція підготувала власні зміни до Конституції
09:54
Опозиція підготувала власні зміни до Конституції
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/
Депутатські фракції ВО "Батьківщина" та ВО "Свобода" підготували законопроект "Про внесення змін і доповнень до Конституції України щодо формування незалежної судової влади".

Про це УНІАН повідомили у прес-службі "Батьківщини", підкресливши, що зміни, які зможуть реально забезпечити незалежність судової гілки влади та унеможливити вплив на неї з боку виконавчої та законодавчої влади, необхідні в рамках виконання Україною вимог Європейського Союзу для підписання Угоди про асоціацію на Вільнюському саміті.

Законопроект опозиції передбачає контроль народу над судовою гілкою влади через імпічмент суддів, у тому числі шляхом місцевого референдуму. А також - закріплює безпосередню участь народу у здійсненні правосуддя через народних засідателів і присяжних, поінформували в "Батьківщині".

Також передбачається ліквідація Конституційного суду як органу, який себе повністю дискредитував, і відновлення функцій Верховного суду України як найвищого судового органу в країні, говориться в повідомленні.

Опозиційним законопроектом пропонується кардинально новий механізм обрання суддів на посади. Всі рішення щодо обрання, переведення та звільнення суддів буде приймати дійсно незалежний орган - Вища рада юстиції. Склад ВРЮ повинен бути скорочений до 15 членів, 10 з яких будуть обиратися на з'їзді суддів, а 5 - Верховною Радою України. ВРЮ має формуватися виключно на професійній основі з суддів, а не політиків чи держслужбовців. Президент у процесі призначення суддів виконує виключно церемоніальні функції, чим усувається можливість тиску на судову гілку влади.

Законопроектом пропонується також обмежити повноваження Президента в частині створення або ліквідації судів - такі рішення будуть прийматися Верховною Радою України через прийняття спеціальних законів.

Крім того, проектом закону передбачається скасування повноважень прокуратури щодо загального нагляду, які визнані всім європейським співтовариством недемократичними, підкреслюється в повідомленні.

За даними прес-служби, фракції ВО "Батьківщина" та ВО "Свобода" зібрали під цим законопроектом 127 підписів народних депутатів, і очікують підписів депутатів від фракції "УДАР" Віталія Кличка для внесення проекту закону до Верховної Ради Україна в найкоротші терміни, оскільки згідно з чинним законодавством, для реєстрації змін до Конституції України необхідно не менше 150 підписів народних депутатів.

4 липня 2013 Президент вніс до Верховної Ради проект закону "Про внесення змін до Конституції України щодо посилення гарантій незалежних суддів", в якому, зокрема, пропонується відібрати у парламенту конституційну функцію призначення та звільнення суддів, вилучити положення про термін повноважень генерального прокурора України, змінити склад і порядок формування Вищої ради юстиції та існуючий порядок зняття суддівської недоторканності. Опозиція переконана, що прийняття такого закону поставить судову гілку влади в ще більшу залежність від Президента, призведе до руйнування принципу поділу влади на законодавчу, виконавчу і судову і порушить принцип стримування і противаг між гілками влади, зазначили в "Батьківщині".
За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 884 | Додав: admin | Теги: опозиція, зміни до конституції
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ