Нд, 2024-05-05, 07:13


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2011 » Серпень » 12 » Персональному комп'ютеру 30 років
15:24
Персональному комп'ютеру 30 років
Інші останні Новини науки і технології на сайті holosUA.com/

Сьогодні, 12 серпня, виповнюється 30 років персональному комп'ютеру. Саме цього дня компанія IBM представила комп'ютер IBM PC 5150, який зробив персональні комп'ютери невід'ємною частиною сучасного життя, передає РИА "Новости".

Перші комп'ютери для споживчого ринку, які були відразу готові до використання і не вимагали періодичних маніпуляцій паяльником, випустили ще в 1977 році. Серед них Apple II, Commodore PET і Tandy TRS-80. Але саме за IBM PC і його похідними міцно закріпився термін "персональний комп'ютер".

IBM випускала мікрокомп'ютери (як їх тоді називали в порівнянні з обчислювальними комплексами, що займали великі зали) до знакової моделі 5150. У 1975 році було представлено IBM 5100, однак висока ціна, що починається з 9 тисяч доларів, не дозволила цьому пристрою здобути широке поширення.

У 1981 році IBM PC з монітором і накопичувачем для дискет коштував 3 тисячі доларів (у перерахунку на сучасні гроші - близько 7,2 тисячі доларів). Комп'ютер оснащувався процесором Intel з частотою 4,77 МГц. Також IBM пропонувала бюджетну модифікацію майже вдвічі дешевше - це досягалося відмовою від монітора і дисковода, а обсяг оперативної пам'яті становив лише 16 кбайт - вчетверо менше, ніж у стандартній конфігурації. Для роботи комп'ютер потрібно було підключати до телевізора, а для зберігання даних використовувати магнітофон, який записує інформацію у закодованому вигляді на аудіокасети.

Зараз експерти і виробники проголошують закінчення ери персональних комп'ютерів, провиною чому стало поширення смартфонів і планшетів, які бурхливо розвиваються.

Справжнім проривом в цій сфері став Apple iPad, випущений на початку 2010 року. Відтоді практично кожен великий виробник комп'ютерної техніки запропонував свою модель планшета.

Користувачі добре сприйняли планшети нової хвилі - для більшості типових задач, пов'язаних зі спілкуванням у мережі і переглядом сайтів, подібний пристрій з інтуїтивно зрозумілим сенсорним інтерфейсом підходить навіть краще за звичайного комп'ютера. Опитування серед власників планшетів показують, що після придбання цього пристрою користувачі рідше вмикають домашній комп'ютер.

Про те, що персональні комп'ютери перестали бути на вістрі прогресу, напередодні ювілею IBM PC заявив Марк Дін, один з ключових інженерів, які брали участь в цьому проекті. Ветеран IBM, що досі працює в компанії, зазначає, що як свій основний комп'ютер він використовує планшет.

Згідно з прогнозом аналітичної компанії IHS iSuppli, в 2013 році поставки різних електронних пристроїв, що підключаються до Інтернету (планшети, ігрові консолі, мультимедійні ТБ-приставки), вперше перевищать обсяги відвантажень персональних комп'ютерів. У наступні роки відрив буде тільки зростати.

Варто зазначити, що сама IBM кілька років тому вийшла з бізнесу з виробництва персональних комп'ютерів - в 2005 році корпорація продала відповідний підрозділ китайській компанії Lenovo.

Натомість для створення (а не споживання) контенту персональні комп'ютери досі залишаються поза конкуренцією. Це основний робочий інструмент для людей багатьох професій, і малоймовірно, що планшетна революція перетворить ПК на анахронізм. Найпевніше комп'ютери повернуться до своєї первісної ролі професійного інструменту - тієї, яку вони відігравали до того, як IBM PC 5150 "пішов у маси".

Зазначимо, у жовтні 2010 року акції IBM піднялися до історичного максимуму.



За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини науки і технології | Переглядів: 860 | Додав: adminA
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ