Сб, 2024-05-11, 05:05


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2013 » Січень » 12 » Почався суд над "зрадником та екстремістом" - автором ролика "Давай, до побачення!" в Азербайджані
14:54
Почався суд над "зрадником та екстремістом" - автором ролика "Давай, до побачення!" в Азербайджані
Інші останні Новини світу на сайті holosUA.com/
В Азербаджані почався процес у справі Гілала Мамедова - правозахисника, редактора газети "Толыши садо" і глави Талишського культурного центру, відомого в Росії як герой популярного в інтернеті ролика "Ти хто такий? Давай, до побачення!".

Зараз йому загрожує довічний термін - його звинувачують заразом у зберіганні наркотиків, державній зраді та екстремізмі, повідомляє NEWSru.com.

9 і 10 січня пройшли попередні засідання у Бакинському суді з тяжких злочинів. На них адвокат Мамедова Халід Багіров виступив з низкою клопотань. Зокрема, він попросив суд звільнити його підзахисного на якийсь час процесу із залізної клітки й дати йому можливість сидіти поряд з адвокатами, повідомляє Azeri.ru.

Окрім того, адвокат клопотав про ведення відеозйомки та аудіозапису процесу, що зробило б процес максимально об'єктивним. Держобвинувач визнав клопотання необґрунтованими, зауваживши, що підсудний звинувачується в тяжких злочинах. Суддя відхилив їх, але уточнив, що адвокат може підходити до обвинуваченого і консультуватися з ним.

Процес було вирішено вести частково закритим, зважаючи на наявність державної таємниці, уточнює "ТалышИнфо". Адвокати попросили прокурора пояснити, в чому конкретно полягає "державна таємниця". Вони припустили, що держобвинувач навмисно перешкоджає відкритому процесу. Мамедов сказав, що згоден з адвокатами, і зауважив, що закритий процес має мету приховати від громадськості фальсифікації і лжесвідчення. Він заявив, що якщо процес буде закритим, то він відмовиться від участі в ньому.

Після цього суддя оголосив перерву, а потім оголосив, що процес за статтями 274 (державна зрада), 283.2.2 (розпалювання національного і релігійного розбрату) буде закритим, а по статті 234.4.3 (незаконне зберігання і поширення наркотиків) - відкритим.

Крім того, адвокат клопотав про те, щоб припинити суд, зважаючи на брак доказів провини Мамедова і повернути справу на стадію дорозслідування. Також він просив змінити запобіжний захід на домашній арешт. Багіров вказав на відсутність конкретики в понятті "шпигунство" в Кримінальному кодексі та клопотав про звернення до Конституційного суду для дачі тлумачення.

Справу сфабриковано із "сумнівних доказів"

Справу передали до суду після завершення слідства 24 грудня. У справі Мамедова вісім томів, чотири з них містять старі кримінальні справи стосовно талишів, що звинувачувалися в екстремізмі та держзраді. З більшістю матеріалів справи сторона захисту не встигла ознайомитися. "Відеоматеріалів нам взагалі не надали", - повідомив адвокат Багіров. Він вважає звинувачення сфабрикованими й підозрює наявність у справі "сумнівних доказів" (зокрема відеоматеріалів).

Багіров просив суд виключити з матеріалів справи "сумнівні докази" і доповнити його доказами захисту. Він, зокрема, вважає сумнівними свідчення Ельмана Гулієва, який раніше був засуджений разом з колишнім редактором газети "Толыши Садо" Новрузалі Мамедовим в 2008 році і засуджений до шести років позбавлення волі.

Адвокат запропонував провести психіатричну експертизу Гулієва. Захист вважає, що саме свідчення Гулієва стали основою для звинувачення в держзраді, зазначає "Газета.ru". За її даними, Гулієва 19 червня минулого року змусили написати заяву на ім'я глави МВС Раміля Усубова про те, що в 2006 році він нібито зустрічався з Гілалом Мамедовим у чайхані (в ході судового процесу над ним в 2008 році він стверджував, що ніколи не зустрічався з Гілалом Мамедовим).

У заяві Гулієв вказав, що спецслужби Ірану нібито забезпечували його і Мамедова грошима і наркотиками за те, щоб ті писали про утиск прав талишської національної меншості і завдавали тим самим шкоди азербайджанській державності. Через два дні Мамедова затримали за звинуваченням у зберіганні наркотиків.

Також захист клопотав про повторну лінгвістичну експертизу статей Мамедова на наявність там фактів розпалювання міжнаціонального розбрату. Раніше екстремістською було визнано його статтю чи "Має бути газета?", опублікована в "Толыши садо". У ній автор писав, що "Толыши садо", яка виходить нерегулярно, хотіла б виходити на регулярній основі, але редакція не може знайти коштів, оскільки законодавство Азербайджану забороняє іноземне фінансування ЗМІ, а влада країни не надає коштів на розвиток культури та ЗМІ малих народів.

Екстремістською була визнана і стаття Мамедова "Де наша інтелігенція?", у якій редактор нарікав на відсутність у азербайджанської інтелігенції громадянської позиції.

Адвокат: справа Гілала Мамедова списана із звинувачення Новрузалі

Другий адвокат Раміз Мамедов підтримав усі клопотання і попросив вилучити з матеріалів справи звинувачення Мамедова в причетності до кримінальних справ сепаратиста Алікрама Гумматова, що проголосив у 1993 році Талиш-муганську республіку, групи Саїда Дадашбейлі (у 2007 році десятеро молодих людей засудили на тривалі терміни за спробу перевороту та співпрацю зі спецслужбами Ірану) і колишнього редактора "Толыши садо" Новрузалі Мамедова, зважаючи на абсурдність цих звинувачень. Жодне з клопотань захисту суд не задовольнив.

За словами Раміза Магамедова, що захищав Новрузалі Мамедова, справа Гілала в частині звинувачення в держзраді фактично списана зі звинувачення Новрузалі. "Схожість за висунутими звинуваченнями та їхнім змістом вражає. Схожі навіть методи пред'явлення звинувачень. Новрузалі затримали спочатку за непокору представникові влади і заарештували на 15 діб, а доки він сидів і на нього могли тиснути психологічно і фізично, звинуватили в держзраді", - вказав Магамедов.

Нагадаємо, Гілал Мамедов був заарештований 21 червня минулого року. На нього накинулися шість чи сім чоловіків у цивільному, побили і відвезли в невідомому напрямі. Впродовж кількох годин по його мобільному телефону відповідала невідома людина, потім з'ясувалося, що він перебуває у відділку поліції, при обшуку у нього вилучили п'ять грамів героїну. 4 липня окрім звинувачення у зберіганні наркотиків журналістові висунули звинувачення за статтями про державну зраду і екстремізм.

Родичі затриманого стверджують, що наркотики підкинули слідчі, а правозахисники розцінили затримання Мамедова як тиск на громадянського активіста. Попередній редактор газети "Толыши садо" Новрузалі Мамедов був засуджений за звинуваченням у шпигунстві на користь Ірану на 10 років і помер в тюремній лікарні. Після Новрузалі, який помер у в'язниці, Гілал є другою авторитетною особою для талишів.

Судові слухання призначено на ранок 23 січня.


За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини світу | Переглядів: 1417 | Додав: adminA | Теги: до побачення!, Азербайджані, давай, суд
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ