Пн, 2024-04-29, 15:11


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2023 » Вересень » 5 » Повернення е-декларування Рада підтримала
20:22
Повернення е-декларування Рада підтримала
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/

Законодавці підтримали більшістю голосів закон про повернення е-декларацій під час дії воєнного стану. Утім, найважливішу з точки зору МВФ поправку депутати ВР не підтримали, повідомив нардеп Железняк.

Верховна Рада України ухвалила в цілому закон про відновлення електронного декларування держслужбовців та депутатів під час воєнного стану. За відповідний документ у вівторок, 5 вересня, проголосували 329 парламентарів.

Йдеться про закон "Про внесення змін до деяких законів України про визначення порядку подання декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, в умовах воєнного стану" (№9534).

Передбачено, що до 31 січня 2024 року мають бути подані декларації чиновників, не подані за 2022-2023 роки, зазначив нардеп від фракції "Голос" і перший заступник голови комітету Верховної Ради з питань антикорупційної політики Ярослав Юрчишин.

Водночас, згідно закону, військовим дозволили подавати декларації після завершення воєнного стану або звільнення зі служби. "Мають подати декларації не пізніше 90 днів після скасування воєнного стану або звільнення зі служби. Ця "відстрочка" не поширюється на тиловиків", - зауважив Юрчишин.

Крім того, за словами нардепа, перелік чиновників, які повинні подавати декларації, розиширили. "Декларуватися мають члени ВЛК та лікарсько-консультативних комісій, МСЕК тощо. Щодо них також тепер можуть здійснювати перевірки", - пояснив Юрчишин.

Закритий доступ до Реєстру декларацій всупереч рекомендаціям МВФ

Тим часом народні депутати залишили закритими ще на рік або до дня припинення воєнного стану реєстр декларацій посадовців. Правку про негайне відкриття реєстру підтримало лише 199 парламентарів із необхідного мінімуму у 226 голосів.

Хоча чиновники все-таки матимуть змогу зробити свою декларацію відкритою. Для цього треба буде звернутись до НАЗК. "Також Кабмін розробить список, кому рекомендовано відкрити декларації", - зауважив Юрчишин.

Рішення закрити на рік декларації не дозволить Україні виконати один зі структурних маяків Міжнародного валютного фоннду (МВФ), вважає народний депутат із фракції "Голос" Ярослав Железняк. "Не впевнений, що це зарахують як виконання одного зі структурних маяків МВФ (хоча вже дедлайн 01 серпня ми пропустили). Через норму про закриті на рік декларації", - написав він у Telegram.

Також, на думку Железняка, зауваження у МВФ будуть до ухваленого закону №9587д про зміни до Кодексу України про адміністративні правопорушення, яким зокрема запроваджується можливість "автоматичної фіксації" правопорушень за несвоєчасне подання декларації.

Нагадаємо, обов'язок подавати публічні електронні декларації, який діяв для депутатів та держслужбовців в Україні багато років, скасували на початку березня 2022 року, після початку повномасштабного вторгнення росії в Україну на період дії воєнного стану, що триває від самого початку війни.

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 233 | Додав: adminA
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ