Пт, 2024-04-26, 19:41


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2010 » Березень » 11 » Рада в очікуванні коаліції. Жорстка боротьба ведеться за кожну "тушку"
09:51
Рада в очікуванні коаліції. Жорстка боротьба ведеться за кожну "тушку"
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/


Про створення нової парламентської більшості може бути оголошено вже сьогодні.
Станом на вчора вже було рішення від трьох фракцій - Партії регіонів, Комуністичної партії і Блоку Литвина - про формування разом з іншими народними депутатами парламентської коаліції.

На вчорашніх переговорах з фракцією НУ-НС, яку теж хочуть залучити до створення більшості, крім головного претендента на прем'єрську посаду "регіонала" Миколи Азарова , брали участь перший віце-спікер Олександр Лавринович (ПР) і голова адміністрації президента Сергій Льовочкін.

На вчорашній зустрічі з НУ-НС були присутні набагато більше 37 депутатів - вперше за останні два роки, стверджують у фракції. Втім, якихось конкретних домовленостей на засіданні, котрий тривав близько півтори години, досягти не вдалося, пише сьогодні "Комерсант-Україна".

За словами одного з його учасників, депутата від НУ-НС Романа Зварича, "регіонали" категорично відмовилися від пропозиції НУ-НС віддати посаду прем'єр-міністра представника їхньої політичної сили. Раніше в числі можливих кандидатів від НУ-НС називалися колишній президент України Віктор Ющенко і народний депутат Арсеній Яценюк.

Однак останньому президент України Віктор Янукович вже запропонував іншу посаду - віце-прем'єра, і не захотів співпрацювати зі своїм суперником по виборах-2004 у такому форматі.

"Вони (представники ПР. - ред) взагалі не готові вести на цю тему будь-які переговори та дискусії, - сказав журналістам Зварич .- Нам у легкій формі висунули ультиматум: фракція повинна визначитися (з входженням до коаліції.-ред) до кінця сьогоднішнього дня (10 марта.-ред)". За словами Зварича, якщо фракція не прийме позитивного рішення, про створення коаліції буде оголошено в четвер, а на посаду голови уряду буде внесена кандидатура Миколи Азарова.

"Насправді ініціатива майбутнього прем'єра зводиться до одного: 'здавайтеся, здаватися в полон, і ми будемо готові з вами співпрацювати'", - зізнався Зварич, підкресливши, що сам здаватися не має наміру і буде працювати в опозиції.

Лідер фракції НУ-НС Микола Мартиненко і поготів заявив, що НУ-НС не приймала рішення щодо входження в коаліцію з фракцією Партії регіонів.

"Ми не збирали по одному підписи за долучення (до коаліції), жодного підпису, нікому не вірте, якщо хтось говорить, що є з одного підпису під спільним рішенням за долучення до коаліції, відповідно з Партією регіонів і Блоком Литвина", - сказав Мартиненко.

За словами Мартиненка, якщо буде створена коаліція, в тому числі на основі індивідуального членства, НУ-НС перейде в опозицію.

Перехід окремих народних депутатів, депутатських груп і цілих фракцій в опозицію вчора обговорювалося в Раді не менш активно, ніж створення більшості. Вранці в конференц-залі парламенту пройшло закрите засідання фракції БЮТ, на якому була присутня колишній прем'єр-міністр Юлія Тимошенко .

"Юля сказала, що тепер БЮТ є єдиною справжньою опозиційною силою до режиму Януковича, і ми вже формуємо тіньовий уряд , - повідомив один з учасників засідання. - Ми навіть будемо вимагати для неї (Юлії Тимошенко.-ред) окремого місця у сесійній залі як для лідера об'єднаної опозиції ".

Напередодні про свою опозиційність оголосив і Яценюк, також пообіцявши створити тіньовий уряд. Однак його ініціативу в БЮТ вчора коментували з іронією. "Ми з задоволенням приймемо його (в тіньовий уряд БЮТ. - ред), для нього знайдеться місце, як і для всіх молодих і талановитих людей", - сказав лідер фракції БЮТ Іван Кириленко .

До речі, про намір "боротися з діями влади" вчора заявив і голова депутатської групи "За Україну!" В'ячеслав Кириленко, підкресливши, що робити це вони будуть самостійно, ні до кого не приєднуючись: "У цих гумористичних і трагікомічних подіях ми не беремо участі".

Другий етап створення більшості проходив в адміністрації президента, куди на зустріч з Віктором Януковичем вирушили лідери всіх фракцій, за винятком БЮТ.

Першими з будівлі адміністрації вийшли голови фракцій КПУ Петро Симоненко і блоку Литвина Ігор Шаров. "Президент позитивно реагує на наші бажання організувати роботу у Верховній Раді так, щоб всі гілки влади забезпечили єдність", - оптимістично заявив лідер комуністів.

У цей же день, трохи раніше, він заявив про те, щоз'явилася готовність комуністів співпрацювати з НУ-НС, точніше з деякими її представниками, в межах спільної коаліції. І це при тому, що раніше Симоненко, а також його прихильники кидали різкі заяви на адресу НУ-НС і критикували її діяльність.

Голова фракції НУ-НС Мартиненко, разом з тим, після зустрічі з президентом виглядав похмурим і сказав, що його фракція швидше за все перейде в опозицію: "Це найбільш ймовірний сценарій для нас".

НУ-НС: Янукович заграє з демократією

Пізніше в ефірі "5 каналу" "нунсівець" Анатолій Матвієнко заявив, що якщо президент сумнівається у конституційності індивідуального членства депутатів в коаліції, то він повинен був накласти вето на відповідний закон.

"Це ніщо інше, як маневр загравання з демократією", - вважає він.

Крім того, відповідаючи на запитання, скільки депутатів від НУ-НС може увійти до нової коаліції, Матвієнко заявив: "Там ведеться боротьба за кожен голос, тому що зрозуміло, що фракція комуністів ніколи не підтримає реформи".

За його словами, депутатська група "Єдиний центр" заявляла, що не ввійде в коаліцію "окремою групою без відповідної фракційної домовленості". "Наскільки вони дотримають цю обіцянку - побачимо", - додав Матвієнко.

Він також назвав "дурістю" норму регламенту Верховної Ради, згідно з якою в парламенті може бути лише одна опозиційна фракція чи одне опозиційне об'єднання депутатських фракцій.

"Писали для того, щоб не було реальної опозиції ... Нехай не визнають мене опозиційної де-юре в парламенті, але я буду називатися фракцією, яка веде опозиційну діяльність", - зазначив нунсівець.

Крім того, відповідаючи на запитання, чи повинна Тимошенко отримати окреме місце в сесійній залі Верховної Ради, Матвієнко заявив: "Є право всіх колишніх депутатів заходити до Верховної Ради і бути присутнім на другому поверсі. Там є гостьова ложа і скільки хочеш, стільки сиди".

"Не можна створювати подібні прецеденти. Не можна створювати подібні абсурди ... Це авітаміноз, можливо, навесні чи це чергова фантазія месіанства", - зазначив він.

Коли депутати залишили Банкову, прес-служба президента повідомила, що Янукович підписав закон про внесення змін до регламенту Ради. "Треба знайти політичну волю, щоб створити більшість у Верховній Раді, - процитувала прес-служба його звернення до лідерів фракцій .- І українське суспільство, і наші партнери в світі чекають політичної стабільності в нашій державі. Тому я прошу вас визначитися".

Тимошенко, коментуючи підписання Януковичем змін до закону про регламент, заявила, що з цього моменту "гаранта Конституції в Україні немає". "А всьому світу стало ясно, що Конституція і закон з цього часу в Україні нічого не варті. На жаль, сьогодні і коаліція, і уряд будуть формуватися шляхом обману, підкупу, шантажу і зради".

Сьогодні зміни до закону набули чинності. Раніше незважаючи на успішність переговорів "біло-синіх" з окремими нардепами, Партія регіонів та її прихильники не могли сформувати коаліцію через те, що в чинному парламенту - затвердженому, до речі, здебільшого зусиллями саме Партії регіонів - наголошується, що коаліція - це добровільне об'єднання депутатських фракцій, а не депутатів. А цілі фракції не були готові до консолідації з ПР.

Тому прихильники президента і прагнули внести зміни до закону, що визначає порядок формування коаліції, щоб вилучити з тексту Закону "Про Регламент Верховної Ради" і скасувати так званий імперативний мандат, тобто дозволити всім нардепам - незалежно від позиції їхньої фракції - приєднатися до тієї чи іншої більшості за власним бажанням. А також дозволити позафракційним депутатам брати участь у формуванні коаліції.

Поява в парламенті коаліції, яку в народі вже прозвали коаліцією тушок або відщепенців, прогнозується Партією регіонів на сьогодні-завтра. Одразу ж після цього буде сформовано новий Кабмін, за наявними даними, портфелі вже розподілені між нардепами і чекають свого часу.


За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 1050 | Додав: Olena_Mazur
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ