Пн, 2024-04-29, 06:22


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2011 » Серпень » 15 » Росія визнала, що хоче отримати українську ГТС за бєларуською схемою
19:31
Росія визнала, що хоче отримати українську ГТС за бєларуською схемою
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/

Голова правління ВАТ "Газпром" Олексій Міллер вважає, що співпраця з Україною в газовій галузі може базуватися на тій же моделі, що і з Бєларуссю. Про це він заявив сьогодні, 15 серпня, за підсумками зустрічі президента Росії Дмитра Медведєва з міністром енергетики і вугільної промисловості України Юрієм Бойком, передає "Інтерфакс-Україна".

На зустрічі обговорювалася співпраця Росії в газовій галузі. Як повідомив Міллер, Бойко представив пропозиції щодо розвитку газотранспортної співпраці між Росією і Україною, ці пропозиції охоплюють "не тільки співпрацю в газотранспортній галузі, а й співпрацю в інших напрямах".

- ЗМІ: Бойко продовжить у Москві газові переговори. Експерти кажуть про "енергетичну війну"

"Ми вивчимо ці пропозиції і дамо їм оцінку і направимо відповідь українським друзям", - заявив Міллер.

Нагадаємо, у 2007-2010 роках "Газпром" поетапно викупив 50% акцій ВАТ "Бєлтрансгаз" (оператор газотранспортної системи Бєларусі) за 2,5 млрд дол, перераховуючи щороку 625 млн дол за 12,5% акцій. Операція була укладена, виходячи з оцінки ринкової вартості ВАТ "Бєлтрансгаз" в 5 млрд дол, яку провів в 2006 році банк ABN Amro. Натомість Бєларусь отримала знижку на російський газ.

Наприкінці червня цього року бєларуська делегація повезла у ВАТ "Газпром" підготовлений проект договору купівлі-продажу 50% акцій ВАТ "Белтрансгаз", що належать державі, за 2,5 млрд дол. У разі підписання договору "Газпром", якому вже належить 50% акцій "Бєлтрансгазу", стане єдиним власником бєларуської газотранспортної системи.

Як відомо, Україна веде переговори з Росією про можливе зниження ціни на природний газ. 11 серпня відбулася зустріч президентів двох країн - Дмитра Медведєва і Віктора Януковича. Жодної офіційної інформації про підсумки переговорів не прозвучало - зустріч пройшла за зачиненими дверима.

Напередодні Янукович заявив про можливість судового позову щодо легітимності угод між "Газпромом" і "Нафтогазом України" про постачання і транзит газу, укладених в 2009 році екс-прем'єром України Юлією Тимошенко, яку Генпрокуратура України звинувачує в перевищенні влади при укладенні контракту на постачання російського газу в 2009 році.

Раніше ЗМІ повідомляли, що прем'єр Росії Володимир Путін у Криму погодився знизити ціну на газ в обмін на згоду керівництва України на створення спільної структури, яка в майбутньому зможе контролювати роботу української ГТС.

Зауважимо, що переговори України та Росії з приводу газу зайшли у безвихідь. Офіційно вони закінчилися лише створенням робочої групи для обговорення газових питань.

6 червня голова правління "Газпрому" Олексій Міллер заявив, що "Газпром" не планує змінювати формулу ціни на газ для України і не прив'язуватиметься до інших енергоносіїв. "Винаходити якусь для когось нову формулу або прив'язувати її до будь-яких інших енергоносіїв ми не будемо", - сказав він, підкресливши, що закладена в контракті з Україною формула ціни "є абсолютно ринковою".

Київ зробив заяву у відповідь - якщо РФ не перегляне формули ціни, для неї зросте вартість транзиту газу по українській території. "Україна зазнає збитків, не отримуючи компенсації. Раз у нас зросла ціна газу, компенсуйте нам ставки транзиту", - заявив прем'єр-міністр України.

Раніше президент України Віктор Янукович заявив, що зростання ціни на газ відповідно до контракту 2009 року між Україною і Росією становить загрозу українській економіці.

"Газпром" i "Нафтогаз" 21 квiтня 2010 року в Харкові пiдписали доповнення до контракту на постачання газу, згiдно з яким українська сторона отримала знижку в цiнi на газ, яка дорiвнює величинi зниження експортного мита при постачаннях газу до України.

Згiдно з постановою уряду РФ вiд 30 квiтня, нульове експортне мито при постачаннях росiйського газу до України дiє по 2019 рiк включно.

За контрактної цiни на газ нижче 333,33 дол за 1 тис кубометрiв розмiр мита дорiвнюватиме нулю. Якщо цiна дорiвнюватиме або буде бiльшою за 333,33 дол, то мито визначатиметься як рiзниця 30% контрактної цiни та суми в 100 доларів.

Спецiальний митний збiр дiє щодо 30 млрд куб м газу, що постачається до України в 2010 роцi, i 40 млрд куб м газу, який щороку постачатиметься Українi з 2011 по 2019 рiк. Обсяги газу, що перевершують цей показник, оподатковуватимуться загальним 30-вiдсотковим митом на експорт газу з Росiї. Мито застосовується з 1 квiтня 2010 року.

Згідно з газовими контрактами від 19 січня 2009 року між "Нафтогазом" і "Газпромом", ціна газу для України перераховується щокварталу за спеціальною формулою. У неї закладено базову ціну 450 дол за тисячу кубометрів, а також прив'язку до котирувань мазуту і газойлю Platts з дев'ятимісячним запізненням.



За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 848 | Додав: adminA
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ