Сб, 2024-04-27, 23:58


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2012 » Січень » 12 » Розважальні прогнози 1900 року за сто років втілилися у життя
16:17
Розважальні прогнози 1900 року за сто років втілилися у життя
Інші останні Новини науки і технології на сайті holosUA.com/

У 1900 році американський інженер-будівельник Джон Елфріт Уоткінс написав розважальну статтю в дамський журнал Ladies 'Home Journal - про те, що може статися через сто років. Тепер з'ясувалося, що автор зробив кілька точних прогнозів, зауважує Бі-Бі-Сі. 

Зокрема, йому досить точно вдалося описати мобільні телефони, телебачення, цифрову фотографію, літаки-розвідники, танки та інше.

Проте в своїй статті, яка називалася "Що може відбутися протягом найближчого століття", Уоткінс зробив і кілька прогнозів, які не збулися. Він, зокрема, припустив, що з англійського алфавіту зникнуть літери C, X і Q, у великих містах не буде машин, а в природі - комарів.

Джон Уоткінс працював у журналі Saturday Evening Post, який видавався тим же видавництвом, що і Ladies 'Home Journal. Редактор історичного відділу Saturday Evening Post Джефф Нілссон запримітив стару статтю і вирішив опублікувати її через 112 років, здивувавшись точності деяких пророкувань.

Правильні прогнози

1. Цифрова кольорова фотографія. Уоткінс не використовував термін "цифрова" і навіть приблизно не описав принцип роботи комп'ютерів. Проте він цілком точно розповів про те, як люди будуть використовувати такі фотоапарати.

"Фотознімки будуть передаватися по телеграфу на будь-які відстані. Якщо в Китаї через сто років відбудеться бій, найбільш яскраві моменти його потраплять до газети вже через годину... І фотографії будуть передавати справжні кольори", - йдеться в статті.

За часів Уоткінса знімок, зроблений у Китаї, добирався б до редакції в США не менше тижня, зазначає Нілссон. Фотографія тоді сприймалася як екзотична рідкість, а кольорова і зовсім була ще на стадії наукових експериментів.

При цьому, на думку Патріка Такера з американської неурядової організації Товариство світового майбутнього (World Future Society), говорячи про передачу знімків на далекі відстані за допомогою телеграфу, Уоткінс передбачив ще й появу інтернету.

2. Мобільний зв'язок. "Беспровідні телефонні і телеграфні мережі обплутають світ. Будь-яка людина зможе зателефонувати з центру Атлантичного океану своїй дружині в спальню в Чикаго. Нам буде так само просто зателефонувати до Китаю, як тепер - подзвонити з Нью-Йорка в Бруклін", - писав автор у 1900 році. У той час міжнародних телефонних ліній такої протяжності ще не існувало, не кажучи вже про бездротовий зв'язок.

3. Танки і літаки. Хоча перші описи і навіть малюнки танка зробив ще Леонардо да Вінчі, Джон Уоткінс досить точно описав застосування "фортів на колесах" у війнах. Такі форти, писав він, "будуть прориватися через відкриті простори зі швидкістю сучасного експреса". При цьому, йшлося в статті 1900 року, діяти такі частини повинні за принципом "сучасної кавалерії".

Крім того, він описав "літальні машини, які будуть оснащені телескопами з дальністю до сотні миль. "Оснащені фотоапаратами, вони зможуть знімати позиції ворога на цій відстані. Такі фотознімки - з роздільністю і розмірами, ніби їх зробили через вулицю, - будуть потрапляти на стіл командувачам", - йшлося в статті.

Перший керований політ на апараті важчому за повітря брати Райт здійснили в 1903 році. Літаки-розвідники, здатні фотографувати на великій відстані, з'явилися значно пізніше. А перший бій із застосуванням танків стався в 1916 році.

4. Напівфабрикати. "Готові до вживання блюда будуть постачатися із закладів, схожих на сучасну бакалію", - писав Уоткінс у своїй статті. Напівфабрикати, які продаються в сучасних магазинах, показують, наскільки мав рацію Уоткінс. Він, правда, вважав, що посуд, у якому буде постачатися така їжа, доведеться повертати в "бакалію". Але зате він передбачив, що продукти будуть зберігатися в холодильниках протягом довгого часу, що теж цілком відповідає сучасній реальності.

5. Теплиці. "Овочі будуть вирощуватися набагато швидше за допомогою сильного електричного світла, яке буде заміняти сонячне", - писав Уоткінс. При цьому, за його словами, у великих засклених плантаціях, де в землі будуть прокладені проводи, зиму можна буде перетворити на літо, а ніч - у день.

Це пророцтво збулося частково, оскільки більшість сучасних теплиць обходяться все-таки без електропідігріву. Зате в його прогнозах згадується можливість доставки продовольства на літаках з віддалених країн, де дозрів урожай, наприклад, фруктів.

6. Телебачення та веб-камери. "Людина зможе спостерігати за всім світом. Зображення людей і всіляких речей будуть через камери передаватися по електричних проводах на екрани, віддалені за кілька тисяч миль", - йдеться в статті. Цей опис цілком відповідає сучасним телетрансляціям у прямому ефірі і ще більше - веб-камерам, які з'явилися на стику XX і XXI століть.

7. Кондиціонери. "Холодне повітря буде йти зі спеціальних кранів, і таким чином можна буде регулювати температуру в будинку точно так само, як зараз ми пускаємо з крана холодну або гарячу воду, щоб набрати ванну", - писав Уоткінс. На його думку, тепле і холодне повітря в XX столітті мало б постачатися зі спеціальних великих станцій - точно так само, як вода чи газ. Цього не сталося, однак опис самого принципу кондиціонування повітря в приміщенні цілком точно описує те, як діють сучасні спліт-системи.

8. Синтезатори. Уоткінс описав пристрій, який дозволить музикантам виконувати твори, перебуваючи на віддаленій відстані - сигнали передавалися б за допомогою електрики і відтворювалися б в іншому місті.

Такого апарату за сто років створено не було, проте автор пише, що ці "автоматичні пристрої будуть точно відтворювати звучання інструменту". Це цілком схоже на опис синтезатора - тим більше, що, як пише Уоткінс "до інструментів будуть додані пристосування, які будуть посилювати емоційний ефект від музики".

9. Гігантські фрукти. У своїй статті Уоткінс пророкує появу "полуниці розміром з яблуко". Хоча щодо полуниці автор і був занадто оптимістичний, але в цілому в XX столітті були виведені більш великі сорти фруктів і овочів.

10. Надшвидкісні потяги. "Потяги будуть ходити зі швидкістю 2 милі на хвилину. А експреси - 150 миль на годину", - йдеться в статті 1900 року.

Через 100 років після публікації матеріалу в світі існують потяги, які розвивають 240 км на годину, хоча в середньому швидкості звичайних потягів набагато нижча. Що ж до рекорду, то він належить французькому потягу TGV, який у 2007 році розігнався до 574,8 км / год.

Неправильні прогнози

У статті Уоткінса набагато більше прогнозів, і далеко не всі вони були настільки ж точні. Більше того, там містилися й такі прогнози, які не збулися навіть у малому ступені.

Наприклад, він писав, що до 2000 року в світі не залишиться диких тварин, зокрема - мух і комарів.

Інший прогноз - що через 100 років після 1900 року в міста не будуть пускати машини. Замість них, за його словами, в містах з'явиться розгалужена мережа підземного міського транспорту.

Англійська мова, на думку Уоткінса, повинна були "за непотрібністю" позбутися літер C, X і Q - їх теоретично можуть замінити інші літери, які позначають на письмі ті ж звуки. Крім того, англійська, за його словами, до ХХ століття мала стати найпопулярнішою мовою в світі. Друге місце у своєму прогнозі Уоткінс відвів російській мові.

Сучасні футурологи теж не відстають у прогнозуванні майбутнього. Так, вони очікують, що до 2020 року високі технології дозволять людині перемогти старіння, друкувати органи тіла на принтерах, розвинути техніку і інтернет і багато іншого.
За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини науки і технології | Переглядів: 951 | Додав: adminA | Теги: прогнозуванні майбутнього
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ