Пн, 2024-04-29, 14:40


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2023 » Липень » 27 » Що за мікродрони Black Hornet отримає Україна від США - здатні непомітно залетіти у вікно
13:42
Що за мікродрони Black Hornet отримає Україна від США - здатні непомітно залетіти у вікно
Інші останні Новини науки і технології на сайті holosUA.com/

У вівторок, 25 липня, Сполучені Штати Америки оголосили про надання нового пакета військової допомоги Україні на суму 400 млн доларів. До пакета, серед іншого, увійшли надсучасні мікродрони Black Hornet Nano, які станом на сьогодні є найменшими і найсучаснішими дронами у світі.

Актуальність

Роль аеророзвідки під час сучасної війни переоцінити важко, якщо взагалі можливо. Завдяки аеророзвідці українські захисники розвідують і передають інформацію про розташування ворожих позицій, складів, штабів, кількість і номенклатуру ворожої техніки, особового складу тощо. Ця інформація дозволяє нашим військовим з більшою ефективністю нищити ворога і, як наслідок, рятувати свої життя і здобувати перемоги.

Сьогодні аеророзвідка може забезпечувати до 90% усієї розвідувальної інформації. Відповідно, це дає ситуаційну обізнаність, яка дозволяє швидко ухвалювати рішення. Власне, самі військові називають розвідувальні дрони не інакше, як додатковими очима.

Але варто розуміти, що дрони – це розхідний матеріал аеророзвідки, тому їх ніколи не буває забагато. З початком повномасштабної війни українська влада, бізнеси, благодійні організації і волонтери допомагають забезпечувати армію безпілотниками.

Не останню роль відіграють і іноземні поставки, у тому числі мікродронів Black Hornet Nano, першу партію яких Україна отримала ще минулого року.

Що таке Black Hornet

Black Hornet (повна назва Black Hornet Nano, у перекладі з англ. – "Чорний шершень нано") – це військовий безпілотний мікролітальний апарат, розроблений у 2013 році норвезькою фірмою Prox Dynamics, яка у 2016-му була куплена компанією Teledyne FLIR.

Teledyne FLIR – це велике норвезьке підприємство, головна спеціалізація якого полягає у виробництві тепловізійних камер і датчиків. Асортимент FLIR складають інноваційні рішення у відеоаналітиці, системах виявлення загроз, а клієнтами компанії є уряди різних країн.

Головною особливістю безпілотника Black Hornet Nano є його розміри (приблизно 16 см х 2,5 см) і потужні камери, яка дозволяють оператору отримувати повноцінне фото та відео з опцією передачі зображення у режимі реального часу. Важить дрон разом з батареєю близько 18 грамів і поміщається у долоню.

Мікродрон Black Hornet Nano поміщається в долоні

Основним призначенням цих мікродронів є супровід військ для розвідки локальної ситуації, тому він створений не лише в малих розмірах, а й з неймовірно низьким рівнем шуму. В умовах ведення бою політ Black Hornet зовсім непомітний і може пролетіти у вікно будівлі. Цей безпілотник поєднує простоту експлуатації та міцність конструкції: його важко виявити і ще важче збити. Вважається, що він чудово підходить для ведення бою в умовах щільної міської забудови.

До одного комплекту масою 1,3 кг входить планшет управління, зарядний пристрій і два мікровертольоти – поки один літає, інший встигає зарядити акумулятори. Для перенесення комплекту передбачені спеціальні підсумки з кріпленням. Ціна одного комплекту Black Hornet становить близько 195 000 доларів США.

Тривалість автономної роботи дрона становить 25 хвилин (стільки ж потрібно, щоб зарядити його до 90-100%). Black Hornet може летіти близько 2 км зі швидкістю 20 км на годину.

З оснащення дрона передбачено три камери: з нижнім оглядом, з нижнім оглядом на 45 градусів і з переднім оглядом. Є моделі з тепловізором, який надає змогу працювати в темну пору доби.

Процес навчання оператора займає лише 20 хвилин. Керування пристроєм дуже просте: на планшеті відображується все, що "бачать" камери дрона. Також пристрій не вимагає сильної залученості оператора для керування польотом, адже має режими автопілота та може прямувати за заздалегідь визначеним маршрутом.

До України мікродрони Black Hornet брали участь у війні в Афганістані, а саме – в операції Herrick, яку проводила Британська армія. Там дрони здійснювали фото- та відеофіксацію позицій ворога.

Застосування в ЗСУ

Як уже згадувалось, першу партію мікродронів Black Hornet Україна отримала ще у 2022 році, тому українські військові вже встигли оцінити їхні можливості. За словами українських військових, Black Hornet надає таку ж інформацію, що і більші БПЛА, але при цьому його набагато складніше виявити ворогом – він залишається непомітним з 50 метрів, а звук пропелера в умовах бою почути нереально. Темне ж забарвлення маскує його навіть на фоні стін будівель.

В умовах контрнаступу, коли відстань до ворожих позицій часто вимірюється десятками метрів, такі тихі, малопомітні і легкі розвідувальні дрони, як Black Hornet, будуть дуже помічними для військових Сил оборони України.

Під час саміту НАТО у Вільнюсі було озвучено, що в межах допомоги Київ отримає аж 1000 одиниць безпілотників Black Hornet. Чи всі вони надійдуть у рамках американської допомоги однією партією, чи поставки будуть розтягнуті в часі – наразі невідомо. Але сам факт того, що їхня кількість вимірюється такими цифрами, не може не радувати. Для порівняння: британська армія в Афганістані мала у своєму розпорядженні лише 324 таких мікродрони.

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини науки і технології | Переглядів: 189 | Додав: adminA
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ