Пн, 2024-04-29, 08:05


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2012 » Травень » 11 » Щороку українці викидають їжі на 5,5 мільярда гривень
14:28
Щороку українці викидають їжі на 5,5 мільярда гривень
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/

В Україні за рік на смітник, за підрахунками незалежних експертів, відправляється приблизно 7 млн т харчових відходів. Як пише тижневик "Коментарі", з цього обсягу третину відсортовують у процесі виробництва, ще третину викидають роздрібна торгівля і кулінарія. Решту 35-40% відправляють у сміття вже безпосередньо у вітчизняних домогосподарствах.

Основні проблеми виробників і торгівлі - неефективні методи збору врожаю, слабкий контроль та логістика (перевезення, зберігання).

За словами керівника проекту "АПК-Інформ: овочі та фрукти" Тетяни Гетьман, надлишок урожаю овочів і картоплі в сезоні 2011/2012 перевищив 2,2 млн т, зокрема надлишок картоплі на ринку - більш ніж 1,5 млн т і овочів борщового набору - близько 0,7 млн т.

"Весь "зайвий" обсяг овочів довелося викинути на смітник. А це близько 2 млрд грн прямих збитків для вітчизняних сільгоспвиробників", - каже вона.

Але навіть якщо продукти дочекалися свого оптового покупця, це зовсім не означає, що вони не опиняться на смітнику. Так, тільки під час доставки продуктів від перепаду температур і неправильного транспортування псується близько 40% овочів і фруктів, близько 30% риби і м'яса, 5-10% - молока і молокопродуктів.

Далі - черга магазинів та ринків поповнювати звалища. Правда, ті йдуть на це неохоче. За допомогою хімії несвіжі продукти в роздрібній торгівлі знаходять "друге життя" і стають приємними на колір і смак.

Раніше повідомлялось, що Кабмін розробив законопроект, яким передбачається кримінальна відповідальність за виготовлення неякісних харчових продуктів. Даний документ покликаний захистити споживачів та наблизити якість харчів до європейського рівня.

Сильно зіпсовані переробляють в кулінарні вироби та напівфабрикати. На тих продуктах, де термін придатності закінчився, просто змінюють стікери з датою виробництва (або приклеюють зверху новий цінник з датою розфасовки).

У деяких мережевих супермаркетах влаштовують розпродаж з 20-50% знижкою товарів з кулінарії, а в деяких містах можна знайти намети і ларьки, що спеціалізуються на реалізації прострочених товарів за зниженими цінами. Але навіть за допомогою таких хитрощів повністю реалізувати харчі не вдається і близько 2 млн т на рік доводиться утилізувати.

Цифра була б набагато більшою, якби не хитрощі продавців. Крім вищезгаданих способів реалізації продуктів супермаркети всіляко стимулюють споживачів купувати більше, ніж їм потрібно насправді. Найчастіше за допомогою більшої упаковки, яка коштує дешевше, або написів "купи три за ціною двох". А іноді самі українці через банальне бажання "заощадити" купують акційні товари з критичним терміном придатності.

Крім того, за словами генерального директора компанії "Ресторанний консалтинг" Ольги Насонової, в громадському харчуванні (кафе, фаст-фудах і ресторанах) клієнти залишають в тарілках приблизно до 20% їжі. Недоїденими переважно лишаються прикраси фірмових салатів і гарячих блюд, хоча вони теж їстівні.

За оцінками консалтингового агентства "ААА", річний обсяг зіпсованих українцями продуктів у грошовому вираженні становить близько 5-5,5 млрд грн. Найбільше їжі викидається в період новорічних і різдвяних свят.


За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 1080 | Додав: adminA | Теги: українці щороку викидають їжі, 5 мільярда гривень
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ