Пн, 2024-04-29, 00:21


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2011 » Березень » 10 » Шкляр упевнений, що рано чи пізно премію отримає - від цього президента чи від наступного
14:13
Шкляр упевнений, що рано чи пізно премію отримає - від цього президента чи від наступного
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/

Автор роману "Залишенець. Чорний Ворон" Василь Шкляр упевнений, що рано чи пізно він одержить Шевченківську премію. Про це він заявив в інтерв`ю газеті "Комерсант-Україна".

За словами Шкляра, він і не сподівався, що президент України Віктор Янукович внесе його до списку нагороджених після того, як написав главі держави листа, в якому повідомив, що відмовляється від премії.

"Це його право: включати мене до списку лауреатів зараз чи пізніше, коли я досягну своєї мети. Я висунув умову: візьму свою премію, коли з посади міністра освіти піде українофоб Дмитро Табачник. Після того як я публічно зробив цю заяву, я спокійно сплю і перебуваю у згоді зі своєю совістю", - зазначив він.

За словами письменника, з приходом на посаду міністра освіти Табачника в суспільстві настала інтелектуальна стагнація. "І я вирішив розворушити ситуацію. Для мене Табачник є фігурою, в якій сконцентрувалося все українофобство, вся неповага до української нації", - сказав він.

Шкляр запевнив, що й не думав, що глава держави підпише указ про звільнення Табачника і про присудження йому (Шкляреві) премії. "Однак вважаю, що у свідомості читачів я цю премію вже одержав. Хоча для мене отримання Шевченківської премії важливе – це визнання на державному рівні. Можливо, Янукович вручить мені премію, коли піде Табачник, а якщо ні, і він покаже себе не українським президентом, то премію зможе вручити наступний президент. Я впевнений, що отримаю цю премію", - сказав письменник.

Нагадаємо, що Комітет з Національної премії України імені Тараса Шевченка присудив Шевченківську премію з літератури Василеві Шкляру за роман "Залишенець. Чорний Ворон".

Пізніше письменник звернувся до президента і заявив, що не може прийняти Шевченківську премію, поки посаду міністра освіти і науки, молоді та спорту обіймає Табачник. У свою чергу Янукович підписав указ про присудження шести діячам культури Національної премії України імені Тараса Шевченка у розмірі 250 тис грн кожна, та серед них Шкляра не було.

У свою чергу, заступник голови Адміністрації президента Ганна Герман заявила, що письменник Шкляр отримає Шевченківську премію, "коли на це прийде час". Вона зазначила, що Шкляр у своєму зверненні до глави держави сам просив президента не нагороджувати його Шевченківською премією 2011 року.

Зазначимо, що роман "Залишенець. Чорний Ворон" відтворює одну з найдраматичніших і найбільш замовчуваних сторінок української історії – боротьбу українських повстанців проти окупаційної комуністичної влади в 1920-х роках.

Головний герой роману – холодноярський отаман на прізвисько Чорний Ворон – воює проти більшовиків, які окупували Україну й запроваджують у ній свій лад.



За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 931 | Додав: adminA
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ