Пн, 2024-05-06, 11:46


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
«  Серпень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Головна » 2010 » Серпень » 16 » Суд узявся за "частотний скандал": вирішується доля 16 телеканалів
15:16
Суд узявся за "частотний скандал": вирішується доля 16 телеканалів
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/


Сьогодні Київський апеляційний суд починає розгляд справи про відбирання частот і ліцензій у опозиційного "5 каналу", ТBi і ще 14 телекомпаній.
Проте відразу після відкриття суд переніс засідання у резонансній справі на 26 серпня. Як пояснив головуючий на засіданні суддя, таке рішення ухвалене у зв'язку з тим, що частина осіб не була своєчасно проінформована про сьогоднішнє засідання суду, дехто не прибув на засідання. Засідання суду 26 серпня призначено на 14.00.

У суботу деякі з телеканалів, причетних до справи, провели годинний ефірний страйк, пояснивши його загрозою свободі слова.

А громадський рух "Стоп цензурі!" заявив про готовність закликати журналістів до загальнонаціонального страйку "у разі невиконання рекомендацій міжнародних журналістських організацій і недотримання міжнародних зобов'язань України у сфері захисту вільних ЗМІ з боку президента Януковича".

На телеканалах, які страйкують, побоюються, що суд "під тиском може винести незаконну ухвалу в судовій справі про відбирання частот і ліцензій". "Таке "одностороннє" рішення суд може ухвалити завдяки особистій зацікавленості і неподільній владі члена Вищої ради юстиції, голови СБУ і власника компаній-позивачів U.А. Inter Media Group Валерія Хорошковського", - стверджують автори заяви.

Микола Княжицький, директор ТВі, повідомив, що в разі позбавлення телеканалу ліцензій на мовлення українським правосуддям, ТВі звертатиметься за захистом своїх прав у міжнародні суди.

"Наш інвестор - громадянин Великої Британії, і він цього не приховує. Ми побудували передавачі по всій країні, ми вклали мільйони гривень у розвиток нашого телеканалу. Ми абсолютно законно виграли конкурс, якщо суд незаконно позбавить нас ліцензій, то ми зазнаємо збитків і безумовно будемо подавати позови до міжнародних судів", - говорить він.

Княжицький заявляє, що ТВі не є опозиційним телеканалом, але втілює свободу слова. "Ми ніколи не заявляли, що ми опозиційний канал. Ми з повагою ставимося до опозиції і дуже хочемо, щоб вона була сильною, – тоді буде демократія. Але коли ця опозиція була при владі, я особисто виходив на захист телеканалів "Київська Русь", НТН і ТЕТ, у яких тоді хотіли забрати ліцензії. Тому що ці телеканали тоді були опозицією, і мені, як громадянину, було важливо, щоб була опозиція. Зараз важливо, щоб був ТВі, щоб була свобода слова", - сказав Княжицький в ефірі телемарафону "Свобода. Незалежність. Держава", який ТВі розпочав до Дня Незалежності.

Адвокат Тетяна Монтян вважає, що справа суто політична

Тетяна Монтян, юрист, під час телемарафону "Свобода. Незалежність. Держава" на каналі ТВі заявила, що справа з відбору ліцензій у "5 каналу" і ТВі суто політична: "Ніякою юриспруденцією тут не пахне, з тих часів як "помаранчеві" відібрали частоти у каналу КРТ і закінчуючи зараз, коли їх намагаються відібрати у "5 каналу" і ТВі".

На думку Монтян, судді не підуть проти волі можновладців: "Навіщо суддям підставлятися заради якогось телеканалу ТВі? Сидять собі спокійно, виносять рішення, яке їм скажуть, і працюють собі далі. Таких справ доволі мало, а більшість справ – сиди собі та заробляй бабло. Навіщо їм заради каналу ТВі чи ще якоїсь справи нариватися на скандал?"

Монтян вважає, що Хорошковський тисне на суддів: "Ви програєте, бо проти вас виступає Хорошковський. Якщо він так зганьбився і "нагнув" суддів, щоб вони приписали неіснуючий юридичний стаж, він буде йти до кінця. А що йому втрачати? Він і так став посміховиськом. Ми не знаємо, що саме мотивувало суддів приймати таке рішення. Можливо, там був відеозапис того, як вони займалися сексом на мантіях, як Зварич, можливо вони висять на гачку, бо брали хабарі, робили ще щось. Ми не знаємо, яку мотивацію для них знайшов Хорошковський, бо при здоровому глузді такі рішення приймати не можна".

"Нунсівець" Стець: судді можуть знищити свободу слова

Екс-генпродюсер "5 каналу", депутат від НУ-НС Юрій Стець також закликав суддів не брати на себе відповідальності за знищення свободи слова в Україні. Про це він сказав під час тригодинного телемарафону на телеканалі ТBі. "Судді мають розуміти, що цей процес або залишить право на свободу слова, або знищить його. Я не думаю, що ті судді, які завтра будуть розглядати це питання, за 15-20 хвилин зможуть визначити для себе, чи готові вони увійти в історію України як ті люди, які своїм рішенням знищили свободу слова в Україні", - зазначив він. На думку Стеця, "люди, які прийшли до влади, займаються дурнею, а не державницькими справами". "Вони плутають посаду державного діяча з посадою кишенькового обслуговувача бізнес-інтересів певної бізнес-структури. Я маю на увазі голову СБУ та інших недемократичних керівників нашої країни", - вважає депутат.

На відкритий лист Княжицького не відповіли

Директор ТВі Микола Княжицький не отримав від президента Віктора Януковича відповіді на свій відкритий лист із проханням зустрітися. "Не отримав жодної відповіді", - сказав він в ефірі Радіо "Свобода".

"Цей лист був принциповим - мені важливо було донести до пана президента ті тенденції, які відбуваються щодо обмеження свободи слова в Україні, а не лише перипетії сьогоднішнього, майбутнього судового засідання", - заявив Княжицький.

Він нагадав, що у листі йшлося, що навколо президента існують різні групи, які "абсолютно незаконним способом, абсолютно з неєвропейською практикою, використовуючи конфлікти інтересів, використовуючи тиск на суд, використовуючи силові органи у боротьбі з журналістами, намагаються монополізувати владу і перетворити Україну, по суті, на авторитарну республіку".

Директор ТВі наголосив: "Щодо мене особисто і щодо журналістів нашого каналу були, скажімо так, позасудові дії. Тому що стеження на машинах із підробленими номерами, абсолютне ігнорування силовими органами всіх наших заяв з цього приводу (а все це було зафіксовано на плівку) судовим назвати не можна".

"Крім того, після реформи судочинства, коли, фактично, всі судді залежать від Вищої ради юстиції. А пан Хорошковський є членом цієї ради - суд із ним (з тим, хто призначатиме і звільнятиме суддю, який прийматиме рішення) назвати справедливим і неупередженим судочинством, скажімо так, складно", - заявив Княжицький.

Раніше Міжнародний інститут преси (IPI) закликав президента Януковича захистити свободу преси в країні і запобігти тиску на засоби масової інформації. У свою чергу, представники опозиції неодноразово заявляли, що після обрання Януковича президентом в країні почала встановлюватися цензура.

Тільки за останні декілька днів стало відомо про зникнення головного редактора однієї з газет Харкова, яка спеціалізується на публікації матеріалів про корупцію в силових структурах, Василя Климентьєва, а в неділю у Дніпропетровську невідомі побили журналіста Юрія Михайловича.


За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 1026 | Додав: holos
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ