Вт, 2024-04-30, 05:53


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2012 » Березень » 3 » Торгові війни вирують: Мінськ завдає Києву удар у відповідь
13:34
Торгові війни вирують: Мінськ завдає Києву удар у відповідь
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/

Бєларусь у відповідь на заборону Україною постачань бєларуської м'ясо-молочної продукції планує найближчим часом вжити аналогічних заходів стосовно українських продуктів, повідомила Державна ветеринарна і фітосанітарна служба України.

Як зазначається в її прес-релізі 3 березня, про це бєларуська сторона заявила під час зустрічі голови Держветфітослужби України Івана Бісюка з першим заступником директора департаменту ветеринарії і продовольства Міністерства сільського господарства Республіки Бєларусь Юрієм Пивоварчиком 2 березня.

"Українська сторона запропонувала конкретні дії для розв'язання ситуації навколо заборони ввезення на територію України молочної і м'ясної продукції з Бєларусі. Однак, замість визначення спільних дій, бєларуська сторона заявила про можливе накладення заборони на ввезення продукції українського виробництва найближчим часом", - йдеться у повідомленні.

Йдеться, зокрема, про українські соняшникову олію, сіль, кукурудзу, кондитерські вироби і шрот. Держветфітослужба заявляє, що всі її пропозиції щодо врегулювання ситуації бєларуська сторона відхилила. При цьому Україна запропонувала провести перевірки системи моніторингу та інспектування бєларуських підприємств.

"Замість цього Бєларусь, як член Митного союзу, повідомила Україну про те, що буде просити підтримки у Росії і Казахстану в питанні запровадження заборони на імпорт української продукції", - наголошується в прес-релізі з посиланням на Бісюка.

Керівник Держветфітослужби запевнив, що Україна наклала заборону на ввезення бєларуських молокопродуктів тільки через масові випадки виявлення в них антибіотиків.

Що стосується м'ясної продукції, яка теж опинилася під забороною через заходи щодо недопущення збудника африканської чуми свиней (АЧС) на територію України, то, за повідомленням Держветфітослужби, представники Бєларусі висловили готовність якнайшвидше надати відповідні документи і дозволи на інспекцію поголів'я свиней фахівцями з України.

Бісюк сподівається, що взаєморозуміння між двома країнами буде знайдено за допомогою "конструктивного діалогу, а не ультимативних формулювань".

Як повідомлялося, Держветфітослужба України з 1 березня 2012 року тимчасово зупинила ввезення на територію України молока і молочних продуктів з Бєларусі, а також тварин, сприйнятливих до АЧС, продукції та сировини з них.

Росіяни готові приїхати на українські сирзаводи, щоб перевірити якість сирів

Російська сторона завершила етап документарної перевірки низки українських підприємств, що постачали сирну продукцію в РФ, і повідомила українську сторону про готовність перевірити на місці відповідність їхньої продукції російським вимогам, повідомив голова "Росспоживнагляду", головний державний санітарний лікар Росії Геннадій Онищенко, передає "Інтерфакс".

За його словами, в минулий четвер (1 березня) дипломатичними каналами російська сторона відправила українській стороні підтвердження про готовність приїхати і на місці перевірити найбільші підприємства з виробництва сирної продукції у Полтавській області.

"А минулої п'ятниці (2 березня) дипломатичними каналами ми підтвердили готовність приїхати і перевірити на місці ще два українські підприємства", - сказав Онищенко.

Він зазначив, що для поїздки на місце необхідно ще узгодити відповідні процедури. "Я думаю, що ми зможемо виїхати не раніше ніж через тиждень", - підкреслив глава "Росспоживнагляду".

"Це ще не допуск української сирної продукції на російський ринок, але важливий етап на шляху вирішення тієї ситуації, яка виникла у зв'язку із забороною на її ввезення в РФ", - сказав Онищенко.

Нагадаємо, на початку лютого російська сторона ввела заборону на ввезення в країну сирів трьох українських виробників, а пізніше розширила список. Через це українські виробники сиру почали зупиняти підприємства та скорочувати обсяги виробництва.

Українські виробники були здивовані заявою голови "Росспоживнагляду" та назвали звинувачення безпідставними. Крім того, Національна асоціація молочників України "Укрмолпром" поширила заяву, в якій висловила "категоричний протест" проти заяв голови "Росспоживнагляду" Геннадія Онищенка про те, що українські сири містять пальмову олію.

Експерти відзначали, що заборона на постачання бєларуської "молочки" зіграє на руку українським виробникам молочних продуктів, що зазнали збитків внаслідок заборони на ввезення їхньої продукції в Росію.

Довідка. Українсько-російські торговельні "війни"

Зазначимо, що це далеко не перший торговельний конфлікт між Україною і Росією. Москва почала торговельну війну з Україною, бажаючи затягнути Київ до себе в Митний союз і відбити в українців бажання нарощувати торгівлю з Євросоюзом.

У липні минулого року "Россільгоспнагляд", а також казахстанські і бєларуські сільськогосподарські відомства заборонили більш ніж 30 українським компаніям експорт молочної і м'ясної продукції на територію країн МС.

Також російська сторона не йде на поступки українським аграрним чиновникам у питанні допуску на свій ринок цукру. Паралельно на початку червня РФ запровадила мито на імпорт карамелевої продукції, зокрема української.

У травні країни МС запровадили антидемпінгові мита на імпорт української металургійної продукції.

Зазначимо, Росія хоче бачити Україну в Митному союзі і обіцяє Києву, що товарообмін збільшиться на 9 млрд дол. А раніше прем’єр РФ Володимир Путін заявляв, що якщо Україна створить зону вільної торгівлі з ЄС і піде зі своїми товарами на російський ринок, то Росія буде змушена "вибудовувати кордон" для цих товарів. Митний союз уже поступово запроваджує обмеження на імпорт продукції з України.


За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 842 | Додав: adminA | Теги: Торгові війни вирують: Мінськ завда
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ