Нд, 2024-05-05, 08:08


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2010 » Лютий » 2 » Україна постачатиме електроенергію до Молдови
15:50
Україна постачатиме електроенергію до Молдови
Інші останні Новини економіки на сайті holosUA.com/


Мінпаливенерго вирішило скористатися підвищенням цін на російську електроенергію і відновило переговори про імпорт енергії до Молдови. Потенційно для українських компаній відкривається ринок ємністю 170-180 млн дол на рік. Але в міністерстві вважають, що постачаннями повинен займатися нинішній монополіст - "Укрінтеренерго", - що, на думку експертів, протирічить чинному законодавству, пише "КоммерсантЪ-Украина".
Про те, що Україна веде переговори про відновлення експорту електроенергії до Молдави з держмонополією Energocom, розповів прес-секретар Мінпаливенерго Фент Ді. Він пояснив, що з 2010 року вартість російської електроенергії, що постачається в цю країну, збільшилася для молдавських споживачів на 24%. Це змусило Energocom сісти за стіл переговорів.

"Україна здатна запропонувати Молдові партнерські умови, які будуть вигідні обом сторонам", - запевнив він. Фент Ді оцінює щомісячний попит на електроенергію в країні в 250-270 млн кВт/год. Нагадаємо, Україна припинила комерційні постачання електроенергії до Молдови на початку минулого року у зв'язку з тим, що Росія запропонувала цій країні нижчу ціну.

Молдавська ГРЕС (контролюється російською "Інтер РАО ЄЕС") з 1 січня постачає електроенергію споживачам країни за ціною 5,8 цента/кВт/г, говорить аналітик ІК Dragon Capital Денис Саква. Для порівняння: оптова ринкова ціна (ОРЦ) українського "Енергоринку" зараз становить 5,6 цента/кВт/г.

"Але цей тариф включає близько 30% компенсацій і дотацій на постачання електроенергії населенню. Бєларусь, наприклад, добилася, щоб дотації не включалися в експортний тариф. Якщо їх виключити, тариф сягне 4,5 цента/кВт/г", - пояснює Саква.

Раніше між "Укрінтеренерго" і "Бєленерго" був укладений договір про постачання електроенергії за ціною нижче ОРЦ. Пізніше "Бєленерго" оголосило про плани щодо перепродажу української електроенергії до Литви по 12-14 центів/кВт/г.

Як зазначає член комітету Верховної Ради з ПЕК Сергій Тулуб, якщо Україна постачатиме електроенергію за ціною вище ОРЦ, але нижче за російську (5,7 цента/кВт/г), обсяг продажів може становити 171-185 млн дол на рік.

"Стільки ми виручимо, якщо продажі йтимуть через аукціони, якщо до них будуть допущені всі учасники. Якщо ж вони здійснюватимуться за прямим договором між "Укрінтеренерго" і Energocom зі знижкою, то можна розраховувати на 135-145 млн дол", - говорить Тулуб.

"Є побоювання, що керівництво Мінпаливенерго піде за бєларуським сценарієм, оскільки там останній рік активно відстоювали інтереси не виробників електроенергії, а посередника - "Укрінтеренерго". Це, як і у випадку з постачаннями електроенергії до Бєларусі, буде порушенням закону про демонополізацію експорту енергії", - зазначає член комітету Верховної Ради з ПЕК Сергій Тітенко.

Можливість експорту через "Укрінтеренерго" підтвердили і в самому Мінпаливенерго. "За логікою, постачати має "Укрінтеренерго", у якого вже є договір з молдавською стороною - його потрібно тільки продовжити", - заявив заступник міністра палива і енергетики Олег Бугаєв.

Як відомо, зараз експорт української електроенергії здійснює лише держпідприємство зовнішньоекономічної діяльності "Укрінтеренерго". Проте в березні був ухвалений закон, згідно з яким для здійснення експорту електроенергії постачальники повинні купувати необхідний її обсяг на оптовому ринку, а доступ до міждержавних електричних мереж України надаватиметься на умовах аукціонів. Протягом червня-листопада з боку Мінпаливенерго були зроблені спроби проведення аукціонів, які закінчилися невдачею.

Експерти припускають блокування аукціонів з боку "Укрінтеренерго" і наступного року. "Не виключено, що незабаром з'явиться рішення суду про заборону проведення аукціону", - сказав Тітенко. На його думку, однією з таких причин може стати невідповідність процедури проведення аукціонів правилам, передбаченим постановою Нацкомісії регулювання електроенергетики.

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини економіки | Переглядів: 1176 | Додав: gena_masur
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ