Чт, 2024-05-02, 14:46


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2012 » Серпень » 24 » Від шимпанзе люди відрізняються чутливістю до справедливості при розподілі їжі
19:55
Від шимпанзе люди відрізняються чутливістю до справедливості при розподілі їжі
Інші останні Новини науки і технології на сайті holosUA.com/
Люди, які відчувають сильну спрагу, здатні відмовитися від склянки води, якщо відчувають цю пропозицію несправедливою, повідомляє РИА "Новости" з посиланням на публікацію вчених з Великобританії в журналі Scientific Reports.

Дослідники вирішили порівняти поведінку шимпанзе і людей, поставлених в умови вибору життєво важливих речей - їжі або води. Шимпанзе погоджувалися на будь-яку пропозицію їжі, не замислюючись про те, наскільки справедлива видана порція, тоді як люди повелися інакше.

Команда вчених відібрала 21 здорового добровольця і ​​викликала у 11 з них спрагу, пропонуючи підсолену їжу. Щоб об'єктивно оцінити потреби у воді, у кожного учасника було виміряно рівень солі в крові. Суб'єктивне відчуття спраги добровольці оцінювали за простою шкалою.

Окремо добровольці брали участь у грі із заздалегідь обговореними правилами. Двоє з них отримували півлітрову пляшку води, яку повинні були поділити. При цьому один з них вирішував, як саме поділити цю воду, а другий мав або погодитися з пропозицією і випити воду, або відмовитися від неї. У такому випадку обидва учасники не отримували нічого. Учасники знали, що їм доведеться чекати ще цілу годину після гри, перш ніж їм дадуть вдосталь напитися.

У реальності всі учасники отримували роль прохача. Вони бачили дві склянки води з дуже несправедливою пропозицією, яка нібито виходила від того, хто розподіляє воду: один стакан містив 62,5 мілілітра води - одну восьму пляшки. Другий стакан містив залишок пляшки, який нібито був залишений для другого в парі. У піддослідних було 15 секунд, щоб прийняти рішення про те, чи згодні вони на мізерну дозу чи ні.

Вчені встановили, що на відміну від шимпанзе, люди схильні відхиляти явно несправедливу пропозицію, навіть якщо вони відчувають серйозну спрагу. При цьому такі рішення більше залежали не від рівня солі в крові, а від суб'єктивних відчуттів учасника. В останньому випадку, якщо людина суб'єктивно відчувала, що вона дуже хоче пити, вона був більш схильна прийняти пропозицію.

"Ці результати цікаві для розуміння, наскільки суб'єктивне розуміння справедливості і власних інтересів і як воно впливає на повсякденні рішення, наприклад на ринку праці", - вважає керівник дослідження доктор Нік Райт.

Як повідомлялося, німецькі соціологи з'ясували, що з 11 років діти перестають ділити все порівну. У їх соціалізації під впливом існуючих стереотипів починається зрушення від групового співробітництва і взаємодопомоги до мотивації досягнення, що є однією з форм здобуття індивідуальної влади.


За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини науки і технології | Переглядів: 884 | Додав: adminA | Теги: розподілі їжі, Шимпанзе, Люди
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ