Сб, 2024-04-27, 10:00


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2012 » Березень » 29 » Від спільного з РФ будівництва атомної електростанції "Белене" Болгарія відмовилася
19:15
Від спільного з РФ будівництва атомної електростанції "Белене" Болгарія відмовилася
Інші останні Новини світу на сайті holosUA.com/

Болгарія вирішила не будувати АЕС "Белене", офіційно повідомить РФ про відмову найближчого дня, заявив заступник міністра фінансів Болгарії Владислав Горанов. Замість атомної станції в місті Белене буде побудована газова електростанція, повідомляє з посиланням на Горанова болгарське агентство Novinite. При цьому реактор, за словами чиновника, який вже побудували для АЕС "Белене", буде встановлено на новому блоці діючої АЕС "Козлодуй", передає "Інтерфакс-Україна".

Заява Горанова офіційно підтверджена на сайті уряду Болгарії. У повідомленні на сайті йдеться, що уряд ухвалив вирішення про скасування трьох рішень Ради міністрів 2004-2005 років, пов'язаних з будівництвом "Белене". При цьому міністр економіки, енергетики і туризму Делян Добрев запропонував побудувати замість цього новий 7-й блок на "Козлодуї", оскільки діюча АЕС вже має всю необхідну інфраструктуру, "даний проект може бути диверсифікований", "існує велика можливість знайти стратегічних інвесторів для нього".

"Крім того, будівництво 1000 МВт ядерної потужності ближче до фінансових можливостей і енергетичних потреб Болгарії", - йдеться в повідомленні.

Прем'єр-міністр Болгарії Бойко Борисов також підтвердив відмову від проекту, повідомляють болгарські ЗМІ, додавши, що Болгарія заплатить ще 140 млн євро за те, щоб отримати вже готовий реактор, що призначався для "Белене".

За словами Борисова, Добрев у п'ятницю приїде до Москви і проведе переговори про припинення проекту.

У держкорпорації "Росатом" повідомили, що не коментують ситуацію доти, доки не дістануть офіційної відмови від болгарської сторони. "Ми не можемо спілкуватися з болгарськими партнерами виключно через ЗМІ і чекатимемо офіційного повідомлення болгарської сторони", - повідомив співрозмовник.

Як повідомлялося, РФ і Болгарія підписали угоду про будівництво АЕС ще в 2006 році, проте генеральний контракт на будівництво досі не був підписаний і будівництво не почалося. 31 березня закінчується термін угоди, російська сторона заявляла, що готова обговорювати його продовження.

Ситуація навколо будівництва другої болгарської АЕС загострилася, зокрема, в зв'язку з відставкою в середині березня колишнього міністра економіки, енергетики і туризму Болгарії Трайчо Трайкова.

Тоді прем'єр-міністр Болгарії заявив, що направляв у лютому Трайкова і віце-прем'єра - міністра фінансів Симеона Дянкова до Москви з тим, щоб вони повідомили про відмову від будівництва "Белене", чого ті не зробили. Втім, Борисов ухильно говорив про позицію за проектом, сказавши тільки, що не підтримає його розвиток, якщо він буде російсько-болгарським і в ньому не з'явиться європейський або американський інвестор.

Борисов також озвучував ідею про купівлю вже готового реактора для "Белене" і встановлення його на АЕС "Козлодуй". Водночас глава держкорпорації "Росатом" Сергій Кириєнко минулого тижня заявляв, що сумнівається в доцільності установки реактора на АЕС "Козлодуй", оскільки це займе від 7 до 10 років.

Проект "Белене" припускає будівництво АЕС з двома блоками сумарною потужністю більш як 2 тис МВт. Генпідрядником будівництва повинен був виступити російський "Атомбудекспорт" (входить у "Росатом"), замовником виступала Національна електрична компанія (НЕК) Болгарії.

Зазначимо, після аварії на АЕС "Фукусіма" в Японії, багато країн вирішили відмовитися від ядерної енергетики. Зокрема, уряд Німеччини оголосив про рішення припинити експлуатацію всіх АЕС країни до 2022 року, а Швейцарія вирішила до 2034 року повністю відмовитися від АЕС.


За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини світу | Переглядів: 834 | Додав: adminA | Теги: РФ будівництва атомної електростанц, Болгарія відмовилася
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ