Пт, 2024-04-26, 02:57


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
«  Вересень 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930
Головна » 2009 » Вересень » 24 » Виступ Ющенка в ООН: Україна стане членом Радбезу організації 2016-2017 роках
15:59
Виступ Ющенка в ООН: Україна стане членом Радбезу організації 2016-2017 роках
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/

Україна має намір стати членом Ради безпеки Європи у 2016-2017 роках, заявив президент України Віктор Ющенко. Про це він сказав на загальних дебатах 64-ї сесії Генеральної асамблеї ООН у середу, 23 вересня, в Нью-Йорку, передає "Інтерфакс-Україна".

"Сьогодні маю честь підтвердити наміри України отримати членство у Раді безпеки ООН у 2016-2017 роках", - підкреслив Ющенко.

Він зазначив, що Україна "є і завжди буде надійним партнером ООН у справах миру і безпеки".

За словами Ющенка, Україна діє чітко відповідно до цілей і принципів ООН і чекає цього ж від своїх партнерів і сусідів.

Президент підкреслив, що Україна "категорично засуджує і не приймає порушення основоположних міжнародних принципів, зокрема територіальної цілісності і непорушності кордонів суверенних держав".

Говорячи останнє, Ющенко , вірогідно, мав на увазі події річної давності, коли у Грузії йшли бойові дії. У результаті 26 серпня минулого року Москва визнала Південну Осетію і Абхазію незалежними державами. Пізніше до рішення Росії приєдналася Нікарагуа і зовсім нещодавно - Венесуела. Решта всього світу, у тому числі і Україна, як і раніше, вважають ПО і Абхазію частиною Грузії.

Тим часом, Ющенко навряд чи залишиться президентом до 2016 року, тим паче що вибори глави держави мають відбудуться 17 січня 2010 року. Цікаво, що фракція кандидата у президенти, який за даними соціологічних опитувань користується найбільшою підтримкою українців - Партія регіонів - вже пообіцяла у випадку приходу до влади Віктора Януковича визнати незалежність цих самопроголошених держав.

Згідно з міжнародними нормами, держава вважається незалежною, якщо її визнала хоч б одна інша незалежна держава, ну і якщо ця новостворена держава, звичайно ж, сама про це заявила.

Ющенко наполегливо просить гарантувати безпеку України

Глава нашої держави заявив: "Україна наполегливо розраховує на підтримку постійними членами Ради безпеки наших пропозицій для посилення гарантій безпеки неядерним державам, зокрема тим, які добровільно відмовилися від ядерної зброї чи її розробки".

Він нагадав, що майже 15 років тому Україна добровільно відмовилася від третього у світі ядерного потенціалу і приєдналася до договору про нерозповсюдження ядерної зброї як неядерна держава.

Ющенко також підкреслив, що Україна вітає кроки США і Росії щодо нової угоди на заміну договору між СРСР і США про скорочення і обмеження стратегічних наступальних озброєнь від 31 липня 1991 року, термін дії якого завершується цього року.

Він також пропонує повернутися до пропозиції створити Раду економічної безпеки ООН.

"Можливо, варто повернутися до ідеї, яка раніше пропонувалася Україною і низкою інших держав, - це утворення Ради економічної безпеки ООН. Масштабність цієї пропозиції не повинна стати причиною того, щоб відкласти або відхилити її розгляд", - зазначив Ющенко.

Перша ініціатива президента України: боротьба з піратством

Крім того, саме в рамках Генеральної асамблеї ООН Ющенко оприлюднив дві глобальні ініціативи України. Вчора глава держави запропонував світовій спільноті схвалити Екологічну конституцію Землі і створити регіональний центр боротьби з піратством, пише "КоммерсантЪ-Украина".

Екологічна конституція передбачає формування наднаціональних органів, яким буде надано широкі повноваження, зокрема право застосовувати санкції до держав-порушників екологічних норм. Тим часом, Києву ще доведеться виграти дипломатичну війну за авторство цієї ідеї.

Про те, що під час засідання Генасамблеї ООН президент оголосить ініціативу України щодо боротьби з піратством, стало відомо ще до початку заходів у Нью-Йорку.

Під час виступу учора увечері (у Києві в той час була глибока ніч) Ющенко підкреслив, що боротьба з піратством має "виняткове значення для України", і нагадав, що з початку року у полон до піратів потрапили 35 українських моряків. Серед них і 24 українці з судна "Аріана", які перебувають у заручниках вже близько 5 місяців.

"Пропоную (державам ООН. - прим.ред.) уважно розглянути ідею створення в одній з країн Африки регіонального центру під егідою ООН, де було б представлено спеціалізовані установи, програми, фонди і політичні офіси для протидії піратству", - заявив Ющенко.

Деталі цієї ініціативи поки офіційно не оприлюднюються. "Найімовірніше, що такий центр з'явиться в Кенії. Це було б найкраще рішення з погляду географії - держава розташована поряд із Сомалі - і політики, оскільки там стабільний уряд. Але поки зарано говорити про те, що цей вибір остаточний. Передусім потрібно отримати згоду африканських країн", - уточнило джерело у дипломатичних колах.

У Секретаріаті президента зазначили, що для реалізації цієї пропозиції необхідно отримати підтримку ООН. "Хоча, звичайно, у нас є союзники, які підтримують створення такого центру. Перш за все європейські країни, які найбільше страждають від піратства", - заявив керівник головної служби Секретаріату президента з питань міжнародної співпраці Микола Точицький.

Друга ініціатива президента України: схвалення конституції Землі

Друга ініціатива України ще глобальніша. Вчора Ющенко передав відеозвернення до учасників зустрічі високого рівня з питань зміни клімату, яка проводиться в рамках Генасамблеї ООН. Слід зазначити, що проблема глобального потеплення є однією з головних на порядку денному нинішньої Асамблеї ООН.

Генеральний секретар ООН Пан Гі Мун, виступаючи на сесії, попередив, що у разі невживання екстрених заходів менш ніж через 10 років на Землі почнуться необоротні зміни клімату. Очікується, що перші рішення в рамках програми щодо запобігання кліматичним змінам буде схвалено на Міжнародній конференції з клімату, яка відбудеться 7-18 грудня в Копенгагені.

Переговори щодо кліматичних питань традиційно проходять дуже важко, і Ющенко у відеозверненні визнав, що затвердження проекту, запропонованого Україною, є непростим завданням.

"Україна закликає світ розпочати хай і складну, але украй необхідну підготовку сучасних правил життя людини - Екологічної конституції Землі. Не варто боятися труднощів чи тривалої переговорної роботи", - звернувся президент до колег з інших держав.

У розпорядженні ЗМІ опинився документ, запропонований Україною на розгляд країнам-членам ООН. На сьогодні готовий лише кістяк Екологічної конституції Землі (ЕКЗ): оформлено структуру документа, детально виписано преамбулу і декілька базових статей. Але вже ці напрацювання свідчать про те, що у разі ухвалення ЕКЗ до світового порядку буде внесено істотні зміни.

"Ця конституція має найвищу юридичну силу. Національні закони і міжнародні угоди діють і схвалюються відповідно до норм цієї конституції", - сказано у ст. 8 проекту.

Проектом ЕКЗ вводиться "відповідальність держав, національних і транснаціональних структур за ліквідацію наслідків техногенних і природних катастроф". Передбачається змінити структуру Організації Об'єднаних Націй, створивши низку наднаціональних контролюючих органів з широкими повноваженнями, зокрема, Міжнародну екологічну поліцію, Міжнародний екологічний суд, прокуратуру і адвокатуру. У документах, представлених на Генасамблеї ООН, не конкретизуються санкції, які може бути застосовано до країн-порушників екологічних норм.

У СП упевнені, що Саркозі "вкрав" ідею в України

Як повідомили у Секретаріаті президента, автором проекту, поданого Ющенком у Нью-Йорку, є професор, член-кореспондент Національної академії наук Юрій Туниця. Як сказав сам Туниця, деталізувати документ доцільно на політичному рівні.

"Всі кількісні параметри, зокрема санкції, за порушення норм конституції розроблятимуться і узгоджуватимуться під егідою ООН", - уточнив він.

Реакція інших держав на українську ініціативу поки невідома. У Секретаріаті президента стверджують, що серед членів ООН є прихильники ухвалення ЕКЗ.

"Звичайно, ми проводили консультації з іншими країнами. Якби ці ініціативи не пропрацювали, вони б не оголошувалися на такому рівні", - сказав Микола Точицький.

Утім, на швидке затвердження глобального проекту його автори не розраховують. "Як пояснили мені дипломати, в ООН жодна серйозна ідея не проходить з першого-другого разу", - зазначив Туниця.

За його словами, перш за все Україні необхідно закріпити за собою авторство цієї ідеї. "Зараз перед Україною стоїть конкретне практичне завдання: на саміті в Копенгагені до підсумкової заяви має бути включена інформація про те, що це наша, українська ідея, - говорить Туниця.- Минулого року ми вже виступали в ООН з ідеєю Екологічної конституції. А вчора (22 вересня. - Прим.ред.) президент Франції Ніколя Саркозі оголосив про необхідність створення Міжнародної екологічної організації, хоча ця ідея з нашого документа".

Ющенко не зустрівся з Обамою - через Каддафі, який дуже довго говорив

Як видно, вчорашній виступ Ющенка був дуже ґрунтовним, але заради того, щоб розповісти про українські плани й ініціативи президентові довелося пожертвувати прийомом, який у цей час давав президент США Барак Обама у нью-йоркському музеї Metropolitan.

Виступ українського президента затримався приблизно на дві години, але не через запізнення українського лідера, а через те, що перші речники на засіданні Генасамблеї не дотримувалися регламенту. Так, наприклад, лівійський лідер Муаммар Каддафі виступав, за різними даними, від півтора до двох годин, замість запланованих 15 хвилин.

Відкрилася чергова, 64-та сесія Генеральної асамблеї ООН у штаб-квартирі Об'єднаних Націй у Нью-Йорку 16 вересня.

З 23 по 30 вересня там проходить загальнополітична дискусія за участю глав держав і урядів, а також міністрів закордонних справ.

Особиста зустріч президентів України і США, про яку повідомлялося раніше, так і не відбулася. Ющенко завершив робочий візит у США і відбув до України.


За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 1518 | Додав: holos
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ