Сб, 2024-04-27, 22:15


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2015 » Травень » 25 » Восени Україну оберуть у Радбез ООН
16:09
Восени Україну оберуть у Радбез ООН
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/

Україну восени дуже ймовірно оберуть членом Ради Безпеки ООН, заявив постійний представник України в організації Юрій Сергєєв.

"Принцип виборів до складу непостійних членів Ради Безпеки базується на регіональному підході. В ООН є п'ять регіональних груп. Саме від цих груп за принципом ротації обирають членів Ради Безпеки ООН. Зараз від Центрально-Східної європейської групи, до якої належить Україна, в Радбезі ООН перебуває Литва. Цього року ми йдемо на вибори. У нас наразі немає конкурентів у групі", - сказав він в інтерв'ю "Главкому".

Для того, щоб Україну обрали, вона повинна отримати підтримку двох третин голосів тих, хто буде в залі засідань Генасамблеї ООН.

За словами Сергєєва, Росія не зможе перешкодити Україні стати непостійним членом Радбезу.

"Росія, звичайно, може проводити якусь кулуарну роботу, когось переконувати нас не підтримати. Але не думаю, що це їй вдасться, їхній набір підтримки - це 11 країн, як ми бачили під час ухвалення Резолюції минулого року (резолюцію на підтримку територіальної цілісності України, прийняту Генасамблеєю ООН 27 березня 2014 року, не підтримали 11 країн: Вірменія, Бєларусь, Болівія, Куба, КНДР, Нікарагуа, Росія, Судан, Сирія, Венесуела та Зімбабве, - ред.)", - сказав дипломат.

Після обрання діяльність України буде спрямована на реформу Радбезу ООН. Дипломати будуть домагатися, щоб були уточнені і чітко закріплені механізми безумовного притягнення до відповідальності порушників статуту ООН, надто коли йдеться про акт агресії.

Сергєєв вважає, що у статут ООН також слід включити можливість скерування верифікаційної місії, щоб оцінити факти агресії на місцях.

Нагадаємо, Рада Безпеки ООН складається з 15 членів, серед яких п'ять постійних (Китай, Росія, Британія, США і Франція) і десять непостійних членів, яких обирають на дворічний термін.

Нагадаємо, Росія має право вето в Радбезі ООН, за допомогою якого може блокувати будь-яке рішення цієї організації.

Раніше із закликом відмовитися від права вето до п'яти постійних членів ООН звернулася міжнародна правозахисна організація Amnesty International.

Україна також виступала із закликом реформувати Раду Безпеки ООН з метою зменшення впливу Росії.

2 березня президент Петро Порошенко запровадив у дію рішення РНБО щодо звернення до ООН і ЄС ввести миротворців в Україну.

Довідка

П'ять країн - Китай, Франція, Союз Радянських Соціалістичних Республік (СРСР) (правонаступником якого в 1991 році стала Російська Федерація), Сполучене Королівство і Сполучені Штати - через їхню ключову роль у створенні Організації Об'єднаних Націй в свій час отримали спеціальний статус постійних членів Ради Безпеки ООН, а також спеціальне право голосування, відоме як "право вето".

Згідно зі Статутом ООН, рішення Ради Безпеки з питань процедури вважаються прийнятими, коли за них подані голоси дев'яти членів Ради. Рішення Ради Безпеки з усіх інших питань вважаються прийнятими, коли за них подані голоси дев'яти членів Ради, включаючи голоси, що збігаються з ними, всіх постійних членів Ради, причому сторона, що бере участь в суперечці, повинна утриматися від голосування при ухваленні рішення.

Всі п'ять постійних членів в той чи інший час використовували своє право вето. Якщо один з постійних членів не повною мірою згоден з пропонованою резолюцією, однак не бажає вдатися до свого права вето, він може утриматися при голосуванні і, таким чином, дати можливість прийняти резолюцію, якщо за неї будуть подані необхідні дев'ять голосів.

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 850 | Додав: adminA | Теги: восени Україну, радбез ООН
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ