Сб, 2024-04-20, 18:19


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2016 » Вересень » 16 » 16 років тому не стало Георгія Гонгадзе
19:36
16 років тому не стало Георгія Гонгадзе
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/

  Вдова вбитого 2000 року українського журналіста Георгія Гонгадзе, ведуча "Голосу Америки" Мирослава Гонгадзе вважає, що екс-президент Леонід Кучма має понести кримінальну відповідальність за вбивство її чоловіка. Про це вона заявила в інтерв'ю "Високому замку".

Зокрема, Гонгадзе зазначила, що не мала особистих зустрічей з Кучмою після вбивства її чоловіка, і що він "з лави підсудних повинен просити вибачення" у неї та її дітей.

"Ні, ніколи (не зустрічалася з Кучмою особисто - ред.). А дивитися в очі не я йому повинна, а він. І просити вибачення у мене і дітей з лави підсудних", - заявила вона, зазначивши, що "це було б очищенням для всієї України "

Вдова Гонгадзе навела паралелі між вбивствами Георгія й Павла Шеремета, та зазначила, що ці вбивства перегукуються, "адже і Георгій, і Павло стали сакральними жертвами".

"Я переконана, що це політичне вбивство, але треба дочекатися результатів слідства. Сподіваюся, воно триватиме не 16 років, як у справі вбивства Георгія", - наголосила Мирослава Гонгадзе.

Георгія було викрадено співробітниками МВС на чолі з генералом Олексієм Пукачем рівно 16 років тому, 16 вересня 2000 року.

У листопаді того ж року в лісі Київської області було виявлено обезголовлений труп, який, за висновками експертів, міг належати Гонгадзе. Відтоді тіло зберігалося в київському морзі, поховали його тільки 22 березня 2016 року.

Найгучніше політичне вбивство в історії України призвело до радикалізації українського суспільства за часів правління Кучми і дало старт оновленню влади в країні.

У січні 2013 року Печерський районний суд Києва визнав Пукача винним у вбивстві Гонгадзе й засудив його до довічного позбавлення волі.

Водночас безпосередній керівник Пукача - міністр внутрішніх справ Юрій Кравченко - застрелився 4 січня 2005 року, після перемоги Помаранчевої революції. За однією з версій він не хотів давати свідчення проти Кучми та Володимира Литвина, котрий на момент зникнення Гонгадзе очолював Адміністрацію президента.

Новий міністр внутрішніх справ Юрій Луценко (нині генпрокурор) повідомив зміст передсмертної записки, яку знайшли слідчі: "Мої дорогі, я не винний ні в чому. Пробачте мене, я став жертвою політичних інтриг президента Кучми та його оточення. Іду від вас з чистою совістю, прощавайте".

Про причетність Кучми до викрадення та вбивства Гонгазде стало відомо з аудіозаписів, оприлюднених президентським охоронцем, майором СБУ Миколою Мельниченком, котрий як і Мирослава Гонгадзе пізніше також виїхав з родиною до США.

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 833 | Додав: adminA | Теги: 16 років тому, Георгій Гонгадзе
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ