Сб, 2024-04-20, 01:19


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
«  Липень 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Головна » 2009 » Липень » 8 » Підготовка до Євро-2012 обійдеться Україні в 127 млрд грн
21:58
Підготовка до Євро-2012 обійдеться Україні в 127 млрд грн
Інші останні Новини спорту на сайті holosUA.com/

Сьогодні уряд розгляне оновлений план підготовки і проведення в Україні фінальної частини чемпіонату Євро-2012. Документ розроблений Міністерством економіки. Попередній план, прийнятий у лютому 2008 року, передбачав, що загальний обсяг фінансування підготовки до єврочемпіонату сягне 163 млрд грн.

Вартість оновленого плану обійдеться Україні в 127 млрд гривень, пише "Дело", у розпорядженні якої опинився документ.

З держбюджету буде виділено 33,4 млрд грн, місцева влада має профінансувати підготовку до чемпіонату на 6,8 млрд грн, а левова частка витрат ляже на плечі приватних інвесторів (87,2 млрд грн). Порівняно з попереднім планом збільшено фінансування підготовки до чемпіонату з держбюджету за рахунок виділення коштів зі Стабілізаційного фонду, а також завдяки ухваленому Верховною Радою минулого тижня закону, що зобов'язує Нацбанк перерахувати в 2009 році на потреби Євро-2012 майже 10 млрд грн.

Істотне скорочення кошторису чемпіонату пов'язане передусім із тим, що з подальшої боротьби за право прийняти матчі вибули Одеса і Дніпропетровськ.

Голова Координаційного бюро з підготовки і проведення Євро-2012 в Україні Ілля Шевляк пояснює, що зміни пов'язані з новими вимогами УЄФА, які стосуються тільки чотирьох міст, а не шести, як було раніше. Крім того, заощадити вдалося завдяки скасуванню запланованого раніше будівництва Великої окружної дороги, на яку планувалося витратити 10,4 млрд грн.

До речі, на підготовку доріг України було потрібно близько 40 мільярдів гривень. Основну увагу влада спочатку мала намір приділити 38 магістралям, під'їздам до аеропортів і міжнародних пунктів пропуску.

Проте, як зазначають у містах, підготовлюваних прийняти єврочемпіонат, трагедії в скороченні кошторису не бачать. "Жодна цифра в попередньому плані не пройшла експертизу. Наприклад, Харків прорахувався на 35 млн грн. Тому новий план - більш зважений і продуманий", - пояснює заступник губернатора Харківської області Сергій Стороженко. За його словами, новий варіант плану ще не остаточний і переглядатиметься через "плаваючі" ціни на матеріали і послуги.

Левова частка коштів піде на аеропорти

Найвитратніші для державного бюджету пункти плану підготовки Євро-2012 - будівництво і реконструкція аеропортів. На це піде 11,3 млрд грн, більше половини з яких буде виділено з держскарбниці.

Найдорожчим аеропортом є Донецький, на який необхідно 4,5 млрд грн, на другому місці повітряні ворота столиці - аеропорт "Бориспіль", реконструкція якого обійдеться в 2,8 млрд грн. У цих містах підготовка йде за планом. Не відстає і Харків. За словами Стороженка, необхідно 187 млн грн для будівництва злітно-посадкової смуги аеродрому. "Кабмін обіцяв, що перший транш (50 млн грн) ми отримаємо вже цього місяця", - говорить він.

А ось львівський аеродром, реконструкція якого обійдеться в 1,96 млрд грн, є аутсайдером. "Досі ніхто не створив службу замовника, не озвучені умови конкурсу на будівництво додаткового терміналу. Ми будуємо злітно-посадкову смугу, а фінансування немає, працюємо в борг", - розповідає голова Львівської облдержадміністрації Микола Кміть.

Місцевим бюджетам новий план підготовки підсунув свиню. Раніше передбачалося, що фінансування будівництва і реконструкції автодоріг здійснюватиметься за схемою 50 на 50. Проте в запропонованому Кабміном плані всім чотирьом містам з держбюджету надається по 192 млн грн, а місцеві бюджети мають профінансувати від 700 до 800 млн грн.

"Це нереальні суми", - говорить директор Департаменту з підготовки до Євро-2012 Харківської міськради Віктор Хрістоєв.

Джерело видання в Департаменті підготовки до Євро-2012 в Львові нарікає на те, що "уряд штовхає міста на те, щоб будівництво нових доріг взагалі не проводилося, а лише реконструювалися наявні.

Готелі дозволять заощадити

Ось на чому заощадить держава, так це на готелях. Практично 90% всіх коштів на будівництво і реконструкцію готелів (39 з 40 млрд грн) буде надано інвесторами. Загалом у чотирьох містах, що приймають чемпіонат, необхідно побудувати 37,56 тис номерів, з яких 20,7 тис - у Києві, по 4,27 тис - у Донецьку і Харкові і 8,70 тис - у Львові.

На сьогодні краще за всіх за цим пунктом готовий Львів, який вже зараз перевиконав план УЄФА з розміщення. У місті має бути 2335 номерів на 4 і 5 зірок, а є вже 2622 номери.

Окрім аеропортів і готельної інфраструктури, особлива увага надається стадіонам. Згідно з планом, на їх будівництво і реконструкцію передбачено виділити 4,68 млрд грн. Найдорожча зі спортивних арен - столичний НСК "Олімпійський". На його реконструкцію необхідно 2,24 млрд грн. Фінансування з бюджету становитиме 2,1 млрд грн.

У Львові стадіон навпаки будуватиметься за рахунок місцевого бюджету. Донецьку арену (1,21 млрд грн) профінансував Ринат Ахметов. На реконструкцію "Металіста" з держскарбниці виділять 246,6 млн грн, решту коштів (140 млн грн) дасть бізнесмен Олександр Ярославський.

Окрім основних пунктів, у плані є й другорядні. Так, обов'язковою умовою УЄФА є продаж сувенірів, які будуть брендовані логотипом УЄФА. Програмою також передбачена підготовка волонтерів, стюардів та іншого персоналу, задіяного в Євро-2012. Для цього буде виділено 42,15 млн грн.

Крім того, пощастить і пам'яткам архітектури - на їх реконструкцію буде виділено 1,05 млрд грн. "В нашому місті буде реконструйовано 13 будівель. Загальна вартість робіт - 33 млн грн", - говорить Хрістоєв.


За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини спорту | Переглядів: 1583 | Додав: holos
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ