Пт, 2024-04-26, 04:33


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
«  Липень 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Головна » 2009 » Липень » 16 » Міністерство освіти України скасувало майже всі пільги для абітурієнтів
08:50
Міністерство освіти України скасувало майже всі пільги для абітурієнтів
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/

Міністерство освіти і науки України скасувало всі пільги для вступників до вищих навчальних закладів, крім тих, що визначені відповідними законами і урядом, зокрема, для дітей з особливими потребами, дітей-сиріт, чорнобильців, повідомляє прес-служба відомства.

"Для пільговиків виділятимуться додаткові бюджетні місця і на загальне число бюджетних місць пільговики суттєво не вплинуть", - переконують у Міносвіти.

У повідомленні наголошується, що слухачі підготовчих відділень поступатимуть за загальними правилами, без особливих привілеїв, а за умови однакової кількості набраних балів, перевагу отримають абітурієнти, які мають медаль, жителі гірських місцевостей або члени багатодітних сімей.

Крім того, до вишів будуть зараховані учасники міжнародних олімпіад, призери IV етапу Всеукраїнських учнівських олімпіад з базових предметів і III етапу Всеукраїнських конкурсів-захистів науково-дослідних робіт учнів-членів Малої академії наук за умови надання сертифікатів Українського центру якості освіти з кількістю балів не нижче встановленого правилами прийому мінімального рівня.

Як зазначив міністр освіти і науки Іван Вакарчук, особливу увагу потрібно звернути на організацію надходження осіб з особливими потребами і забезпечити виконання вимог законодавства щодо їх прав на отримання вищої освіти.

"Повинні стати неможливими будь-які випадки відмови в прийомі документів, які засвідчують пільги, встановлені державою. В той же час, необхідно максимально уважно розглядати медичні довідки, які надають абітурієнти", наголосив міністр.

Міністерство освіти і науки спільно з Міністерством охорони здоров'я здійснюватиме посилений контроль над достовірністю видачі медичних довідок абітурієнтам.

Також в міністерстві нагадали що в 2008 році за засоби державного бюджету поступили 5,38% пільговиків від загальної кількості вступників до навчальних закладів, які підпорядковані Міносвіти.

Зазначимо, що за наслідками тестів цього року студентами зможуть стати близько 400 тисяч колишніх школярів, що на 20 тисяч менше, ніж минулого року.

Головний фахівець департаменту вищої освіти Міністерства освіти і науки Геннадій Колесник розповів, що переваги для медалістів і слухачів підготовчих відділень полягали в тому, що результати випускних іспитів зараховувалися їм як результати вступних іспитів до вузу, повідомляє КоммерсантЪ-Украина.

"З введенням зовнішнього незалежного оцінювання ці пільги відпали самі собою, оскільки виші тепер не проводять вступних іспитів", - заявив Колесник.

Він також дав зрозуміти, що останнім часом золоті медалі випускників практично втратили минуле значення.

"Коли я вчився, у нас на одну школу була одна або дві медалі. Зараз же бувають випадки, коли на один клас припадає до 12 золотих медалей. Дійсний медаліст підтвердить свої знання під час зовнішнього оцінювання, а медаль буде підтвердженням успішного навчання", - переконаний чиновник.

Президент Національного університету "Києво-Могилянська академія" Сергій Квіт вітає ініціативу Міносвіти. Більш того, він вважає, що і решта пільг, зафіксованих в законах і ухвалах Кабміну, теж повинна бути відмінені.

"Пільги означають, що людина або не підготовлена, або не має відповідних здібностей. Держава повинна надавати адресну допомогу дійсно обдарованим дітям", - сказав Квіт.

З ним не згодна директор запорізької гімназії №71 з поглибленим вивченням англійської мови Людмила Терновська. На її думку, золота медаль була стимулом для отримання відмінних оцінок із усіх предметів, а внаслідок ухвали Міносвіти цей стимул пропадає.

"У нас не залишається важелів для того, щоб виховувати амбітну еліту. Виходить, що в наший країні краще бути сиротою", - заявила Терновська.

Київська політехніка - найпопулярніша серед абітурієнтів

Більше всього українських абітурієнтів подали заяви в Національний технічний університет України "Київський політехнічний інститут". Вчитися там бажає більше 31 тисячі українців, передає "Радіо Київ".

Міністерство освіти і науки оприлюднило перші статистичні дані роботи інформаційно-пошукової системи "Конкурс". З її допомогою майбутні студенти можуть отримувати інформацію про конкурсну ситуацію у вузах, дізнаватися про загальну кількість поданих заяв, середню суму балів, а також кількість місць з тієї або іншої спеціальності.

За даними Міністерства, станом на 13 липня в системі реєструвалися 464 учбових заклади і більше 600 тисяч анкет абітурієнтів. Найчастіше відвідують сторінку столичного університету імені Шевченка, а заходять на сайт "Конкурсу" навіть з Панами, Афганістану і Сінгапуру.

Найбільш популярні виші (куди подали заявки більше 10 тис людей)

НТУУ "КПІ" - 30 тис 940 анкет;

Луганський національний університет ім. Шевченка - 26 тис 298 анкет;

Київський національний університет ім. Шевченка - 21 тис 328 анкет;

Донецький національний технічний університет - 16 тис 870 анкет;

Львівський національний університет ім. Франка - 14 тис 641 анкета;

Дніпропетровський національний університет ім. О. Гончара - 10 тис 775 анкет;

Київський національний економічний університет ім. Вадима Гетьмана - 10 тис 770 анкет;

Київський національний авіаційний університет - 10 тис 725 анкет

Волинський національний університет ім. Лесі Українки - 10 тис 206 анкет.


За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 2283 | Додав: holos
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ