Чт, 2024-04-25, 07:52


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
«  Липень 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Головна » 2009 » Липень » 20 » Президентські перегони в Україні будуть дешевими і без концертів
21:26
Президентські перегони в Україні будуть дешевими і без концертів
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/

Політологи оцінили, якими сумами оперуватимуть кандидати і на що вони витратять свої бюджети в кризовий час. На думку всіх експертів, нинішня кампанія буде набагато менш витратною, ніж попередні, пише "Сегодня".

Так, Дмитро Видрін стверджує, що бюджети уріжуть удвічі, Вадим Карасьов - що на 10-15%. "Менше буде концертів для виборців, дешевше (аж до 30 гривень на день плюс харчі, тоді як раніше було мінімум 50 грн) обійдуться послуги "майдан-арбайтерів", - говорить Видрін.

"Жорсткішим стане контроль за витратою коштів, політики відмовляться від послуг високооплачуваних зарубіжних піарників", - вторить йому Карасьов. Як мінімум половина грошей, на їхню думку, піде на рекламу.

Крім того, Видрін стверджує, що голос одного виборця обійдеться кандидатам у президенти в 5-10 доларів (раніше було в півтора-два рази більше), залежно від його популярності.

"Якщо кандидат планує набрати хоча б 20% голосів виборців - це приблизно 5 млн осіб, помножте на 10, вийде 50 млн доларів, або близько 400 млн гривень. Левова частка цієї суми піде на телерекламу, від якої залежить 70% успіху. Далі за популярністю йдуть дешеві білборди. Решту суми витратять на роботу передвиборних штабів, поїздки по регіонах, оплату тим, хто стоїть на мітингах", - сказав Видрін.

Директор Інституту глобальних стратегій Вадим Карасьов вважає, що тільки гроші зараз усього не вирішать: "Виборець вже не вірить нікому. У другий тур Янукович виходить однозначно, а ось хто буде другим - Тимошенко, Ющенко, Литвин, можливо, Яценюк - невідомо".

Політтехнолог Сергій Гайдай прогнозує: колишній стандартний "шоу-рекламний" підхід, коли політики не сходять з екранів телевізорів, а в містах проводяться бутафорські мітинги - статисти махають прапорами і чекають появи головного героя, який зачитає по папірцю текст, - піде в минуле. І через дорожнечу, і через огиду в киян.

Успіх, на думку Гайдая, матимуть ті, хто піде в маси (як це зробили Барак Обама на виборах президента США і Леонід Черновецький на виборах мера в Києві) - вони організували "мережевий маркетинг", таке сарафанове радіо, коли їхні прихильники в районних і навіть мікрорайонних штабах агітували своїх сусідів і знайомих голосувати саме за "свого" кандидата.

Білборди: штаби прицінюються, замовлення підуть з вересня

Глава асоціації зовнішньої реклами Артем Біденко стверджує, що рекламні бюджети кандидатів через кризу впали на третину, але проте, на зовнішню рекламу (білборди, сітілайти) вони, навпаки, зросли проти того, що було на попередніх президентських виборах.

"У 2004 році було витрачено 25 млн доларів. А на сьогодні Асоціація планує отримати близько 30 млн доларів, частково через те, що ми удвічі знизили розцінки, це дало ефект, - розповів Біденко. - По всій Україні задіюємо близько 25 тисяч "площ", вже є заявки від багатьох кандидатів: БЮТ, "Нашої України", Партії Регіонів, Яценюка, Гриценка, Тягнибока, Тігіпка. Поки йде "пристрілка", штаби прицінюються, вирішують, де скільки білбордов їм потрібно, а основні великі замовлення заплановані з вересня".

Соціологи об'єдналися в блок для роботи на виборах

На майбутніх президентських виборах ехit polls проводитиме консорціум у складі трьох соціологічних організацій: фонду "Демократичні ініціативи", Київського міжнародного інституту соціології і Центру імені Разумкова.

Втім, на сьогодні залишається невирішеним питання фінансування ехit polls. За оцінками соціологів, для проведення національного опиту їм необхідно не менше 200 тис доларів. Виступити спонсором поки погодилися тільки у фонді "Відродження", пише "КоммерсантЪ".

Директор фонду "Демократичні ініціативи" Ілько Кучерів заявив: "Ми хочемо провести ехit polls коаліцією, створеною з метою сприяння проведенню чесних і справедливих виборів". При цьому він зазначив, що назви об'єднання поки не має.

Традиційно фонд "Демініціативи" бере на себе функції координації і контролю забезпечення якості проведення ехit polls, а також займається питаннями їх фінансування.

"Що стосується грошей, то ми звертаємося до міжнародних донорів, які вже фінансували у нас ехit polls. Це міжнародні фонди і посольства європейських країн, США, Канади та інших держав. Ми заявляємо, що збираємося провести ехit polls, потім надсилаємо їм листи, зустрічаємося і питаємо, чи хочуть вони нас підтримати. І потім вони беруть на себе фінансування якоїсь частини із загального бюджету", - розповів Кучерів.

За його словами, вартість одного опитування сягне 100-110 тис доларів, а загальна сума витрат (враховуючи двотурову систему виборів) - відповідно, 200-220 тис доларів. Планується опитати близько 20 тис респондентів на 300 виборчих дільницях (усього в Україні - близько 35 тис дільниць).

Як відомо, на минулих президентських виборах у 2004 році під час першого туру exit polls проводили КМІС, Центр ім. Разумкова, центри "Соціс" і "Соціальний моніторинг". Проте пізніше "Соціс" і "Соціальний моніторинг" заявили про вихід з консорціуму. Після першого туру Ілько Кучерів звинуватив їх у "спотворенні результатів опитування з метою маніпулювання громадською думкою і досягнення політтехнологічного результату".

Він заявив, що, за його даними, було проведено близько 15 технологічних ехit polls, які повинні були довести перевагу одного з кандидатів у президенти - Віктора Януковича. В ході другого туру виборів "Національний ехit polls-2004" провели КМІС і Центр ім. Разумкова. Координатором проекту виступив фонд "Демініціативи".


За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 1582 | Додав: holos
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ