Чт, 2024-03-28, 20:54


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
«  Липень 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Головна » 2009 » Липень » 22 » Затримано головного підозрюваного у вбивстві Гонгадзе – генерала Пукача. ГПУ розпочала допитґ
15:55
Затримано головного підозрюваного у вбивстві Гонгадзе – генерала Пукача. ГПУ розпочала допитґ
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/

Колишнього начальника головного управління кримінального розшуку департаменту зовнішнього спостереження МВС України, генерал-лейтенанта Олексія Пукача знайшли на Житомирщині, пише сьогодні "Українська правда".

Таким чином, у справі про вбивство українського журналіста Георгія Гонгадзе через майже 9 років було арештовано одного з головних підозрюваних

"Спільними зусиллями ГПУ і СБУ учора був затримано Олексія Пукача, який довгий час перебував у розшуку. Нині з ним працюють слідчі Генпрокуратури", - сказав начальник прес-служби ГПУ Юрій Бойченко.

За особистим розпорядженням генпрокурора Олександра Медведька решта всієї інформації поки пресі недоступна. Мабуть, це пов'язано з тим, що слідчі за гарячими слідами хотіли б закріпити отримані докази і щоб відтак Пукач від своїх свідчень не відмовився, пише газета "Сегодня".

Тим часом, міністр внутрішніх справ Юрій Луценко сподівається, що затримання Пукача допоможе слідству зібрати докази проти організаторів і замовників вбивства Гонгадзе. Про це він сказав журналістам у середу перед початком засідання Кабміну.

За його словами, всі оперативні підрозділи доклали максимум зусиль для затримання Пукача, окремо він привітав працівників СБУ.

"Хороша новина для всіх, хто переживає за справедливість в справі Гонгазде, за те, щоб відповідали не тільки виконавці, які засуджені українським судом, але і ініціатори і замовники цієї політичної розправи", - сказав Луценко.

Президент Віктор Ющенко дізнався про затримання генерала Пукача у вівторок увечері. Про це повідомив прес-секретар глави держави Ірина Ванникова

"Вчора пізно увечері керівник Служби безпеки доповів президентові України про затримання колишнього начальника Головного управління кримінального розшуку департаменту зовнішнього спостереження МВС України Олексія Пукача", - повідомила вона.

За її словами, операція силовиків, яка завершилася затриманням Пукача, проводилася в рамках виконання доручення глави держави - знайти і затримати всіх виконавців і організаторів вбивства Гонгадзе.

Президент наполягає на доведенні до кінця цієї справи, а також інших резонансних справ останніх років, сказала Ванникова. Вона нагадала, що президент тримає розслідування цих справ під особистим контролем.

Сам Ющенко поки ніяк не прокоментував затримання Пукача. Натомість прем'єр-міністр України Юлія Тимошенко вже висловила надію, що з арештом колишнього начальника Головного управління кримінального розшуку департаменту зовнішнього спостереження МВС до відповідальності притягатимуть замовників убивства журналіста Гонгадзе.

"Сьогодні затримано ту людину, яка персонально була причетна до вбивства Георгія Гонгадзе, який безпосередньо володів інформацією. І я як громадянка безмежно сподіваюся, що цього разу українському правосуддю не вдасться відмежуватися від громадської думки... і що цього разу буде привернуто якраз замовників цього вбивства, які зараз продовжують розкішно собі жити", - заявила прем'єр на прес-конференції в середу в Києві.

Вона також чекає, що життя Пукача буде захищено, "поки він не надасть всю інформацію повністю і буде насправді свідком у суді, зокрема обвинуваченим, і ми не виведемо всю справу на чисту воду".

Переживає за охорону Пукача і перший віце-прем'єр-міністр України Олександр Турчинов. Він вважає, що необхідно підсилити охорону і безпеку Пукача під час його перебування у слідчому ізоляторі.

"Я вважаю, що під час проведення слідства необхідно особливу увагу звернути на безпеку пана Пукача", - сказав Турчинов і підкреслив, що арешт Пукача є принциповим для завершення розслідування.

"Ключові фігуранти, які проходили у справі: пан Кравченко загинув, пан Фере перебував у комі, генерал Пукач є сьогодні ключовим свідком, який повинен відповісти, хто ставив таке завдання. Крім того, я думаю, він зможе пояснити, чому і з якою метою перепоховали тіло Гонгадзе, оскільки, за моєю інформацією, саме він займався цим питанням. Тут багато питань для слідства, на які пан Пукач має дати відповіді", - додав Турчинов.

Він не пов'язує затримання Пукача з наближенням виборчої кампанії. "Я не думаю, що хтось чекав, щоб затримати Пукача напередодні виборів. У розшуку він був з 2005 року", - зазначив перший віце-прем'єр.

Тим часом, народний депутат, колишній генеральний прокурор Святослав Піскун переконаний, що затримання колишнього начальника Головного управління кримінального розшуку Департаменту зовнішнього спостереження МВС України нарешті прискорить розслідування справи про вбивство Гонгадзе.

За його словами, Пукач є досить "важливим елементом у цій справі". "І я думаю, якщо правильно буде побудовано розслідування, то буде хороший результат", - додав Піскун.

За його словами, "зупинити розслідування у цій справі неможливо". При цьому він зазначив, що у зв'язку із затриманням Пукача "справа набере нових обертів".

На запитання, наскільки затримання Пукача може вплинути на перебіг президентської кампанії і наскільки у цій справі буде задіяно політичний чинник, Піскун відповів: "Все залежатиме від того, що знає Пукач і які свідчення він даватиме".

Говорячи про гарантії безпеки Пукача, Піскун зауважив, що "у нас бувають ситуації, коли може статися серцевий напад", але підкреслив, що тут важлива роль слідчо-оперативної групи і Генеральної прокуратури України. "Я впевнений, що слідчо-оперативні органи зроблять усе, щоб Пукач був живий і давав свідчення у суді", - підкреслив екс-генпрокурор.

За його словами, він "ще три роки тому говорив, що Пукач в Україні, і хоч він і досвідчений оперативник, але все-таки, як би людина не ховалася, рано чи пізно її буде знайдено і істину буде встановлено".

Як сказав Піскун, потрібно "привітати слідчо-оперативну групу за затримання Пукача, тому що це була дуже непроста, зважена робота".

Як відомо, восени 2003 року Пукача затримали за підозрою в знищенні документів, що свідчать про стеження за журналістом Гонгадзе. Після звільнення генерал зник. На початку 2005 року його звинуватили в убивстві журналіста.

За офіційною версією, саме Пукач став головним виконавцем убивства Гонгадзе.

За даними слідства, він організував стеження за журналістом і керував групою офіцерів міліції (Валерієм Костенком, Миколою Протасовим і Олександром Поповичем), які викрали Гонгадзе 16 вересня 2000 року і вивезли його в поле поблизу села Сухоліси Білоцерківського району Київської області.

За версією слідства, Пукач власноручно задушив журналіста і змусив співучасників мовчати про цей випадок, а потім, можливо, перепоховав тіло в лісовому масиві Улашевського лісництва Таращанского району.

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 1746 | Додав: holos
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ