Чт, 2024-03-28, 17:19


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
«  Липень 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Головна » 2009 » Липень » 22 » Згідно з "індексом бігмака" реальний курс гривні повинен бути 3,92 грн/дол
21:13
Згідно з "індексом бігмака" реальний курс гривні повинен бути 3,92 грн/дол
Інші останні Новини економіки на сайті holosUA.com/

Британський журнал The Economist опублікував традиційний "індекс бігмака". Цей показник оцінює купівельну спроможність різних валют світу. За "індексом бігмака" The Economist, українська гривня - одна з найбільш недооцінених валют у світі: вона повинна бути "міцніша" на 49%.

Згідно з індексом, на сьогодні реальний курс національної валюти повинен становити 3,92 грн за долар. Примітно, що за рік вартість бігмака зросла практично на 60% - з 8,25 до 14 грн, що еквівалентно девальвації гривні, пише "Дело".

Показник "індексу бігмака" найбільш наочно оцінює купівельну спроможність різних валют за допомогою гамбургера. Як еталон приймається середня ціна бігмака в США (3,57 дол). Під час кризи "дорога" валюта особливо невигідна для розвитку економіки країни. В той же час "слабка" валюта дає перевагу на витратах і цінах на продукцію.

Більшість економістів негативно ставляться до оцінки валют за допомогою бутерброда. Їхня критика обґрунтована, адже ціна їжі залежить від вартості продуктів, мит, оренди і інших ціноутворювальних чинників, а в "індексі бігмака" такі нюанси не відбиті.

"Індекс бігмака" не є серйозним показником. Більш значущі і показові індекси конкурентоспроможності, економічної свободи, які базуються на мікро- і макропоказниках", - говорить директор економічних програм Центру ім. Разумкова Василь Юрчишин. За його словами, єдине, про що можна судити виходячи з показників "індексу бігмака", так це про купівельну спроможність населення.

Згідно з останніми даними The Economist, багато валют, які ще рік тому вважалися переоціненими (аргентинський песо, новозеландський долар, канадський фунт та ін.), через серйозну девальвацію перешли в розряд недооцінених. Ті ж валюти, яким вдалося зберегти позитивне значення "Індексу бігмака", значно понизили рівень своєї "переоцененності".

Так, якщо норвезька крона в липні вважалася найбільш переоціненою валютою (121%), то тепер вона також утримує лідерство, але втратила половину вартості і вже дорожче за свою реальну вартість тільки на 72%.

Найдешевший бігмак продається в Гонконзі (1,72 дол) і Україні (1,83 дол). Найдорожчий - у Норвегії (6,15 дол), в 1,7 разу дорожче, ніж у США, і в 3,4 разу дорожче, ніж в Україні. У ЄС американцеві, щоб з'їсти бутерброд, доведеться викласти майже на чверть більше, ніж на батьківщині.

Зазначимо, британський фунт за індексом бігмака рік тому був переоцінений на 28%, тепер же його вартість до долара майже досягла паритету: з серпня по лютий фунт був девальвований майже на 30%. Японська ієна, навпаки, зміцнювалася, і її перевага в 27% майже зникла.

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини економіки | Переглядів: 1499 | Додав: holos
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ