Пт, 2024-04-19, 21:39


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
«  Липень 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Головна » 2009 » Липень » 23 » Справа Пукача: всі новини за 23 липня
20:46
Справа Пукача: всі новини за 23 липня
Інші останні Кримінальні новини і надзвичайні новини на сайті holosUA.com/

Колишній начальник кримінальної розвідки Міністерства внутрішніх справ Олексій Пукач майже рік жив на околиці села Молочайки Житомирської області і чекав, коли його прийдуть заарештовувати, передає "Українська правда".

За словами журналіста, Пукач жив разом зі своєю співмешканкою Загорулько, на ім'я якої рік тому і був придбаний будинок. Вона представила генерала як Петра, "відставного моряка дальнього плавання", родича свого чоловіка.

До найближчого відділення міліції - 15 кілометрів. Пукач займався риболовлею, мав власний трактор, на якому збирав корм для худоби. "Він був дивним, як для сільського жителя, як людина, яка ніколи не знала сільського життя", - пригадав один з односельців.

Співробітники СБУ з'явилися в селі три дні тому. Їх помітили жителі села, але коли сільський голова подзвонив у міліцію, там попросили "гостей не чіпати - вони при виконанні".

"Вони три дні чергували, чекали моменту - він же тільки худобу, корів там виводив - і видно, у цей момент, коли він прийшов за коровами, на нього наділи наручники", - сказав сільський голова. За інформацією сусідів, співмешканку Пукача також забрали до СБУ. За іншою версією, вона зникла сама.

Нардеп Геннадій Москаль повідомив, що Пукач дзвонив колишнім товаришам по службі і цікавився ходом пошуків себе. "Мені багато пенсіонерів МВС дзвонили і розповідали, що їм періодично дзвонив Пукач і цікавився, як його шукають. Голос у нього був бадьорий і зовсім не зацькований. Я їм радив йти до Генпрокуратури, а не розповідати мені по секрету", - говорить депутат.

Як відзначив на брифінгу заступник голови СБУ, начальник Головного управління боротьби з корупцією і організованою злочинністю Василь Грицак, Пукач при затриманні "звичайно, був пригнічений". "Коли ми його запитали: "Ви на нас чекали?", він відповів: "Так. Я весь час на вас чекав", - розповів заступник голови СБУ.

Мирослава Гонгадзе вважає, що провину повісять на мерців

Мирослава Гонгадзе допускає, що підозрюваний у вбивстві її чоловіка Георгія Гонгадзе - Олексій Пукач спробує перекласти свою провину на небіжчиків. Про це повідомила представник вдови журналіста Валентина Теличенко. На думку вдови журналіста, затримання Пукача - важливий крок, але ще не гарантія того, що всі замовники злочину будуть викриті.

"На жаль, слідство обмежилося останнім часом очікуваннями Пукача і не працювало у цьому напрямі. І я не бачу серйозних результатів по записах Мельниченка. Крім того, розумію, що Пукач спробує максимально зменшити свою провину, свою участь", - сказала вона.

"Я підозрюю, що Пукач намагатиметься провину перекласти на небіжчиків - Фере, Дагаєва, Кравченка (Едуард Фере - генерал-полковник МВС, помер у червні після шестирічного перебування в комі; Юрій Дагаєв - генерал-полковник МВС, раптово помер у клініці в Австрії - ред.)", - відзначила Мирослава Гонгадзе.

"А це означає, що ще дуже багато чого треба зробити, і дуже хотілося б, щоб слідство змогло ефективно попрацювати, аби просунутися в розслідуванні. На жаль, арешт Пукача - це ще зовсім не гарантія того, що будуть покарані всі замовники і організатори", - сказала Гонгадзе, яку цитує Теличенко.

Як заявила дружина убитого журналіста "Газеті по-киевски", "у мене і мого адвоката було відчуття, що в цій справі почнеться рух. І ми теж знали про дзвінки Пукача товаришам по службі. Але навіть якщо генерал і почав називати прізвища, це не все, і дуже важливо зібрати докази під зізнання Пукача, з якими можна йти до суду".

Також дружина журналіста Георгія Гонгадзе Мирослава не чекає швидких зрушень у справі вбивства її чоловіка. "Я не думаю, що зрушення відбудуться так швидко", - сказала вона в коментарі "Радіо Свобода".

"Звичайно, затримання і арешт генерала Пукача - це принципово важливий крок в цьому розслідуванні. Він, судячи з доказів, матеріалів справи і свідченнь міліціонерів, які вже зараз відбувають покарання, безпосередньо брав участь у вбивстві і безпосередньо душив Георгія за допомогою цих міліціонерів. Тобто, він безпосередній вбивця", - відзначила Мирослава Гонгадзе.

"Але, знову ж таки: він є виконавцем цього вбивства. Поки що питання замовника залишається відкритим. Якщо генерал Пукач назве замовників, тоді буде дуже важливо не просто назвати ці імена, а зібрати всю доказову базу, яка могла б допомогти і дати шлях для висунення звинувачення замовникам цього вбивства", - підкреслила вона.

"І тому я сподіваюся, що все залежить від професійності Генеральної прокуратури. Я вважаю, що дуже важливо, щоб слідча група Генеральної прокуратури була посилена; дуже принципово, щоб до неї були привернуті ті люди, які до цього розслідували цю справу (які були тими, хто передав матеріали до суду відносно трьох міліціонерів, оскільки вони володіють великою кількістю інформації в цьому процесі). І якщо дійсно буде достатньо політичної волі, то будуть висунуті звинувачення замовникам", - вважає вона.

Разом з тим, на питання, чи не вбачає вона зв'язків між затриманням Пукача саме зараз і тим, що скоро в Україні стартує виборча кампанія, дружина Георгія Гонгадзе сказала: "Я бачу зв'язок лише в тому, що вбивство Георгія - це політичний злочин, і що в цій справі замішано дуже багато політичних сил. І оскільки ці політичні сили сваряться між собою, це завжди було засобом для того, щоб відкрити і оприлюднити нову інформацію у цій справі. Тому цей політичний зв'язок спостерігається дуже конкретно".

"Чи було це зроблено спеціально сьогодні, оскільки почався політичний процес - сказати не можу. Але те, що це справа політична - однозначно, і що воно вплинуло, впливає і вплине на результати президентських виборів - це теж однозначно", - додала вона.

Мельниченко звинувачує Литвина. Екс-майорові вже посилили охорону

Один з головних фігурантів "касетного скандалу", екс-майор Микола Мельниченко вважає, що до вбивства Гонгадзе причетний Литвин і бачить американський слід у затриманні Пукача.

Як сказав Мельниченко, затримання колишнього начальника кримінальної розвідки МВС України Олексія Пукача, звинуваченого у вбивстві журналіста Георгія Гонгадзе, може вплинути на притягнення до кримінальної відповідальності спікера парламенту Володимира Литвина, який тоді, нагадаємо, був головою адміністрації Леоніда Кучми.

За словами Мельниченка, в середу і четвер, 23 і 24 липня він має намір пікетувати Генеральну прокуратуру України з вимогою арешту колишнього президента Кучми, екс-голови СБУ Леоніда Деркача і Литвина, передає Ліга.net.

В інтерв'ю "Комсомольской правде в Украине" Мельниченко висловив припущення, що "приїзд віце-президента США Джозефа Байдена і упіймання Пукача - пов'язані події". Як повідомляє екс-майор, "за однією з версій, саме американські спецслужби допомогли доставити Пукача в Україну".

На питання, чи є інформація про те, що Пукач спокійно пас корів у селі, помилкою, екс-майор відповів: "Повна маячня. Такого бути не могло". Як вважає Мельниченко, "тут все ж таки відбулися переговори на високому державному рівні".

"Касетний майор" вважає, що дякувати за затримання Пукача потрібно заступникові голови СБУ Валерію Хорошковському. "Блискуча операція. В Україні є ще професіонали, що вміють проводити активні заходи", - говорить він.

"Мені насилу віриться, що Пукач перебував в Україні і про це не знали правоохоронні органи", - сказав він, і пояснив, що у разі, якщо вважати правдивою версію перебування Пукача в Україні, то це йде не на користь української правоохоронної системи, передає УНІАН.

"Припустимо, Пукач дійсно проживав в селі на Житомирщині. Тоді про це за службовими обов`язками мав знати дільничний, у веденні якого знаходиться цей населений пункт. Якщо він цього не знав, то виникає питання про відповідність посаді його керівництва, зокрема міністра внутрішніх справ Юрія Луценка, оскільки людина, що проходить у резонансній справі, тривалий час перебувала у міжнародному розшуку, а міліція не прикладала зусиль, щоб встановити його місцезнаходження", - сказав Мельниченко.

Водночас він не відкинув варіанту, що Пукача привезли до України з-за кордону. За словами екс-охоронця Кучми, у такому разі, ймовірно, розігрується "певна політична карта".

Як сказав Мельниченко, на даний момент йому досить складно припустити, якою буде подальша доля справи Гонгадзе. На його думку, сьогодні було б логічно, щоб генеральний прокурор Олександр Медведько вніс подання до Верховної Ради на притягання до кримінальної відповідальності голови парламенту Володимира Литвина, голос якого, зокрема, фігурує на аудіозаписах, зроблених у кабінеті Кучми.

Мельниченко гіпотетично припустив, що у разі, якщо парламент, зокрема фракція БЮТ, проголосує за притягання до кримінальної відповідальності Литвина, то це автоматично означає розвал існуючої коаліції, що, на його думку, на даний момент не вигідно БЮТ.

Тим часом, як повідомляє УНІАН із посиланням на інформовані джерела, колишньому охоронцеві екс-президента Леоніда Кучми Миколі Мельниченку відучора посилено охорону. За словами співрозмовника агентства, посилення охорони пов'язане, серед іншого, із завершальною стадією розшифровок записів Мельниченка, а також з арештом колишнього начальника Головного управління кримінального розшуку департаменту зовнішнього спостереження МВС України Олексія Пукача.

ЗМІ гадають, кому вигідне затримання Пукача і як далі розвиватимуться події

Преса висуває різні версії, кому вигідне затримання Пукача "під вибори". Одним з головних варіантів є те, що генерала зловили дійсно за наказом Віктора Ющенка, пише "КП". За підозрюваним стежили давно, але затримання провели тільки зараз, напередодні виборчої кампанії.

Далі сценарій розвивається переможно для нинішнього президента: заарештовують справжніх винуватців лиходійства, світові демократії, перш за все США, знову проникаються симпатією до нашого лідера і надають йому підтримку, зокрема фінансову. Виборці також визнають у нім лідера. У такому разі шанси обратися на другий термін у Ющенка раптово стають високими.

За іншою версією, затримання Пукача - хід політичних опонентів Ющенка. За таким розвитком подій будуть доводити зв'язок нинішнього президента з колишнім "антинародним" режимом.

Можливо, що передвиборних ходів у цьому випадку немає, а прокуратура і СБУ раптом прокинулися і узялися розслідувати все, що пов'язане із загибеллю Гонгадзе. У співробітників спецслужб України є професійна честь і досвід, у керівництва країни - політична воля, і ми дізнаємося правду в повному обсязі. Але, як зазначають ЗМІ, такий варіант маловірогідний.

Як пише "Газета по-киевски", "більш ніж логічно припустити, що перед нами якась передвиборна стратегія. Сьогодні мало хто вірить, що свої плівки в президентському кабінеті Мельниченко записував сам один, а значить, цілком очікувано припустити, що нас чекає щось на зразок другої серії відомого скандалу".

Видання схиляється до думки, що скандал "зможе сильно вплинути на хід виборчої кампанії, але при цьому навряд чи зможе відповісти на питання, хто дійсно убив Гонгадзе". "Дуже сумнівно, що караюча рука українського правосуддя дістанеться до Кучми або хоч би до його наближених. Хіба що, може бути нарешті поховають тіло, яке вже десять років лежить в холодильнику судмедекспертизи", - сподіваються ЗМІ.

Тим часом, як повідомляє керівник інформаційних проектів фонду Леоніда Кучми "Україна" Вадим Долганов, Кучма перебуває у відпустці. Долганов дав послухати шум моря в телефонній трубці. "Я у відпустці, - весело прокоментував він. - Леонід Данилович - теж. Чому він має щось думати про якогось генерала? Який між ними зв'язок? Леоніду Даниловичу нема про що турбуватися".

Відзначимо, що якщо екс-президент перебуває у відпустці за кордоном, то у разі висунення йому звинувачень він зможе втекти від правосуддя.

Депутати вважають, що справа з "політичним душком"

На думку народного депутата від НУ-НС Юрія Кармазіна, "Пукача ніхто не шукав". Його упіймання він пов'язує з президентською кампанією, що наближається, пише "Газета по-киевски". "Зараз знов звернуться до записів Мельниченка та інших гучних справ. Якщо почне Пукач говорити, він може прояснити обставини смерті Кравченка", - відзначає Кармазін.

"Олексій Пукач очолював міліційну розвідку. Він, наприклад, точно знав всю правду про президентські вибори 1999-го, і скільки насправді голосів набрав Кучма, і те, що отриманий результат не дозволяв Кучмі потрапити навіть на другий тур", - вважає депутат.

На думку Ольги Герасим'юк, журналіста і депутата Верховної Ради від "Нашої України", "це одна з тих звичайних таємниць у світі навколо журналістів, у яких є конфлікт з владою. "Всі події останніх років у цій справі віддають політичним душком. Дуже хотілося б дізнатися правду, чому так страшно загинув Георгій", - говорить Герасим'юк.

"Чому Пукача затримали саме зараз, коли почалася виборча кампанія? - дивується народний депутат-"регіонал" Михайло Чечетов. - Комусь хочеться посмикати за ниточки окремих кандидатів - досить серйозних і досить боляче - за допомогою цієї людини. А справа Гонгадзе так і не буде розкрита".

Заступник голови Верховної Ради України Микола Томенко вважає, що розслідуванням справи про вбивство журналіста Георгія Гонгадзе, в якій фігурує Олексій Пукач, мають займатися не політики, а виключно представники правоохоронних органів. Про це Томенко заявив сьогодні журналістам в ході робочої поїздки у Рівне,передає УНІАН.

За його словами, розслідування кожного злочину є важливим, а тим більше - розслідування такого надзвичайного, як вбивство Георгія Гонгадзе. "У цій справі важливим є не тільки встановлення справедливості, але й очищення суспільства", - сказав він.

Як відзначив Томенко, останнім часом деякі намагаються створити враження, що президентство Леоніда Кучми було "золотим віком чесної економіки і моральної політики". В той же час, додав віце-спікер, виникають деякі застереження, оскільки дуже дивним виглядає той факт, що головний підозрюваний у цій справі Пукач "випадково добровільно з'явився напередодні президентської кампанії".

Крім того, сказав він, сьогодні дехто з політиків "керує" слідством у цій справі. "Щоб бути упевненим в достовірності розслідування, слідством мають займатися не політики, а правоохоронні органи", - сказав Томенко.

"Репортери без кордонів" побоюються, що у справу Гонгадзе втрутиться політіка

Міжнародна організація "Репортери без кордонів" привітала арешт колишнього керівника Головного управління кримінального розшуку МВС Олексія Пукача, якого звинувачують у причетності до вбивства журналіста Георгія Гонгадзе. "Це хороша новина. Ми сподіваємося, що це затримання допоможе дізнатися правду про замовників убивства", - сказав генеральний секретар організації Жан-Франсуа Жюльяр в інтерв'ю "Немецькій хвилі".

За його словами, Георгій Гонгадзе став одним з символів свободи преси, тому за розслідуванням справи про його вбивство стежать журналісти у всьому світі. "Європейський союз, політики і журналісти в багатьох країнах хочуть знати правду. Тому ми і далі робитимемо все, що в наших силах, щоб дізнатися, хто замовив вбивство Георгія", - підкреслив Жюльяр.

Разом з тим, генсек "Репортерів без кордонів" висловив побоювання, що напередодні виборів можуть бути спроби використовувати справу Гонгадзе в політичних цілях. "Ми не наївні. Ясно, що немало людей не зацікавлені в тому, щоб правда стала відома. Це мало б непередбачувані політичні наслідки. З іншого боку, політики можуть шантажувати один одного інформацією, отриманою від Пукача", - сказав Жюльяр.

"Проте, затримання Пукача - це крок вперед. Ми сподіваємося на просування у справі. Хоча це й буде нелегко, зараз ми сподіваємося на українське правосуддя як ніколи", - додав він. "Самому Пукачу після затримання втрачати нічого. Є надія, що він почне говорити", - вважає представник "Репортерів без кордонів".

За словами Жюльяра, саме зараз стане зрозуміло, чи є в Києві політична воля для засудження замовників вбивства Георгія Гонгадзе.

Москаль не вважає затримання Пукача реалізацією політичних технологій

Народний депутат від НУ-НС Геннадій Москаль не вважає затримання обвинуваченого у вбивстві журналіста Георгія Гонгадзе колишнього начальника Головного управління кримінального розшуку департаменту зовнішнього спостереження МВС Олексія Пукача реалізацією якоїсь політичної технології напередодні виборів Президента України. Про це Москаль заявив в інтерв'ю УНІАН.

Він наголосив, що вважає некомпетентними і недоречними висновки багатьох політологів, експертів, що затримання Пукача матиме позитивні наслідки, зокрема, для Президента Віктора Ющенка. "Усі кажуть, що це Ющенко хоче напередодні виборів підняти собі рейтинг", - зауважив народний депутат. Водночас, на його думку, ці події саме напередодні виборів матимуть негативний вплив на діючого Президента.

Як пояснив Москаль, "про те, що Пукач був виконавцем і організатором вбивства журналіста, відомо давно і підтверджено Київським міським апеляційним судом". "І нічого нового щодо його особистої ролі у вбивстві Гонгадзе виявлено не буде. На кого він вкаже? Він вкаже на тих, кого вже немає у живих. На жодного, хто живий, він не вкаже. На тому буде поставлена крапка. І замовника виявлено, вочевидь, не буде", - вважає депутат.

Такий розвиток подій, на думку Москаля, вкотре покаже неспроможність Ющенка як глави держави виконати одну зі своїх принципових обіцянок – знайти і притягнути до відповідальності справжніх організаторів вбивства Гонгадзе, що негативно буде сприйнято у суспільстві, а відтак, вкотре знизить електоральні симпатії Президента.

Водночас, депутат зауважив, що слідству також необхідно розібратися з тими, хто сприяв Пукачу переховуватися і уникати відповідальності. "Випадково він попався. Краще до виборів сидів би і пас корів", - сказав Москаль.


Генерал Пукач "у миру" мав ім'я Петро, псевдо - Тюлька. За ним були закріплені корови



Головний підозрюваний у вбивстві Георгія Гонгадзе Олексій Пукач в село Молочки Чудновського району на Житомирщині, де його й затримали, приїхав влітку 2008 року. Разом з ним до села прибула якась Лідія Загорулько.

Як вдалося з'ясувати ForUm'у, колишній генерал-лейтенант СБУ "в миру" мав ім'я Петро. Його співмешканка представляла його сусідам як брата свого покійного чоловіка і розповідала, що він колишній капітан дальнього плавання на пенсії. Як розповів голова Молочківської сільради Петро Кривицький, пара жила на доходи приватного господарства – здавали молоко від власних корів, продавали картоплю.

Убрання невеликого будиночка, де проживав Пукач останній рік, було більш ніж скромним, пише "Українська правда". Загальна площа будинку колишнього генерал-лейтенанта МВС становила 60 квадратних метрів, житлова – 54. Загалом у будинку – три кімнати.

17 вересня того ж року Загорулько офіційно оформила на себе будинок, льох і прилеглі до нього 48 соток землі. "Маєток" був куплений у колишніх господарів, імовірно, за 10 тисяч гривень.

У селі Пукач мав репутацію тихої і непомітної людини. Спершу він відпустив довгу огрядну бороду, але потім акуратно її обстриг.

Спочатку колишнього генерал-лейтенанта і його співмешканку приймали за сімейну пару. Загорулько навіть зверталася до свого співмешканця Альоша і не пояснювала, хто він такий. Але через деякий час "Олексій" перетворився на Петра Миколайовича, і виявилось, що він зовсім не чоловік, а брат її колишнього чоловіка, капітан дальнього плавання.

Цікаво, що Загорулько вирішила називати Пукача ім'ям свого померлого чоловіка. Згідно з документами, які опинилися у розпорядженні "Української правди", Петро Миколайович Загорулько помер у віці 48 років 30 вересня 2007 року, тобто за рік до переселення Пукача в село Молочки.

Через деякий час у господарстві Пукач-Загорулько з'явився старий трактор і невеликий білий фургон, а Загорулько звернулася до місцевої сільради з проханням виділити ще 40 соток прилеглої до її ділянки землі. А ще за кілька місяців "сімейство" обзавелося двома коровами, бичком, качками і кроликами.

Дуже швидко сусіди зауважили, що на відміну від своєї співмешканки дядько Петя не дуже пристосований до життя в селі. Він старанно допомагав Лідії по господарству, але робив це невміло.

"Він косив траву, але видно було, що не вміє цього робити, - розповіла одна з сусідок. – Пшеницю він сіяв густо, як не прийнято на селі".

З перших же днів один з сусідів дав "капітанові дальнього плавання" прізвисько Тюлька. Для багатьох він так Тюлькою і залишився – його ім'я згадував небагато хто.

Зрідка колишнього генерал-лейтенанта бачили на пошті, один раз – в сільраді, куди він приходив платити за газ. Іноді ходив за продуктами в центр села. До речі, односельці стверджують, що ніколи не бачили колишнього генерал-лейтенанта з мобільним телефоном. За їхніми словами, телефон у сімействі був тільки у Загорулько.

У господарстві за колишнім міліціонером були закріплені корови – вранці він виганяв їх на пасовище, увечері заганяв назад на двір. Часто сусіди бачили, як колишній генерал-лейтенант доїв своїх підопічних і відносив додому повне відро молока.

"Українська правда" пише, що операція із затримання Пукача розпочалася ще минулої суботи-неділі. Але велася вона досить дивно: дії співробітників СБУ не тільки не залишилися непоміченими, а й викликали ажіотаж у місцевих жителів.

В околицях села з'явилися пости ДАІ, чого раніше не траплялося. Ще більш підозрілими виглядали нічні пересування невідомих людей полями навколо місцевого озера.

"Їх видно було навіть удень, - розповідають у селі, – якісь люди приїжджали на машинах з київськими номерами і нишпорили по кущах. А то сиділи на озері – нібито рибу ловили, на юшку, кажуть, приїхали".

Дійшло до смішного. У понеділок 20 липня 2009 року у відділення міліції Чудновського району Житомирської області подзвонив невідомий житель села Молочки. Чоловік скаржився, що вже другий день селом на "дев'ятці" їздять дивного вигляду люди, ховаються по кущах і прикидаються рибалками.

"Який номер у машини?", - запитали в міліції. "Нуль, дев'ять, сорок три", - відповів той що дзвонив. – Нуль, дев'ять, сорок три, ЕТ". "ЕТ?! А ми їх знаємо. Не чіпайте їх, їм там треба попрацювати".

Дані про те, яким чином відбувалося затримання, різняться. За словами очевидців, у другій половині дня вівторка, 22 липня, будинок Пукача оточили бійці "Альфи". Самого розшукуваного в будинку не було. Співробітники служби безпеки зайшли до нього додому і стали чекати.

Колишній генерал-лейтенант повернувся десь о 19.30 і одразу був затриманий. За словами очевидців, слідчі завели його додому, і залишалися там близько двох годин. З настанням темряви Пукача посадили в автомобіль і відвезли.

Після затримання Пукача за Загорулько був закріплений підполковник СБУ. Співмешканці затриманого було наказано з дому не виходити і відкривати двері тільки по дзвінку зі служби безпеки.

Але за добу після арешту Пукача за Загорулько приїхав автомобіль з київськими номерами і разом зі співробітником СБУ, який чергував у неї вдома відвіз її в невідомому напрямі.

Ющенко наказав ГПУ розібратися з усіма, хто покривав Пукача всі ці роки

Президент України Віктор Ющенко закликав Генерального прокурора Олександра Медведька дати правову оцінку особам, причетним до формального розшуку Олексія Пукача. Про це повідомила під час брифінгу прес-секретар президента Ірина Ванникова, передає УНІАН.

За її словами, президент надіслав листа генеральному прокуророві, в якому звернувся до нього з проханням щодня інформувати його про перебіг досудового слідства у справі про вбивство Георгія Гонгадзе.

"У листі президент просить Генерального прокурора дати правову оцінку особам, які формально відносилися до розшуку Олексія Пукача", - сказала прес-секретар.

За її словами, вже в першій доповіді Ющенко попросив повідомити про причини, через які Пукач протягом 5 років з часу оголошення його у міжнародний розшук мав можливість вільного пересування територією України і навіть не було необхідності залишати її.

"Більше того, колишні колеги Олексія Пукача, з якими він зустрічався у 2004-2009 роках або вів телефонні переговори, не тільки не вжили заходів для його затримання, а фактично своєю бездіяльністю покривали особу, причетну до скоєння тяжкого злочину", - зазначила прес-секретар президента.

Чорновіл підозрює, що Пукач особисто стежив за його батьком у день загибелі

Народний депутат України від Партії регіонів Тарас Чорновіл заявляє, що колишній начальник Головного управління кримінального розшуку департаменту зовнішнього спостереження МВС Олексій Пукач стежив за його батьком В'ячеславом Чорноволом у день загибелі 25 березня 1999 року, передає УНІАН.

"Я пригадую, - сказав Чорновіл, - коли йшло ще перше розслідування, слідча комісія, зокрема при Русі, і багато людей, які мали відношення до силових структур, підходили тишком, давали інформацію, що Пукач особисто координував стеження за батьком, його машиною у Кіровограді. Пізніше надійшла інформація, яку я трактую як недоведену, що у машині, яка супроводжувала їх всю дорогу і зникла, буквально, за кілька хвилин перед самою аварією, знаходився сам Пукач".

За словами Чорновола, про це згадує і Геннадій Удовенко (який їхав у машині за Чорноволом – ред.).

Тобто з'явилася пряма прив'язка Пукача до справи щодо загибелі лідера НРУ Чорновола, каже його син.

"Я про це час від часу згадував, журналістам у тому числі, проте особливо на цьому не акцентував, бо ж ніхто не сподівався, що Пукач колись опиниться в руках українського правосуддя", - каже він.

"Зараз, коли він опинився тут, це дає серйозні підстави надіятися, що в справі В'ячеслава Чорновола будуть певні зрушення", - говорить Чорновіл.

Він додав, що сьогодні направив звернення до генерального прокурора України Олександра Медведька, аби Пукач "обов'язково був допитаний не тільки у справі Гонгадзе, а й у справі Чорновола. І щоб обов'язково були виконані всі слідчі дії".

При цьому Чорновіл зазначив, що інформація щодо затримання Пукача "вся якась половинчаста… Людина, яку показували на екрані, аж зовсім не схожа на того Пукача, якого я знав: самовпевненого, годованого, пихатого. Я побачив заляканого, дуже дивного чоловіка".

Водночас, депутат говорить, що, "мабуть, це й справді він. Не думаю, аби вже настільки блефувала прокуратура й СБУ, і якусь сторонню особу називали Пукачем. Але як він з'явився в Україні, на якій основі, для чого? Відповіді в мене на це немає".

Він пригадав "заяви нашого президента й багатьох інших, начебто Пукач перебуває в Ізраїлі. Чому він повернувся в Україну, для чого був зроблений такий спектакль? Відповіді я на це не маю", - сказав Чорновіл.



За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Кримінальні новини і надзвичайні новини | Переглядів: 1995 | Додав: holos
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ