Чт, 2024-04-18, 05:36


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
«  Липень 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Головна » 2009 » Липень » 27 » Московський патріарх Кирило розпочав візит до України з Києва. Маршрут патріарха Україною
17:55
Московський патріарх Кирило розпочав візит до України з Києва. Маршрут патріарха Україною
Інші останні Новини релігії на сайті holosUA.com/

Почався візит патріарха Московського і всієї Русі Кирила. Це його перший приїзд до України в статусі глави Російської православної церкви. Триватиме він 10 днів. Патріарх запевняє, що мета візиту - помолитися зі своєю паствою, і політичного підтексту у поїздки немає.

Глава РПЦ відвідає обителі Києва, Донецька, Волині, Сімферополя. Для деяких міст цей візит більш ніж значимий. Наприклад, за всю 140-річну історію Донецька московський патріарх не був тут жодного разу.

З аеропорту патріарх попрямував на Володимирську гірку для здійснення молебня по святому рівноапостольному князеві Володимиру, хрестителеві Русі. Біля гори, протестуючи проти візиту Кирила в Україну, 50 прихильників громадської організації УНА-УНСО побилися з 30 прихильниками козацьких організацій, пише місцева газета "Сегодня".

Безпосередньо біля входу на Володимирську гірку представники УНА-УНСО проводили свою акцію протесту. У руках вони тримали такі гасла: "Геть московського попа-колонізатора", "Єдиний народ - незалежна церква". Пікетники тримають також прапори з партійною символікою.

Навпроти "унсовців" розташувалися представники козацтва. Між ними виникла бійка, в якій брали участь декілька осіб. Правоохоронці розняли ідеологічних супротивників буквально відразу після виникнення конфлікту. Після цього представники спецпідрозділів вишикувались у шеренги перед протестувальниками, аби запобігти повторенню ситуації.

Володимирська гірка оточена металевими щитами. За цю огорожу пікетники пройти не можуть. Алея, якою повинен був пройти патріарх до місця проведення молебня, з двох сторін оточена "живим коридором" з черниць-сестер милосердя. "Живий коридор" продовжують діти - члени організації "Православна скаутія". Далі естафету зустрічі переймають представники духівництва з різних регіонів України.

В той же час на Володимирській гірці патріарха зустріли декілька тисяч віруючих з плакатами "Братські народи - єдина церква! В України - один патріарх - Кирило", "Ваше святійшество! Збережи тисячолітню єдність нашої церкви! Розкол у церкві - розкол у державі". Вони скандують "наш патріарх - Кирило" і бажають йому "многая літа".

У свою чергу, патріарх має намір обговорити з президентом України Віктором Ющенком роль церкви в житті народу. Про це Кирило повідомив журналістів після закінчення молебня на Володимирській гірці, пише УНІАН.

Відповідаючи на запитання журналістів, про що він має намір говорити з президентом, Кирило сказав, що "ми говоритимемо про релігійний чинник в житті народу, про православ'я, про наші християнські зобов'язання".

Патріарх додав, що також має намір обговорити з президентом України, "що можна і потрібно зробити для того, щоб був мир в Україні і мир навколо України".

Відповідаючи на запитання, чи має намір він зустрітися з представниками Української православної церкви Київського патріархату, Кирило відповів, що "не має наміру зустрічатися ні з ким, окрім тих людей, які визначені за програмою візиту". Проте додав, що "отримав відповідні запити, і ми думатимемо, як відповісти на ці запити".

Одразу після молебню на Володимирській гірці Кирило приїхав до Києво-Печерської лаври, яку раніше характеризував як велику святиню, "відвідування якої дає такий заряд духовної енергії, яким ще довго потім живеш", повідомляє прес-центр візиту патріарха.

Першоієрарха зустрічали біля Ближніх печер архієреї Української православної церкви, зокрема намісник Києво-Печерської лаври архієпископ Вишгородський Павло, який звернувся до патріарха з вітальним словом.

Потім він завітав до Хрестовоздвиженського храму, де помолився перед чудотворною Успенською іконою Пресвятої Богородиці. Також патріарх сфотографувався з братією обителі.

Щойно у Києво-Печерській лаврі почалося засідання Священного синоду Російської Православної Церкви під головуванням Патріарха Московського і всієї Русі Кирила.

Як зазначали в Московській Патріархії, "це буде не якесь спеціальне, святкове, а звичайне робоче засідання Синоду, на якому ієрархи єдиної Російської Церкви, які прибули з різних її частин до стародавньої південної столиці Російського Православ'я, розглянуть цілу низку різноманітних питань загальноцерковного значення". Після завершення заплановано підхід до преси.

Тим часом голова Тернопільської облдержадміністрації Юрій Чижмарь рекомендував виконкому Почаївської міської ради обмежити продаж алкогольних напоїв на території Почаєва в період візиту патріарха. Про це повідомили в прес-службі обладміністрації.

Також Чижмарь дав доручення забезпечити необхідними медикаментами та устаткуванням лікарні, ФАПи та інші заклади охорони здоров'я в населених пунктах на шляху руху прочан до Почаєва. На період візиту Кирила заплановано забезпечити цілодобове чергування медичних постів.

Кирило приїхав до України не з порожніми руками - він привіз свою книгу "Слово пастиря", яку переклали українською мовою.

Цікаво, що за день до його прибуття в Києво-Печерській лаврі прихожани і священнослужителі спостерігали масову міграцію голубів до святих місць. Птахи, немов паломники, зліталися зі всього міста і розсаджувалися на карнизах будівель, відреставрованих з нагоди візиту почесного гостя, пише "Комсомольская правда в Украине".

Глава РПЦ відвідає обителі Києва, Донецька, Волині, Сімферополя. Для деяких міст цей візит більш ніж значущий. Наприклад, за всю 140-річну історію Донецька московський патріарх не був тут жодного разу. Як повідомляє "Сегодня", збирався відвідати місто попередник Алексій ІІ, але не склалося.

31 липня його чекають у жіночому Свято-Нікольському Василівському монастирі за 60 км від Донецька: "Подаруємо патріархові ікону першої Пречистої Божої Матері, яку вишивали для візиту Алексія, але, на жаль, за станом здоров'я він не зміг до нас приїхати".

У жіночому Свято-Троїцькому монастирі в місті Корець (Рівне) говорять: "Зустрінемо дзвонами, співатиме хор. На трапезі обов'язково будуть фрукти і овочі - у нас свій сад і город є".

Годувати главу РПЦ будуть заливною і запеченою рибою, рибними котлетами, варениками з сиром і ягодами, млинчиками і пісним борщем з пампушками.

В УПЦ Київського патріархату планують молебень і хресну ходу 27-28 липня, проте зіткнень бути не повинно, оскільки заходи за участю Кирила і Філарета розведені в часі. Щоб уникнути провокацій, порядок у столиці забезпечуватимуть 5,8 тисячі міліціонерів.

До речі, прихильники Філарета запропонували главі РПЦ зустрітися. Керівник відділу зовнішніх зв'язків УПЦ МП Архімандрит Кирило (Говорун) не відкидає можливості такої зустрічі, але додає, що в програмі візиту її немає, але все може вирішити патріарх.

Крім того, як повідомляють "Новые известия", напередодні візиту патріарх і його сподвижники доклали немало сил, щоб хоч частково розрядити обстановку. Проте поїздка патріарха обіцяє бути не милостивою.

Глава РПЦ скасував усі раніше намічені зустрічі з провідними політичними лідерами, залишивши в програмі лише коротку бесіду з Віктором Ющенком, яка також відбудеться в понеділок. Утім, українські експерти вважають це не найсильнішим ходом, адже рейтинг президента сьогодні, як ніколи, низький, відзначає газета.

Проте під час зустрічі віч-на-віч президент України Віктор Ющенко і Патріарх РПЦ Кирил обговорять проблемні питання єдності українського православ’я. Про це повідомила прес-секретар глави держави Ірина Ваннікова, інформує УНІАН.

Зокрема, за її словами, сторони також обговорять можливість запровадження в системі шкільної освіти предмету "релігійна етика", проблеми культових споруд та питання релігійних святинь.

Факти про Кирила: політолог і лихач

1. Патріарх Кирило (у миру Володимир Гундяєв) народився 20 листопада 1946 року в Ленінграді в сім'ї священика і викладачки німецької мови. Діда майбутнього патріарха Василя Гундяєва, також священика, неодноразово заарештовували, він був в'язнем Соловків.

2. Шістнадцятий за рахунком патріарх зізнається, що з дитинства мріяв піти стопами батька: "У три роки я вже почав служити, у мене вже було дитяче церковне вбрання, причому, як деякі говорили, молебень і панахиду знав напам'ять".

3. Коли Кирилу було 9 років, він відмовився вступати разом зі всім класом у піонери. А на переконання вчительки відповів: "Та я згоден! Тільки можна я в цій краватці в храм ходитиму?". На цьому питання про піонерство було зняте.

4. Досить рано, в 38 років, Кирило став архієпископом Смоленським і Вяземським (потім титул змінили на "Смоленський і Калінінградський"), а в 43 роки він був призначений главою Відділу зовнішніх церковних стосунків Московського патріархату. З 1994 по 1996 роки був членом ради із зовнішньої політики МЗС РФ.

5. У Кирила безліч наукових звань, серед них і нетрадиційні для патріарха. Він є почесним професором військової академії, почесним доктором Санкт-Петербурзького політехнічного університету, членом академії російської словесності, почесним доктором політології держуніверситету Перуджі (Італія).

6. Глава РПЦ вільно говорить англійською, французькою і німецькою мовами. Добре знає європейську культуру, багато цитує Шевченка і Пушкіна.

7. Патріарх захоплювався гірськолижним спортом і швидкісним водінням автомобілів. Любить собак, яких у нього декілька.

Сьогодні, 27 липня, планується зустріч глави Української держави Віктора Ющенка з патріархом Кирилом і членами священного синоду РПЦ, передає УНІАН.

В ході зустрічі планується обговорити питання державно-церковних відносин, внутрішні проблеми єдності українського православ'я в контексті міжправославного діалогу, розпочатого минулого року під час святкування 1020-річчя хрещення Київської Русі.

Після зустрічі Ющенка з патріархом і членами священного синоду РПЦ відбудеться покладання вінків глави держави і предстоятелем РПЦ до Могили Невідомого солдата і свічок - до Меморіалу пам'яті жертв Голодомору 1932-1933 років в Україні.

Патріарх їде в паломництво і націоналісти його не залякають

Патріарх Московський і всієї Русі символізує духовну спільність народів Росії та України і їде в паломництво до витоків Святої Русі, заявив в інтерв'ю РИА "Новости" напередодні візиту предстоятеля до України експерт з міжправославних відносин - заступник голови відділу зовнішніх церковних зв'язків Московського патріархату протоієрей Микола Балашов.

"Патріарх їде в паломництво. Туди, де починалося історичне життя очолюваної ним Російській церкви, до витоків Святої Русі. Київ для всіх нас - українців, росіян, білорусів і представників багатьох інших народів, об'єднаних у Російській православній церкві, - назавжди залишається нашою загальною духовною батьківщиною, колискою нашого хрещення, що відбулося при святому князеві Володимирі "Красне сонечко" понад тисячі років тому", - сказав Балашов.

За його словами, патріарх їде до України "з пастирською метою: молитися зі своїм народом, бути з ним у радощах і тривогах, проповідувати слово Христа, закликати до миру". Це, додав співрозмовник агентства, особливо важливо нині, коли українське суспільство, за його оцінками, "глибоко розділене, аж до паралічу основних державних інститутів у зв'язку з нездатністю політиків прийти до згоди".

Відповідаючи на запитання про очікування від майбутнього візиту, він висловив упевненість, що зміцнення єдності Російської церкви не може не позначатися позитивним чином як на внутрішній ситуації в Україні, так і у відносинах між двома державами, народи яких міцно пов'язані загальною вірою, загальною культурою, загальними цінностями і загальною історією.

На запитання, що в цьому візиті буде вперше, він відповів, що засідання священного синоду РПЦ вперше пройде в Києві.

Крім того, небувалою, за його словами, стане тривалість поїздки. Патріарх відвідає шість областей України, від благополучних у церковному плані Донбасу і Криму до "проблемних" західних регіонів. У цих регіонах, за словами співрозмовника агентства, прихильники церковної єдності з Московським патріархатом "живуть у скрутних умовах, нерідко відчуваючи утиски".

"Судячи з повідомлень з місць, які ми отримуємо, і кількість тих, що моляться на патріарших службах просто неба, очікується "рекордне", особливо - в Херсонесі, на місці хрещення святого князя Володимира", - констатував Балашов.

Ключовими пунктами програми патріаршого візиту він назвав молебень на Володимирській горі (над місцем хрещення киян) у понеділок, літургію в Києво-Печерській лаврі наступного дня, а також богослужіння на мисі Херсонес і святкування в Почаївській лаврі 450-ліття принесення на Русь чудотворної Почаївської ікони Божої Матері. Але в цілому незначних заходів у програмі, за його словами, немає.

На запитання про автокефалію (незалежності) Української церкви співрозмовник агентства заявив, що "народу Божому в переважній його більшості потрібні мир, спокійне і творче церковне життя і життя країни, а зовсім не боротьба за автокефалію".

Представник РПЦ не думає також, що в ході візиту можливі які-небудь недружні кроки з боку Константинопольського (Уселенського) патріархату, до якого президент України Віктор Ющенко, котрий підтримує неканонічну Українську православну церкву Київського патріархату, звернувся з проханням надати Києву автокефалію.

Атмосфера недавнього (4-6 липня) візиту патріарха Кирила в межі Константинопольського патріархату, зі слів Балашова, була цілком дружньою і конструктивною. "І ми б усі дуже хотіли продовження цієї лінії на співпрацю двох Церков. Переконаний, що жодній зі сторін не потрібна конфронтація, яка іноді, на жаль, відбувалась у минулому. Її результатом може бути тільки ослаблення світового православ'я", - зазначив Балашов.

На запитання про вірогідність провокацій з боку неканонічних церковних структур в Україні, націоналістично налаштованих політичних, релігійних і громадських діячів співрозмовник агентства відповів, що якщо вони і будуть, зустрінуть засудження більшості жителів України.

За статистикою Українська православна церква, яка є самокерованою Церквою у складі Московського патріархату, - найбільша і найрелігійніша організація України, що швидко розростається, причому і на заході країни.

"А залякати патріарха Кирила нікому не вдасться. Знаючи його святійшество упродовж досить тривалого часу, можу з упевненістю сказати: він - людина не з боязких", - запевнив Балашов.

До речі, від патріарха Кирила від початку очікували великої реформаторської роботи, яка повинна зробити церкву ближчою, зрозумілішою. З іншого боку, Кирилові доведеться мати справу з вельми консервативною внутрішньоцерковною опозицією, протистояння з якою завжди складне. Втім, новий патріарх завжди славився своїм дипломатичним даром переконання, що в його святій справі є рятівним.

Неофіційно представники Київського патріархату визнають, що не чекають від Кирила нічого хорошого. У ньому бачать, по-перше, дипломата, що набив руку в умінні розділяти й володарювати, а по-друге, бізнесмена, тісно пов'язаного з російською владою. Єдине, що він може зробити для об'єднання українського православ'я, - перегнути палицю з тиском на УПЦ МП, довівши її до самостійного відходу.

В Українській православній церкві - Київський патріархат вважають, що візит до України патріарха Московського і всього Русі Кирила в тій чи іншій мірі матиме політичну складову. "Безумовно, цей візит так чи інакше матиме свою політичну складову", - сказав глава інформаційно-видавничого управління УПК-КП єпископ Євстратій.

Він підкреслив, що також не можна виключати, що візит глави Російської православної церкви "буде використаний з політичною метою в контексті української виборчої кампанії".

За словами єпископа Евстратія, можливо, політична складова буде і у відвідинах патріарха Кирила Криму, зокрема, Севастополя. "Те ж саме відбуватиметься і в Криму... Цей візит до Севастополя і до Криму буде використаний з проросійською метою", - сказав він.

Разом з тим, глава інформаційно-видавничого управління УПК-КП висловив надію на те, що "патріарх Кирило цю політичну складову зробить меншою" або ж її нівелює.

Тим часом політологи вважають створення Єдиної помісної православної церкви в Україні в короткостроковій перспективі неможливим.

А переважна більшість опитаних переконані, що ініціатива української влади з об'єднання церков в Україні і посилення дискусії на цю тему є нічим іншим як "особистим PR-проектом президента Віктора Ющенка".

Релігійні лідери висловлюються за незалежність українського Православ’я

Релігійні лідери висловлюються за незалежність українського Православ’я та застерігають Патріарха Кирила від політичних заяв. Про це йдеться у заявах Предстоятеля Української православної церкви Київського патріархату, Патріарха Київського і всієї Руси-України Філарета (Денисенка), Митрополита УАПЦ Мефодія та глави Української Греко-католицької церкви, верховного архієпископа, кардинал Любомира Гузара з нагоди візиту в Україну глави РПЦ Патріарха Кирила.

На думку Предстоятеля УПЦ КП, "разом з церковними справами Російський патріарх буде прагнути облаштувати і справи політичні".

"Бо хоча на патріаршому престолі Москви владика Кирил перебуває лише півроку, насправді саме він як керівник Відділу зовнішніх церковних зв’язків Московського патріархату протягом останніх майже двадцяти років значною мірою провадив політику РПЦ щодо України. Саме на ньому лежить велика частина відповідальності за розділення Української Церкви у 1992 р і за те, що воно триває й досі. Він несе відповідальність за використання сруктур Московського патріархату в Україні як знаряддя російської державної політики", - застерігає Патріарх Філарет.

"На підставі Апостольських правил та інших церковних канонів, історичних прецедентів та традицій Церкви кожен православний народ, що має політичну незалежність і власну державу, має право на свою Помісну, тобто автокефальну, адміністративно незалежну Церкву. Сама Російська Церква є і Помісною, і автокефальною, проте вперто не визнає права на такий статус за Церквою Українською, хоча християнство прийшло в землі нинішньої Росії з Києва, а не навпаки", - заявляє Святійший Філарет.

Він підкреслює: "Ми не пропагуємо ненависті до росіян чи Російської держави, як нам це закидають опоненти. Ми лише критично ставимося до дій нинішньої російської політичної і церковної влади, що прагне позбавити Україну незалежності. Український і російський народи ми вважаємо братніми народами, які повинні жити в мирі, як добрі сусіди. Ми маємо багато спільних сторінок історії, ми є носіями схожих мов і близьких культур. Між нами не повинно бути ворожнечі й протистояння".

Де побуває Патріарх Кирило

27 липня

09.15 - Молебень на Володимирській гірці (Київ)

17.00 - Всеношна. Зустріч патріарха біля святої брами Лаври

28 липня

09.00 - Божественна літургія

11.30 - Хресна хода до Дальніх печер

13.10 - Огляд місця будівництва Свято-Воскресінського кафедрального собору

29 липня

12.45 - Відвідини Свято-Покровського жіночого монастиря

17.40 - Відвідини Спасо-Преображенського собору (Донецьк)

30 липня

09.00 - Божественна літургія в Свято-Успенській Святогорській лаврі

16.30 - Відвідини Кафедрального собору (Горлівка)

31 липня

10.00 - Відвідини Свято-Нікольського Василіївського монастиря

14.45 - Відвідини Свято-Троїцького монастиря (Сімферополь)

16.00 - Відвідини Олександро-Невського кафедрального собору, що будується

2 серпня

08.00 - Божественна літургія в Свято-Володимирському соборі Херсонеса (Севастополь)

11.30 - Урочисті заходи на площі імені Нахімова

18.30 - Зустріч у Свято-Троїцькому ставропігіальному монастирі

3 серпня

13.15 - Відвідини Свято-Миколаївського Городокського монастиря (Городок)

16.00 - Відвідини кафедрального собору, що будується, на честь Всіх святих осяяних у землі Волинській (Луцьк)

17.20 - Відвідини Свято-Успенського Зимненського монастиря

4 серпня

12.00 - Відвідини Свято-Успенського кафедрального собору (Володимир-Волинський)

5 серпня

09.00 - Божественна літургія. Молебень. Освячення дзвону. (Почаївська лавра)


За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини релігії | Переглядів: 2452 | Додав: holos
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ