Чт, 2024-04-25, 10:32


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
«  Лютий 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728
Головна » 2013 » Лютий » 20 » 90 відсотків українських доріг потребують капітального ремонту - суцільна яма, - преса
11:25
90 відсотків українських доріг потребують капітального ремонту - суцільна яма, - преса
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/
Здається, обурення автовласників на межі - ще трохи, і можна чекати масових демонстрацій. Перші акції протесту пройшли вчора, 18 лютого, під будівлею Укравтодору: водії захопили із собою поламані запчастини від власних машин - бампери, розбиті фари і порвані покришки.

План робіт з порятунку доріг традиційно готує Міністерство інфраструктури. Принаймні глава відомства Володимир Козак повідомив на брифінгу свіжі статистичні дані.

"На дорогах України утворилося близько 1,4 мільйона квадратних метрів ям. А зі 170 тисяч кілометрів доріг стандартам відповідають тільки 2,5 тисячі, - повідомив міністр. - Зараз працюють 23 асфальтних заводи на територіях, де дозволяє погода. І як тільки зможемо, запустимо 90 заводів".

Фактично міністр визнав: з 170 тисяч квадратних кілометрів доріг близько 10% - суцільна яма... Як додатковий захід у Мінінфраструктури хочуть розробити план із захисту доріг від варварського використання. Будуть контролювати рух вантажних машин, обмежувати можливість проїзду по трасі в літній час, коли розігрівається асфальт. У поганих погодних умовах причину вбачають і професійні водії з Федерації автомобілістів.

"У нас в цьому році по-справжньому сніжна зима, і дороги, як кажуть, зійшли разом зі снігом. На жаль, Україна перебуває в досить жорстких кліматичних умовах, в різко континентальному кліматі, де перепади близько нуля - найгірша температура для доріг, - висловився перший віце-президент Федерації автомобілістів України Віктор Янукович-молодший. - На жаль, працює простий фізичний ефект - лід просто розриває дороги".

Тим часом за погані дороги і ймовірні порушення Укравтодору, який повинен їх ремонтувати, взялася Генпрокуратура. Стомившись відбиватися від позовів, що надходять через пошкодження машин, у прокуратурі підготували документ - "Подання про усунення порушень законодавства". У ньому є і спеціальна позначка - про притягнення винних до відповідальності, поки що дисциплінарної - тобто в гіршому випадку чиновник може відбутися звільненням.

Порушення, на яких "ловили" чиновників Укравтодору, типові - це нераціональне витрачання бюджету, а також завищення обсягів і вартості робіт. Днями прокуратура оприлюднила інформацію про те, що на ремонтах дорожники "розпиляли" майже 177 мільйонів гривень. А за даними Держфінінспекції, на ремонті доріг в Україні з бюджету "зникло" ще 225 мільйонів, пише Тарас Козуб у статті "Кабмін визнав, що 10 відсотків доріг України - суцільна яма" в газеті "Комсомольская правда в Украине".

За інформацією ГПУ, в 2012 році правоохоронними органами було порушено 37 кримінальних справ у сфері автодорожнього комплексу. А раніше генпрокурор Віктор Пшонка повідомляв про факти нецільового використання коштів на ремонт автодоріг в 2012 році.

"Завищення обсягів та вартості робіт становило майже 177 млн грн", - заявив тоді глава ГПУ.

Відламані бампери, проколоті шини, відбиті фари і погнуті диски - такі "наслідки" їзди нашими шляхами вчора автолюбителі принесли під головний офіс Укравтодору в Києві. З плакатами "Укравтодор, будь мужиком! Відремонтуй дороги", "Я плачу! Де мої дороги?" та вигуками на кшталт "З’їздив в Умань - влетів на 3 тис грн" більш як півсотні постраждалих власників автівок пікетували дорожників.

"Коли чиновники не чують - люди виходять на вулицю. Щодня тисячі автомобілістів столиці та інших міст виїжджають зі своїх гаражів і не знають, як повернуться додому: з пробитим колесом чи погнутим диском. Вартість збитків навіть неможливо підрахувати", - обурювався один iз пiкетникiв, голова Київського міського осередку партії "Демократичний Альянс" Максим Панов.

Проблема доріг зібрала всіх: від власників позашляховиків до користувачів найпростіших автівок.

"На дорозі немає значення, чи ти депутат, чи звичайний автовласник. Всі їздимо по однаково жахливих дорогах, окрім президента і прем’єра - у тих, звісно, дороги добрі. Поміняти колесо — це 2–3 тисячі гривень. Якщо його міняти щомісяця, це вилітає в добру копійку", - не менш за інших обурювався народний депутат і власник Range Rover Vogue Олег Ляшко, який через погане дорожнє покриття проколов шини на Стратегічному шосе.

"Майже два тижні моя автівка перебуває в ремонті, я вимушений їздити на метро. Розбив машину на проспекті Перемоги - між метро "Святошин" і "Житомирська", де просто аномальні ями, власне, як і по всьому місту. Вже на сьогодні сума ремонту становить 3-5 тис грн. Якщо раніше крали, то тепер безбожно грабують", - резюмує водій Юрій Андреєв.

Долучилися до акції протесту і власники велосипедів, які нарікають, що й узбіччя перебувають у вкрай занедбаному стані, а подекуди їх узагалi немає.

Протестувальники вимагали не лише ліквідувати дорожні пошкодження, а й надати графіки виконання дорожніх робіт. Ще одна вимога - дотримуватися процедури складання протоколів про ДТП у випадку пошкодження авто через неналежний стан дорожнього покриття. Бо інакше вiдсуджувати в Укравтодору збитки за шкоду, якої завдали автiвцi ями на дорогах, просто неможливо.

"Дороги зникли, їх немає. За що ж ми, автовласники, платили дорожній збір?! Хай або повернуть нам гроші, або, врешті–решт, візьмуться за ремонт", - каже один з організаторів акції, журналіст Андрій Черніков, пише Ірина Узлова в статті "Країна ям i вибоїн" в газеті "Україна молода".

Про стан доріг поговорили і в КМДА

Чиновники Київської міської державної адміністрації (КМДА) обговорили учора стан столичних доріг. За даними КМДА, після зими 12% всього дорожнього покриття в столиці потребує термінового ремонту. 85% міських доріг зношені через нестачу коштів на їхнє обслуговування. Не краще виглядає ситуація і в масштабах країни. Так, в Україні загальна площа ям на автомобільних дорогах сягає 1,4 млн кв м, а 90% покриття потребує капітального ремонту.

Вчора відбулося засідання колегії Київської міської держадміністрації, присвяченої стану столичних доріг. Гендиректор комунальної корпорації "Київавтодор" Георгій Глинський розповів, що 300 тис кв м доріг (близько 12% загальної площі) вимагає термінового ремонту. При цьому 98 тис кв м являють собою аварійно небезпечні ділянки з глибокими ямами.

"Роботи ми розпочали 14 січня. Відремонтовано вже близько 14,5 тис кв м, але цього мало, - визнав пан Глинський.

За його словами, на ремонт необхідно 272 млн грн, але за бюджетним планом підприємство отримає лише половину зазначеної суми: "Поточний ремонт повинен бути закінчений до 15 травня".

"Це ви у себе на городі, Георгію Ярополковичу, будете до 15 травня закінчувати! - обурився голова КМДА Олександр Попов. - Якщо ми найближчим часом цього не зробимо, то до середини травня у нас всі дороги зруйнуються!"

Олександр Попов зажадав прискорити проведення ремонту, а також пообіцяв збільшити фінансування до 200 млн грн. Голова КМДА наголосив, що місту потрібна повна реконструкція доріг: "Які об'єкти будемо розглядати, точно не можу сказати. Але серед них обов'язково повинен бути проспект Перемоги, капремонт якого може обійтися в 500 млн грн. Щоб просто його підлатати, необхідно 30-40 млн грн. Але після цього латання через півтора року знову доведеться все ремонтувати".

Аварійний стан київських доріг чиновники пояснюють браком коштів на ремонтні роботи. Як повідомив Георгій Глинський, з 1997 року на ці цілі виділялося в середньому 47% від необхідного рівня. З цієї причини 85% столичних доріг протягом 25-30 років експлуатуються без капітального ремонту, хоч він має проводитися кожні 10 років.

З паном Глинським згоден і колишній директор "Київавтодору", депутат Київради Володимир Жуков (УДАР).

"У минулому році, наприклад, в Голосіївському районі був запланований поточний ремонт всього 300 кв м дорожніх покриттів і середній ремонт - ще 300 кв м. Але це зіставно з площею двору біля якогось будинку, а не 120 доріг у Голосіївському районі", - сказав пан Жуков.

На його думку, дороги можна привести в порядок, провівши поточний ремонт, але без капітального ремонту все одно не обійтися.

Як повідомив Георгій Глинський, для капремонту всіх доріг потрібно 20 млрд грн, і зараз в "Київавтодорі" розробляється програма капітальної реконструкції доріг на 2014-2018 роки вартістю 13 млрд грн.

У масштабах країни стан доріг не кращий.

Радник голови Держагентства автомобільних доріг України "Укравтодор" Євген Прусенко розповів, що з 169 тис км доріг 90% потребує капітального ремонту.

"Всі (дороги у всіх регіонах) перебувають у катастрофічному стані, за винятком доріг, які були відремонтовані до Євро-2012. Жодна з них не зруйнована", - запевнив пан Прусенко.

Він зазначив, що на капітельні ремонт необхідно мінімум 450 млрд грн. За словами Євгена Прусенка, у вересні 2012 року Кабмін затвердив держпрограму розвитку автомобільних доріг на 2013-2018 роки, розраховану на 264 млрд грн.

"Її фінансування йде відповідно до ліміту, передбаченого держбюджетом. Загалом ми отримуємо тільки третю частину від мінімуму, необхідного для збереження доріг", - повідомив він, пишуть Ірина Лопатіна, Олена Синіцина в статті "Країна котиться в яму" в газеті "Коммерсантъ-Украина".


За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 936 | Додав: adminA | Теги: українські дороги, суцільна яма
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ