Пт, 2024-04-19, 15:37


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2013 » Липень » 18 » 95-річчя Нельсона Мандели святкують у ПАР. Його стан поліпшився
19:35
95-річчя Нельсона Мандели святкують у ПАР. Його стан поліпшився
Інші останні Новини світу на сайті holosUA.com/
Легендарному борцю з режимом апартеїду в ПАР, першому чорношкірому президентові країни і лауреату Нобелівської премії миру Нельсону Манделі сьогодні виповнюється 95 років. Південно-Африканська Республіка урочисто відзначає цей день, який у 2009 році Генеральна Асамблея ООН оголосила Міжнародним днем Нельсона Мандели на знак визнання його внеску в справу миру і свободи.

Рівно о 08.00 за місцевим часом учні всіх шкіл ПАР хором заспівають: "З днем народження, Мандела!" - передає ІТАР-ТАСС.

Щоб підкреслити важливість його спадщини для расового примирення, чорношкірий президент ПАР Джейкоб Зума передасть ключі від бюджетного житла бідним білим сім'ям в одному з районів Преторії.

"Я вважаю расизм варварством, незалежно від того, виходить він від білої чи чорної людини. Якщо ви хочете помиритися з ворогом, вам треба працювати з ним, і тоді він стане партнером", - говорив Мандела.

Країна відзначає його ювілей під гаслом: "Дій, надихай на зміни, зроби кожен день Днем Мандели!"

На його батьківщині цього дня відкриють новий міст і початкову школу. По всій країні пройде акція "67 хвилин добрих справ", що відповідає 67 рокам активної політичної діяльності героя боротьби з апартеїдом.

Сам ювіляр ось вже другий місяць у тяжкому стані перебуває в лікарні Преторії через черговий рецидив легеневої інфекції. Нинішня, вже четверта за останні півроку, госпіталізація викликала особливе занепокоєння в країні і світі після того, як стан Мандели став критичним і його підключили до апарату штучного дихання. Проте минулого тижня адміністрація президента ПАР заявила, що він став реагувати на лікування.

Прибулі в Преторію на саміт ПАР-ЄС голова Європейської Ради Герман ван Ромпей і голова Єврокомісії Жозе Мануел Баррозу навряд чи відвідають літнього пацієнта, хоча до лікарні лише п'ять хвилин їзди від президентського палацу, де пройдуть переговори.

На початку місяця президент США Барак Обама перебував з візитом в Преторії. Але історична зустріч перших чорношкірих президентів США і ПАР не відбулася через поганий стан Мандели.

До лікарні, де ось вже півтора місяця невідлучно чергують журналісти, постійно йдуть люди, як чорношкірі, так і білі, і прикріплюють до стіни численні листівки з побажанням якнайшвидшого одужання. У різних містах країни люди моляться про здоров'я Мандели.

Проголошуючи 18 липня Міжнародним днем Мандели, ООН підкреслила, що "визнає його життєві цінності та віддане служіння людству у врегулюванні конфліктів, міжрасових відносин, захисту прав людини, примирення, забезпеченні гендерної рівності, прав дітей та інших уразливих груп населення, а також поліпшенні становища найбідніших і слабо розвинених соціальних груп".

Останній білий президент ПАР Фредерік де Клерк, який разом з Манделою отримав Нобелівську премію миру за ненасильницький перехід від апартеїду до нерасової демократії, привітав ювіляра і підкреслив, що він заклав основи національного примирення і створення нової єдиної нації.

"Нельсон Мандела забезпечив собі місце в історії. Його спадщина відваги, терпимості і великодушності буде надихати прийдешні покоління в нашій країні і в усьому світі", - заявив де Клерк.

Сім'я подарує Манделі величезний колаж

За день до дня народження першому чорношкірому президенту ПАР стало настільки краще, що він став дивитися телевізор. Про це заявила його донька Зіндзі в інтерв'ю британському телеканалу Sky News.

"Я відвідала його вчора, і він дивився телевізор у навушниках. Він посміхнувся мені і підняв руку. Він тепер відповідає очима і руками", - заявила вона.

"Я думаю, він скоро поїде додому", - додала Зіндзі, підкресливши, що ювіляр набирає "енергію і силу". "У його очах помітна та ж енергія і сила", - сказала дочка Мандели.

Сім'я планує у четвер, 18 липня, відзначити його день народження в лікарні Преторії. Крім того, родичі готують спеціальний подарунок на 95-річчя - величезний колаж з фотографій членів сім'ї.

Нагадаємо, Мандела був госпіталізований 8 червня 2013 року через рецидив легеневої інфекції. Проблеми з легенями переслідують колишнього президента ПАР відтоді, як він заразився туберкульозом, відбуваючи 27-річний термін ув'язнення.

Мандела є одним з головних борців за права людини XX століття. Він виступав проти режиму апартеїду, захищаючи інтереси темношкірого населення, коли воно не мало право залишати резервації, отримувало послуги освіти та охорони здоров'я набагато гіршої якості тощо. У 1962 році Мандела потрапив до в'язниці, на волю він вийшов аж у 1990-му. Через чотири роки був обраний президентом ПАР і поклав край режиму апартеїду. 1993 року був удостоєний Нобелівської премії миру.

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини світу | Переглядів: 934 | Додав: adminA | Теги: 95-річчя Нельсона Мандели, пар
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ