Чт, 2024-04-18, 04:30


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2012 » Червень » 27 » Активізувалися прорумунські сили у Молдові
12:25
Активізувалися прорумунські сили у Молдові
Інші останні Новини світу на сайті holosUA.com/

Рада Об'єднання Молдови з Румунією закликала відновити Башту звільнення Бессарабії, побудовану в 1942 році в селі Гідігіч. Співголова ради Тимотей Цуркану попросив у вівторок на прес-конференції пересічних громадян і уряд Молдови виділити гроші для відновлення башти, зруйнованої радянською армією в 1944 році, передає "Інтерфакс-Україна".

Башта звільнення Бессарабії була побудована при в'їзді в Кишинів з західної сторони. "Монумент Антонеску" символізував повернення Бессарабії до складу Королівства Румунія в 1941 році. Вежу обрамляли кам'яні плити з написами іменами загиблих румунських солдатів, колонада і герби румунських провінцій.

Цуркану вважає, що відновлення 30-метрової вежі пробудить у населення почуття власної гідності і національної гордості.

Голова Союзу румунів Бессарабії, Північної Буковини і цинутів (повіту) Херца Георге Віце закликав національні меншини Молдови вивчати румунську мову. "Російськомовні повинні визнати румунську мову як мову міжнаціонального спілкування в Молдові і відмовитися від ідеї, що цю функцію виконуватиме російська мова. Тільки окупанти не поважають румунську мову і наші традиції. Окупантам раджу залишити Молдову, так як Бессарабія є румунською територією", - заявив він.

Співголова Ради Об'єднання Штефан Маймеску розповів, що його прихильники 28 червня в річницю вступу радянських військ в Бессарабії в 1940 році проведуть акцію протесту біля посольства Росії в Кишиневі і візьмуть участь в освяченні пам'ятного хреста в Оргеєві. В акції також має намір взяти участь організація громадянська платформа "Дія 2012".

Згідно з даними останнього перепису населення 2004 року в Молдові проживає не більше 2% румунів.

Довідка

Рада Об'єднання Молдови з Румунією - громадська організація, в яку входять представники інтелігенції Молдови та Румунії, які виступають за приєднання Молдови до Румунії. Дана організація називає Молдову "другим румунською державою", яку створене штучно, і тому її якомога швидше слід приєднати до Румунії.

Союз румунів Бессарабії, Північної Буковини і цинутів Херца - громадська організація, до якої входять громадяни Молдови та України, які вважають себе румунами і виступають за приєднання Молдови та Північної Буковини до Румунії.

Громадянська платформа "Дія 2012" - молодіжна прорумунська організація, створена студентами з Молдови, які навчаються в Румунії.

26 березня цього року прихильники приєднання Молдови до Румунії провели в Кишиневі марш, присвячений 94-й річниці об'єднання двох країн (27 березня 1918 року).

Близько тисячі осіб пройшли маршем по центральному проспекту імені Штефана чел Маре - від Академії наук до Театру опери та балету. Учасники ходи розмахували прапорами Румунії та Молдови, скандували гасла: "Велика Румунія!", "Об'єднання!" "Молдова - це Румунія!".

Як повідомлялося 11 червня, вже півроку в молдавських селах Буковини колотнеча: заїжджі емісари закликають місцевих мешканців під час всеукраїнського перепису визнати себе румунами. Зміну національного самовизначення підкріплюють пільговою видачею румунських паспортів, які дають змогу безвізового пересування країнами ЄС.


За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини світу | Переглядів: 1055 | Додав: adminA | Теги: Молдові, прорумунські сили
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ