Пн, 2024-04-29, 04:52


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2013 » Листопад » 6 » Асад сховав хімічну зброю для нових атак. США стурбовані
14:58
Асад сховав хімічну зброю для нових атак. США стурбовані
Інші останні Новини світу на сайті holosUA.com/
Не минуло й тижня після оголошеного ОЗХЗ і визнаного Росією і США успіху на шляху до повного хімічного роззброєння Сирії, як ситуація стала стрімко погіршуватися. Знову віддалилася перспектива мирної конференції в Женеві: її сподівалися розпочати 23 листопада, але за підсумками тристоронніх консультацій РФ, США і ООН 5 листопада було оголошено, що вона відкладається до кінця року. Крім того, у Вашингтона з'явилися серйозні сумніви з приводу повноти та достовірності інформації про хімічний арсенал, яку надала сирійська влада. Про це повідомляє NEWSru.com.

"Ми ще раз перевіряємо їхню декларацію. Очевидно, що наш скептицизм породжений багаторічним досвідом контактів з режимом Башара Асада, неясністю в багатьох питаннях і безліччю порушених обіцянок у контексті нинішньої війни", - заявила постпред США при ООН Саманта Пауер. Вона запевнила репортерів, що про всі виявлені в документі неточності і невідповідності буде негайно оголошено публічно.

Ще один американський офіційний представник повідомив агентству на умовах анонімності, що, за даними розвідки, Сирія, можливо, прагне таємно зберегти деякі хімічні резерви. У ЦРУ і Пентагоні відмовилися від коментарів, однак співрозмовник Reuters попередив, що міжнародне співтовариство має тримати Дамаск в їжакових рукавицях, поки не переконається, що весь його заборонений арсенал ліквідовано.

Наявність підозр підтвердили CNN аж кілька американських чиновників, що мають доступ до свіжої розвідінформації про Сирію. Вони визнають, що цих даних недостатньо, щоб категорично звинуватити уряд цієї країни, але вони дозволяють серйозно засумніватися в чистоті його намірів.

"Останнім часом влада здійснювала такі дії, за якими можна припустити, що Сирія не готова позбутися всієї хімзброї", - розповіло одне з джерел. Співрозмовники телеканалу дали зрозуміти, що розвіддані стосуються боєголовок і артилерійських снарядів, з якими Асад навряд чи побажає розлучитися, оскільки побоюється загрози з боку Ізраїлю.

У рамках процесу хімічного роззброєння Сирія задекларувала 41 об'єкт: 30 комплексів з виробництва, заправки і зберігання такого виду зброї, 8 пересувних заправних установок і ще 3 допоміжних споруди. Всі вони містять в цілому близько 1 тисячі тонн хімічних речовин, в основному у вигляді сировини, близько 300 тонн споряджених боєприпасів - ракет і мін, а також більш як 1200 тонн незаповнених носіїв.

При цьому, як повідомлялося у звіті Організації із заборони хімічної зброї, з 23-х сирійських об'єктів, що підлягали міжнародної інспекції, експерти перевірили тільки 21. Інші два так і не відвідали, оскільки це було небезпечно. При цьому влада країни переконала інспекторів, що все обладнання з цих об'єктів було вивезено на інші, які вже оглянуто.

У свою чергу видання Foreign Policy писало, ніби Сирія впросила інспекторів зберегти кілька об'єктів з виробництва хімічної зброї.

У своїй свіжій публікації Foreign Policy повідомляє про прохання Асада до ООН в рамках вивезення хімречовин за кордон надати його військам десятки важких броньованих вантажівок і надсучасну мережу комунікацій для зв'язку Дамаска з Середземним морем. Це стривожило західних дипломатів, оскільки мова йде про обладнання подвійного призначення.

В ОЗХЗ закінчуються гроші на роззброєння Сирії

Тим часом графік хімічного роззброєння Сирії може бути зірваний через нестачу фінансування. ОЗХЗ, що стала в жовтні лауреатом Нобелівської премії миру, оголосила, що у неї вистачить коштів продовжувати роботу до кінця листопада, а далі будуть потрібні нові пожертвування з боку країн-учасниць.

На першому етапі Організації вдалося зібрати 10 мільйонів євро, на які була проведена інспекція сирійських об'єктів, пов'язаних з хімічним арсеналом. Тепер потрібні гроші на сам процес знищення запасів.

Башар Асад раніше заявив, що вся операція може обійтися в 1 мільярд доларів. Експерти оцінили її в меншу суму, але підкреслили, що вона так чи інакше буде коштувати десятки мільйонів доларів - залежно від місця і способу ліквідації.

Росія, як повідомлялося, готова виділити 2 мільйони доларів і допомогти безпечно знищити сирійську хімзброю, яку, за однією з версій, вивезуть для цього в Албанію.

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини світу | Переглядів: 998 | Додав: adminA | Теги: хімічну зброю, асад, США стурбовані
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ