Сб, 2024-05-04, 07:50


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2015 » Квітень » 27 » Асоціація та зона вільної торгівлі з ЄС запрацює з Нового року
19:40
Асоціація та зона вільної торгівлі з ЄС запрацює з Нового року
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/

Угода про асоціацію між Україною та Європейським Союзом має остаточно набути чинності з 1 січня 2016 року.

Про це в понеділок 27 квітня заявив президент Європейської комісії Жан-Клод Юнкер, передає "Інтерфакс-Україна".

"Я хотів би підтвердити, що Єврокомісія хоче разом з Єврорадою підтвердити, що ми хочемо, аби з 1 січня 2016 року остаточно і повністю набула чинності Угода про асоціацію (та зону вільної торгівлі)", - заявив він на спільній прес-конференції з президентом Україна Петром Порошенком і президентом Європейської ради Дональдом Туском в Києві.

Президент Єврокомісії наголосив: "Ми багато відтерміновували, так можна відтерміновувати без кінця і без краю. Я думаю, що ця угода має набути чинності з 1 січня 2016 року".

Президент Європейської комісії Жан-Клод Юнкер заявляє, Україна є членом європейської сім'ї і на шляху реформ повинна продовжувати прагнути до європейських стандартів.

"Я вірю в те, що Україна надалі і далі ставатиме європейською країною у високому розумінні цього слова. Таким чином, будуть поліпшуватися умови життя українців і дуже важлива річ – це здійснення реформ і боротьба з корупцією, тому що якщо українські громадяни хочуть жити в кращій України, в європейській сім'ї, вони повинні жити в умовах, вільних від корупції, і це дуже важлива річ не тільки для України, але й для європейців", - заявив він і зазначив, що Україна - "держава – друг, і ми хотіли би багато чого разом зробити".

Також Юнкер наголосив, що хоче аплодувати "сміливості українського уряду" на його шляху проведення реформ.

На уточнююче запитання, чи є Україна вже європейською країною, президент Єврокомісії підкреслив: "Для мене Україна – це частина європейської родини, не африканської, або не південноафриканської, а просто європейської сім'ї".

Президент України Петро Порошенко розраховує на ратифікацію в найближчі місяці усіма країнами-членами Європейського Союзу Угоди про асоціацію з Україною.

"Ми розраховуємо, що країни-члени ЄС ратифікують Угоду про асоціацію вже в найближчі місяці, що дозволить нам почати повне його виконання", - сказав він.

Порошенко назвав Угоду про асоціацію основним інструментом для впровадження реформ в Україні.

"Окремі її елементи вже впроваджуються зараз", - сказав він.

За словами голови держави, ратифікація цього документа всіма країнами-членами ЄС дозволить почати повне виконання цього документа.

"Це стосується, насамперед, створення поглибленої та всеохопної зони вільної торгівлі з ЄС, яка має запрацювати з 1 січня 2016 року в повному обсязі", - сказав він.

Президент України висловив упевненість, що початок функціонування ЗВТ зіграє важливу роль у подоланні економічних викликів.

Сьогодні раніше прем'єр-міністр Арсеній Яценюк заявив, що Україна наполягає на тому, щоб застосування положень Угоди про асоціацію з Україною щодо створення зони вільної торгівлі набуло чинності 1 січня 2016 року: "Після наших переговорів думаю, що ні у кого не виникає сумнівів, що з 1 січня 2016 року угода про всеосяжну і повноцінну зону вільної торгівлі між Україною і Європейським союзом працюватиме".

Прем'єр на пленарному засіданні Україна-ЄС у Києві наголосив: "Ніякого відтерміновування. Тим більше ані у Москви, ані у когось іншого, немає прав як на відтерміновування цієї угоди, так і на зміну тексту цієї угоди".

Нагадаємо, у вересні 2014 року Рада із загальних питань ЄС відтермінувала до 1 січня 2016 року застосування положень Угоди про асоціацію з Україною щодо створення зони вільної торгівлі. Це рішення було результатом тристоронніх консультацій між Україною, Росією і ЄС.

16 квітня 2015 року комісар ЄС з політики сусідства та переговорів про розширення Йоганнес Ган заявив, що Євросоюз відкритий для обговорення потенційних побоювань Росії у зв'язку з європейською інтеграцією України, але відкидає можливість перегляду Угоди про асоціацію та зону вільної торгівлі (ЗВТ) між ЄС і Україною.

Пізніше голова представництва ЄС в Україні Ян Томбінський наголосив, що Європейський Союз не розглядає варіанту подальшої відстрочки або перегляду поглибленої та всеохопної зони вільної торгівлі з Україною.

Україна готується до імплементації Угоди про асоціацію Україна-ЄС у частині створення зони вільної торгівлі з ЄС 1 січня 2016 року, про що зазначила заступниця міністра закордонних справ України з питань європейської інтеграції Олена Зеркаль.

"Ми готуємося до початку імплементації частини Угоди про асоціацію з ЄС – ред.), яка пов'язана зі створенням зони вільної торгівлі, з 1 січня 2016 року. І створюємо при цьому всю необхідну нормативно-правову базу, щоб частина, яка стосується зони вільної торгівлі, запрацювала з самого початку", - сказала вона.

На сьогодні 19 країн Євросоюзу завершили процедуру ратифікації, 3 - перебувають у процесі підписання відповідно до національних законодавств, а 6 держав – Франція, Італія, Греція, Кіпр, Австрія і Словенія - процедуру ратифікації Угоди про асоціацію України з ЄС ще не починали.

Порошенко розраховує на хорошу оцінку Єврокомісії виконання Україною плану щодо лібералізації візового режиму на саміті в Ризі

Президент України Петро Порошенко сподівається на позитивну оцінку Європейської комісії виконання країною Плану щодо лібералізації візового режиму на Ризькому саміті в травні.

"Я розраховую на вашу підтримку, панове президенти, в контексті проведення Ризького саміту "Східного партнерства" 21-22 травня на ухвалення відповідної позитивної доповіді Єврокомісії, що стане потужним сигналом ЄС українському народу", - сказав він на спільній з президентами Європейської Ради та Єврокомісії прес-конференції в понеділок 27 квітня в Києві.

Президент висловив сподівання, що зроблена Україною робота буде на належному рівні оцінена Єврокомісією, країнами ЄС і дозволить за результатами доповіді оціночної місії провести необхідні консультації і сформувати вичерпний список кроків, які повинна здійснити Україна на цьому шляху.

Також Порошенко заявив про важливість якнайшвидшого підписання угоди про "Відкрите небо" між Євросоюзом та Україною.

"Ключовим пріоритетом взаємодії у сфері транспорту залишається якнайшвидше підписання угоди про спільний авіапростір вже в 2015 році, і ми намітили контрольні пункти, які прискорять цей процес", - сказав він.

Спільна заява саміту Україна – ЄС

Набуття чинності Зони вільної торгівлі (ЗВТ) між Україною та Європейським союзом має відбутися з 1-го січня 2016 року, зазначається в спільній заяві президентів за підсумками саміту Україна – ЄС у понеділок 27 квітня у Києві.

"Лідери привітали підписання і початок тимчасового застосування окремих частин Угоди про асоціацію та прогресу у підготовці до тимчасового застосування ЗВТ з 1-го січня 2016 року. Вони відзначили важливість якнайшвидшої ратифікації Угоди про асоціацію країнами-членами ЄС у відповідності з їхніми внутрішніми процедурами", - зазначено в заяві, опублікованій на сайті президента України.

При цьому учасники саміту відзначили, що активізація реформ матиме вирішальне значення з позиції політичної асоціації та економічної інтеграції України з ЄС.

"Це був перший саміт у рамках Угоди про асоціацію між Україною та ЄС, імплементація якого матиме визначальний крок у процесі поглиблення політичної асоціації та економічної інтеграції України з ЄС на основі поваги до спільних цінностей та їхнього ефективного розширення", - зазначено в тексті спільної заяви.

Лідери підтримали рішучу відданість амбітному процесу реформ та допомогу ЄС на цьому шляху. Вони привітали перші заходи щодо впровадження реформ, зроблені Україною в головних сферах, зокрема конституційну реформу, децентралізацію, боротьбу з корупцією, реформу системи судочинства, реструктуризацію енергетичного сектора та покращення бізнес-клімату.

Також учасники саміту відзначили важливість подальшого прискорення реформ у головних системних сферах. Зокрема, йдеться про завершення конституційної реформи, внесення змін до законодавства напередодні місцевих виборів, реформи у сфері боротьби з корупцією і судової системи, реструктуризацію енергосектора та реформи сектора безпеки.

Крім того, в заяві лідери ЄС та України повторно засудили порушення суверенітету і територіальної цілісності української держави в результаті агресії РФ, яка почалася в березні 2014 року. У тексті згадується незаконна анексія Криму з боку РФ.

"Лідери відзначили свою рішучу підтримку зусиль, спрямованих на деескалацію і політичне врегулювання, що ґрунтується на повазі незалежності, суверенітету і територіальної цілісності України, зокрема в рамках "Нормандського формату. Вони висловили свою повну підтримку Мінським домовленостями, зокрема комплексу заходів від 12 лютого 2015 року, підтриманого резолюцією Радбезу ООН № 2202 від 17 лютого 2015 року", - зазначено в заяві.

Також учасники саміту закликали всі сторони швидко і повною мірою імплементувати Мінські угоди, а також негайно звільнити всіх заручників, зокрема українку Надію Савченко.

Лідери України та ЄС висловилися з приводу гуманітарної кризи на сході України і домовилися активізувати свої зусилля в цьому питанні.

"Лідери привітали прогрес у тристоронніх консультаціях між Україною, ЄС і РФ щодо постачання газу з Росії до України з метою підвищення безпеки газопостачання для України та її громадян, а також забезпечення стабільного, достатнього та безперебійного транзиту газу в ЄС", - йдеться в заяві.

У заяві також йдеться про прихильність досягненню безвізових поїздок громадян України в ЄС.

"Вони привітали досягнутий Україною прогрес, відзначивши необхідність повного і ефективного виконання всіх критеріїв і відзначивши у зв'язку з цим важливість очікуваного оприлюднення на Ризькому саміті чергової доповіді про прогрес у виконанні плану дій щодо лібералізації ЄС візового режиму для України", - зазначили учасники саміту.

 

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 998 | Додав: adminA | Теги: Нового року, зона вільної торгівлі з ЄС з, асоціація
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ