Пт, 2024-04-26, 19:20


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2011 » Березень » 31 » Аварійну японську АЕС закриють. Ті, хто вижив, стають ізгоями
15:14
Аварійну японську АЕС закриють. Ті, хто вижив, стають ізгоями
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/

Атомна станція в японській префектурі Фукусіма після завершення аварійних робіт буде виведена з експлуатації повністю, хоча два з шести її реакторів практично не зазнали пошкоджень в результаті землетрусу і цунамі та були благополучно заглушені, передає ИТАР-ТАСС.

За повне закриття АЕС виступив у четвер прем'єр країни Наото Кан на зустрічі з головою Компартії Кадзуо Сіі. За словами лідера японських комуністів, глава уряду також пообіцяв "почати з чистого аркуша перегляд раніше схвалених планів розвитку атомної енергетики". Вони передбачали введення в дію до 2030 року більше 14 атомних реакторів.

Напередодні за такий же варіант висловився і генеральний секретар кабінету міністрів Юкіо Едано, що запропонував вивести з експлуатації всі шість реакторів станції. Відповідаючи на питання, чи доцільно відмовлятися від непошкоджених п'ятого і шостого реакторів, він сказав: "Виходячи із ситуації та настроїв у суспільстві, це очевидно. Особисто я рекомендую вчинити саме так".

Напередодні компанія-оператор станції TEPCO оголосила, що має намір демонтувати зруйновані перший-четвертий енергоблоки, так як відновленню вони не підлягають. Поки ж уряд обговорює з фахівцями можливість покриття аварійних реакторів спеціальною тканиною, щоб запобігти витоку радіації.

Однак ситуація на АЕС досить важка - з-за високого рівня радіації доводиться періодично зупиняти роботи з ліквідації наслідків аварії, а спробу зупинити поширення небезпечних частинок серед іншого зриває несприятлива погода.

Напередодні ряд японських і американських експертів в ядерній області висловили думку про подальшу долю станції. Вони вважають, що демонтаж енергоблоків буде потрібно обов'язково робити після охолодження пошкоджених реакторів і вивезення та захоронення радіоактивних матеріалів. При цьому демонтаж може зайняти 30 років і коштуватиме більше трильйона ієн (12 мільярдів доларів).

Що стосується енергетичної атомної програми Японії, то американські ЗМІ вже невдовзі після удару стихії 11 березня писали, що вона опинилася під загрозою в цілому, що відродило побоювання з приводу безпеки ядерної енергії на територіях, де високий ризик землетрусів. Якщо говорити про Японію, то вона є одним з найбільших у світі споживачів атомної енергії - там діють 17 АЕС з 55 реакторами. Ці станції покривають 30% енергетичних потреб країни.

Нагадаємо, кількість жертв руйнівного землетрусу 11 березня на північному сході Японії та виниклого слідом за ним цунамі перевищила 11,4 тисячі людей.

Після землетрусу на АЕС "Фукусіма-1" було зафіксовано серію аварій, викликаних виходом з ладу системи охолодження. У радіусі 30 кілометрів від "Фукусіми-1" повністю евакуйовано населення. На самій станції було запроваджено режим надзвичайної ситуації.

Ситуація з радіоактивним забрудненням після аварії на японській АЕС загострюється: небезпечні речовини зафіксовано далеко за межами "зони відчуження", а їхня концентрація в морі поряд з АЕС далі стрімко зростає.

Біженці з Фукусіма ризикують стати ізгоями - як ті, що вижили в Хіросімі та Нагасакі

Представник Агентства з ядерної безпеки Японії Хідехіко Нісіяма повідомив, що 30-кілометрову зону вже залишили майже всі жителі - залишилися лише близько сотні чоловік. При цьому вимушені переселенці зіткнулися з новою проблемою - тимчасові притулки і лікарні відмовляються приймати з побоювань, що вони можуть розповсюдити радіацію. Тепер від них вимагають довідок про те, що вони не зазнали впливу радіації, пише NEWSru.com з посиланням на The Daily Telegraph.

Як розповів виданню 49-річний Такаюкі Окамура, в одній з лікарень Фукусіма відмовилися лікувати від шкірної висипки його восьмилітню дочку, і це стало для батьків справжнім шоком. Ще до того, як зона небезпеки навколо станції була розширена до 30 кілометрів, сім'я вирішила покинути свій будинок, розташований на відстані 28 кілометрів від АЕС. Тепер вони живуть у тимчасовому притулку і бояться, що їх можуть просто викинути на вулицю.

Експерти медицини на заході засуджують подібну поведінку японських колег, пояснюючи, що радіація може поширитися від зараженого одягу і взуття, але щоб цього не сталося досить просто позбутися від цих речей перед прийомом пацієнтів.

Газета ж нагадує, що з подібною "дискримінацією" свого часу стикалися люди, які пережили атомні бомбардування Хіросіми та Нагасакі в 1945 році. Суспільство буквально перетворювало їх на ізгоїв - їм відмовляли у здачі житла, прийомі на роботу і навіть в реєстрації шлюбу.



За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 1129 | Додав: admin
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ