Вт, 2024-04-23, 09:42


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
«  Травень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Головна » 2010 » Травень » 6 » Бандері та Шухевичу присвоєно звання почесних громадян Івано-Франківська
19:01
Бандері та Шухевичу присвоєно звання почесних громадян Івано-Франківська
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/


Івано-франківська міська рада присвоїла звання "Почесного громадянина міста Івано-Франківська" лідерові Організації українських націоналістів Степану Бандері і Головнокомандувачу Української повстанської армії Роману Шухевичу.
Рішення про це міськрада ухвалила в четвер на позачерговій сесії. За ухвалення рішення проголосували одноголосно всі 49 присутніх на сесії депутатів і міський голова Віктор Анушкевичус.

Перед ухваленням цього рішення міськрада внесла зміни до статті 37 Статуту територіальної громади міста, а також ухвалила рішення про запровадження звання "Почесний громадянин міста Івано-Франківська".

Як повідомив на сесії секретар міськради Василь Бойчук, це рішення депутати ухвалили на підставі звернення 33 обласних і міських громадських і політичних організацій, а також 35 депутатів міськради.

Всього в Івано-франківській міськраді 60 депутатів, зокрема 22 депутати входять у фракцію "Нашої України", 17 - БЮТ, 14 - УНП, 4 - Партію регіонів, 3 - "Пору".

Як повідомлялося, днями Бандері та Шухевичу присвоїли звання "Почесного громадянина міста Тернополя", а в березні їм присвоїли звання "Почесного громадянина міста Хуст".

Довідка. Степан Бандера

Степан Андрійович Бандера народився 1 січня 1909. Був лідером українських націоналістів, головою революційної Організації українських націоналістів (ОУН(б)).

У 1929 він вступив в ОУН, з 1931 був членом Краєвої Екзекутиви ОУН на Західно-українських землях (ЗУЗ), а з червня 1932 - заступником Краєвого Провідника і референт пропаганди. З 1940 обіймав керівні посади в ОУН.

У червні 1941 року українські націоналісти на чолі із Бандерою увійшли до Львова разом з німецькими військами. 30 червня 1941 року Бандера був арештований нацистським урядом за спроби проголошення його прихильниками на чолі із Ярославом Стецько відновлення незалежної Української держави у Львові (всупереч фашистським планам колонізації України).

Після закінчення Другої світової війни Бандера проживав у Західній Німеччині, звідки продовжував керувати УПА.

Убитий у 1959 році в Мюнхені, як встановив німецький Федеральний конституційний суд у Карлсрує - за завданням КДБ, Богданом Сташинським, який пізніше втік до Західного Берліну.

22 січня 2010 року Президент України Віктор Ющенко присвоїв Степану Бандері звання Героя України посмертно.

Довідка. Роман Шухевич

Роман Шухевич народився 17-го липня 1907 в містечку Краковець. З дитинства виховувався у дусі радикального українського націоналізму. У 1925 році став підпільником створеної Євгеном Коновальцем Української військової організації (УВО).

У 1929, зі створенням ОУН, став одним з перших її членів. У 1930 призначений керівником бойової референтури Краєвої екзекутиви ОУН на західноукраїнських землях.

У 1934 був арештований польським урядом після замаху на міністра внутрішніх справ Броніслава Перацького, але, у зв'язку з недостатніми доказами, був відправлений в політичний концентраційний табір Береза-Картузська, де очолив групу членів українських націоналістичних організацій, які перебували в таборі.

З початком Другої світової війни і після капітуляції Польщі, Шухевича і його підлеглі перебираються до Кракова. В результаті розколу ОУН на дві фракції - ОУН(М) і ОУН(Б) - Шухевич підтримав Бандеру і увійшов до керівництва його організації.

Вірячи в здійсненність своїх політичних амбіцій і отримавши благословення глави УГКЦ Андрія Шептицького, бандерівці спробували 6 липня 1941 року проголосити створення самостійної української держави - "Акт відтворення української держави".

На початку 1943 року перейшов на нелегальне становище і повернувся до складу Провода ОУН як референт з військових питань.

У липні 1944 за ініціативою ОУН і УПА створюється об'єднана "Українська Головна Визвольна Рада".

З цієї миті і до своєї загибелі Шухевич є керівником всього багатотисячного об'єднаного антикомуністичного, антирадянського підпілля на Західній Україні.

14 жовтня 2007 року Президент України Ющенко присвоїв звання Героя України з присудженням ордена Держави головному командирові Української повстанської армії в 1942-1950 роках, генерал-хорунжому Шухевичу (посмертно).



За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 1132 | Додав: holos
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ