Пт, 2024-04-26, 05:15


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2013 » Червень » 16 » Бандеру, Коновальця і Петлюру можуть перепоховати в Україні
12:44
Бандеру, Коновальця і Петлюру можуть перепоховати в Україні
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/
Час від часу в Україні висуваються ініціативи щодо перепоховання останків видатних українських діячів, могили яких розташовані за кордоном, повідомляє Тиждень.ua.

Наступного року у Львові, на Личаківському цвинтарі планують перепоховати останки голови Проводу українських націоналістів Євгена Коновальця. Канадська організація, яка оплачує місце поховання Коновальця у Роттердамі (Нідерланди), доручила займатись організацією перепоховання полковника голові Центрального проводу ОУН (Державників) Павлові Дорожинському. Він сподівається, що останки Коновальця, а також його дружини Ольги і сина Юрія, які спочивають у Римі, перепоховають у Львові навесні 2014 року.

Праворуч від головного входу на Личаківському цвинтарі створено меморіал, де ховають відомих українських діячів. Почесне місце там відведено для перепоховання останків і Коновальця, і провідників ОУН Андрія Мельника та Степана Бандери.

Щоб перенести прах Андрія Мельника, похороном якого, займався Дорожинський, потрібно отримати дозвіл від князівства Люксембург. Адже Мельник був свого часу гостем архикнязя Люксембургу, і держава безкоштовно опікується його могилою. Українці у Люксембурзі вирішують питання про перенесення останків провідника ОУН у Львів.

Що стосується перепоховання останків провідника ОУН Степана Бандери, який спочиває на мюнхенському цвинтарі (Німеччина), то має бути згода рідних. Раніше вони говорили про те, що погодяться за умови перепоховання в Україні Коновальця і Мельника.

Про те, де мають спочивати провідники ОУН, у Києві чи Львові, розмови тривають від 2006 року. Тодішній президент Віктор Ющенко навіть видав указ "Про вшанування будівничих Української Народної Республіки та Західноукраїнської Народної Республіки". Від того часу на Личаківському цвинтарі у Львові перепоховані четверо провідних оунівців: Микола Капустянський, Дмитро Андрієвський, Осип Бойдуник і Яків Маковецький, відомі діячі українського національного визвольного руху Лев і Дарія Ребети, засновник "Пласту" Олександр Тисовський і полковник УГА Дмитро Вітовський.

Також кілька разів висувалися ініціативи щодо перепоховання в Україну останків відомого українського державного і політичного діяча, голови Директорії УНР Симона Петлюри, який похований на паризькому кладовищі Монпарнас. Так, ще 2003 року Львівська обласна рада підтримала пропозицію тодішнього народного депутата Андрія Шкіля про перепоховання Петлюри в Україні. 2008 року тодішній народний депутат від НУ-НС Микола Кульчинський запропонував перепоховати прах Петлюри в Україні, на його малій батьківщині – в Полтаві. Тодішній голова Полтавської облдержадміністрації Валерій Асадчев підтримав цю ініціативу. Наступного року з ініціативою про перепоховання в Україні визначних діячів національного руху, в тому числі – і Петлюри, виступила Львівська обласна організація Української народної партії. Проте ці ініціативи так і не були зреалізовані.


За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 1012 | Додав: adminA | Теги: Україні, Бандеру, перепоховати, Коновальця і Петлюру
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ