Пт, 2024-04-26, 22:24


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2015 » Червень » 17 » Базовий проект змін до Конституції: держадміністрації скасують. ВІДЕО
22:06
Базовий проект змін до Конституції: держадміністрації скасують. ВІДЕО
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/

Голова Верховної Ради України, голова Конституційної комісії Володимир Гройсман заявив, що базовий проект змін до Конституції сформовано.

Про це він сказав у середу 17 червня під час брифінгу після засідання Робочої групи Конституційної комісії з питань конституційних засад організації та здійснення державної влади, місцевого самоврядування, адміністративно-територіального устрою України та децентралізації влади, передає УНІАН.

"Той місяць, який ми витратили на численні консультації, як з експертами, так і з міжнародними партнерами, дав свій результат – ми сформували базовий проект змін до Конституції, проект закону, який, я думаю, що зможемо визначити як пріоритетний", - сказав спікер.

Він нагадав, що 19 червня представлятиме цей проект на засіданні Венеціанської комісії для того, аби отримати "інформацію від наших партнерів".

"Після того ми зможемо вже його розглядати щодо внесення як рішення конституційної комісії, рекомендацію президенту для внесення його до парламенту", - зазначив голова ВР і висловив думку, що перед цим це відбудуться політичні консультації.

Щодо самого законопроекту, спікер зауважив, що на рівні областей і районів будуть створені виконкоми, за органами місцевого самоврядування будуть закріплені чіткі фінансові інструменти та повноваження.

Крім того, додав він, пропонується ліквідувати місцеві державні адміністрації, а замість них будуть утворені нові органи з функціями контролю та координації.

Відповідаючи на запитання про те, чи підтримали сьогодні члени Робочої групи запропонований законопроект, спікер зазначив, що схвалено 99% законопроекту.

"Є ще технічні питання, які будуть опрацьовані редакційною групою в рамках секретаріату Робочої групи з питань децентралізації Конституційної комісії. І далі вже буде схвалено його чи розглянуто щодо схвалення його на Конституційній комісії", - сказав Гройсман.

Гройсман також висловив думку, що наступне засідання Конституційної комісії може відбутися наступного тижня.

Раніше президент Петро Порошенко заявив, що базовим рівнем місцевого самоврядування мають бути територіальні громади. Голова держави зазначив, що зараз розглядаються варіанти двох і трьох рівнів місцевого самоврядування.

Робгрупа зі змін до Конституції пропонує передати владу на місцях префектам

Робоча група з питань конституційних основ організації і здійснення державної влади та децентралізації пропонує передати виконавчу владу в областях та районах префектам.

Про це йдеться в проекті змін до Конституції України, що був напрацьований робочою групою та є в розпорядженні РБК-Україна.

Так, пропонується внести зміни до статті 118 Конституції України, згідно з якими виконавчу владу в областях, районах та у м. Києві та Севастополі здійснюють префекти та територіальні органи центральних органів виконавчої влади.

Нагадаємо, що згідно з чинною Конституцією, виконавчу владу на місцях здійснюють місцеві державні адміністрації.

Згідно з проектом змін до Конституції, префекти у областях та районах є державними службовцями та призначаються на посаду Кабінетом міністрів України та звільняється президентом України.

Префект на підставі закону видає акти, які є обов'язковими на відповідній території.

Префект формує склад апарату – префектури, який утворюється для забезпечення роботи префекта.

У свою чергу, згідно зі змінами, які пропонується внести до статті 119 Конституції України, місцеві державні адміністрації здійснюють нагляд за додержанням Конституції та законів України органами місцевого самоврядування.

Акти, які суперечать Конституції та законам України можуть с бути скасованими президентом України та у окремих випадках - Кабміном.

Робгрупа зі змін до Конституції пропонує дозволити місцеві референдуми

Робоча група з питань конституційних основ організації і здійснення державної влади та децентралізації пропонує закріпити в Конституції право місцевої влади на проведення місцевих референдумів.

Про це йдеться в проекті змін до Конституції України, що був напрацьований робочою групою.

Так, пропонується внести доповнення до статті 140 Конституції України, згідно з якими виконавчий орган місцевого самоврядування підконтрольний та підзвітний раді громади.

Порядок утворення, реорганізації та виконавчого органу місцевого самоврядування громади, виконавчих комітетів районних та обласний рад, обсяг їх повноважень визначаються законом.

"Територіальна громада здійснює місцеве самоврядування безпосередньо шляхом місцевих референдумів та в інших формах, визначених законом", - йдеться в проекті змін до Конституції.

Повноваження місцевих рад пропонується скоротити до 4 років

Робоча група з питань конституційних основ організації і здійснення державної влади та децентралізації пропонує закріпити в Конституції строк повноважень депутатів місцевих рад та місцевих голів на 4 роки.

Про це йдеться в проекті змін до Конституції України, що був напрацьований робочою групою.

Так, проектом пропонується внести зміни до статті 141 Конституції України та скоротити строк повноважень депутатів ради громади, голови громади, районної та обласної рад з 5 до 4 років.

"Чергові вибори депутатів усіх рад громад, районів, областей, голів громад відбуваються в останню неділю жовтня четвертого року по проведенні попередніх чергових виборів", - йдеться в проекті змін до Конституції.

Також згідно з запропонованими доповненнями до Основного закону, у разі призначення тимчасового державного уповноваженого позачергові вибори у відповідній адміністративно-територіальній одиниці проводяться в останню неділю строку повноважень тимчасового державного уповноваженого.

Проект змін до Конституції: області замінять на регіони, положення про спецстатус міст Києва і Севастополя скасують

Робоча група з питань конституційних основ організації і здійснення державної влади та децентралізації пропонує визначити адміністративно-територіальними одиницями України громади, райони та регіони.

Про це йдеться в проекті змін до Конституції України, що був напрацьований робочою групою.

Так, пропонується внести зміни до статті 133 Конституції України, згідно з якими систему адміністративно територіального устрою складають адміністративно-територіальні одиниці: громади, райони та регіони, замість областей районів, міст, селищ та сіл, що передбачені діючою редакцією Конституції України.

Згідно з проектом змін, громада формується з одного або декількох поселень (сіл, селищ, міст) з прилеглими територіями. Декілька громад становлять район. Регіонами є області та АР Крим.

Також пропонується вилучити з Конституції положення про спеціальний статус міст Києва та Севастополя, а натомість зазначити, що особливості Києва та Севастополя у системі адміністративно-територіального устою України визначаються окремими законами.

Також окремими законами пропонується визначати порядок утворення, ліквідації, змін меж, найменування та перейменування адміністративно-територіальних одиниць.

"Зміна меж, найменування та перейменування громад та поселень здійснюється з урахуванням думки їх мешканців у порядку, визначеному законом", - йдеться в проекті закону.

Як повідомлялося, Конституційна комісія була створена указом президента України від 3 березня. Її персональний склад був затверджений президентом 31 березня.

На першому засіданні Конституційної комісії 6 квітня було ухвалено рішення про створення трьох робочих груп.

Ці групи розробляють зміни до Конституції України за пріоритетними напрямками реформування – децентралізації, удосконалення конституційних засад правосуддя та конституційного регулювання прав, свобод і обов’язків людини та громадянина.

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 827 | Додав: adminA | Теги: держадміністрації, Конституції, базовий проект змін
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ