Пт, 2024-03-29, 17:34


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
«  Жовтень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Головна » 2010 » Жовтень » 25 » Бджоли розв'язують математичні завдання швидше за комп'ютери
22:50
Бджоли розв'язують математичні завдання швидше за комп'ютери
Інші останні Новини науки і технології на сайті holosUA.com/

 Бджоли вирішують складні математичні завдання швидше, ніж комп'ютери, - такого висновку дійшли британські науковці з коледжу Ройял Холлоуей, що входить до складу Лондонського університету.

Науковці встановили, що бджоли безпомилково знаходять найкоротший шлях між квітками, щоб зібрати з них нектар, витрачаючи при цьому мінімум сил. Проблема, яку вони при цьому "вирішують", відома в математиці як "завдання комівояжера": вона полягає в тому, щоб знайти найбільш короткий маршрут між безліччю міст, щоб відвідати кожен по одному разу і повернутися в кінцеву точку.

Це завдання дуже важливе для управління різними процесами, наприклад роботою інтернету, виробництвом мікросхем, при розрахунку мереж міського транспорту і маршрутів вантажних перевезень. Для вирішення цієї проблеми в науці існує безліч складних алгоритмів. Комп'ютеру для її вирішення потрібні довгі і складні обчислення. У той же час бджоли, як з'ясувалося, практично миттєво "прораховують" найкоротший маршрут між квітками, повідомляє ИТАР-ТАСС.

Для вивчення поведінки цих комах вчені з Лондонського університету використовували керовані комп'ютером штучні квіти, які виділяли речовину, аналогічну квітковому нектару, й поширювали його запах. Бджоли спочатку робили розвідувальний політ, щоб виявити галявину зі штучними квітами, а потім бралися облітати кожен з них, щоб зібрати нектар.

Науковці вирішили простежити, за яким маршрутом бджоли будуть пересуватися - в довільному порядку або слідуючи певним алгоритмом. З'ясувалося, що маршрут збору нектару бджолами відповідав оптимальній математичній моделі і дозволяв їм економити сили.

Тепер науковці губляться в здогадках, яким чином крихітний мозок комахи виявляється "розумнішими" за комп'ютер. Якщо дану загадку вдасться розгадати, це призведе до прориву у розвитку обчислювальної техніки, вважають дослідники.

Два роки тому австралійські дослідники виявили, що медоносні бджоли можуть рахувати до чотирьох. Науковець з університету Квінсленда Мандіям Срінівасан помістив у спеціальний тунель п'ять маркувальних стрічок, одна з яких була змащена нектаром. Бджоли, запущені в тунель, одразу ж полетіли до маркера з їжею. Коли ж нектар видалили, комахи летіли до тієї ж самої стрічки, де раніше була їжа.

"Ми виявили, що якщо привчити бджіл до третьої стрічки, вони й надалі летітимуть туди. Якщо ж ви навчите їх реагувати на четверту стрічку, вони летітимуть до четвертої і так далі. Проте їх здатність рахувати, видно, розповсюджується тільки до чотирьох. Вони не можуть рахувати більш, ніж до чотирьох", - зазначив учений.

Також науковці з'ясували, що бджоли відрізняють обличчя людей від суцільної плутанини з геометричних об'єктів, вважають вчені. Більше того, комахи здатні розпізнавати навіть розташування рота, носа і очей.



За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини науки і технології | Переглядів: 1332 | Додав: holos
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ