Чт, 2024-04-25, 06:47


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2011 » Червень » 8 » Бєларусь вступає на незвідану територію
21:12
Бєларусь вступає на незвідану територію
Інші останні Іноземні видання по-українськи на сайті holosUA.com/

Економічна криза в Бєларусі призвела до різкого зростання цін, а євро і долари зникли з банків країни. Бєларусь вступила в незвідані з політичного та економічного погляду води, пише Global Post. "Протягом 17-річного правління авторитарного лідера Олександра Лукашенка країна жила у відповідності з негласною "суспільною угодою": Лукашенко зберігав напіврадянську державну економіку, що гарантує високі показники економічного зростання, повну зайнятість, розширений соціальний захист та політичну стабільність, у відповідь більшість населення не піддавала сумніву його жорсткі методи підтримання порядку", - розповідає кореспондент Девід Л. Стерн. Але тепер, на думку експертів, від цієї суспільної угоди нічого не залишилося. Економічна модель Лукашенка вичерпала себе, як тільки зник доступ до дешевих російських нафти і газу. На додаток до девальвації на підприємствах почалися скорочення, соціальні витрати до кінця року, швидше за все, буде урізано.

Політична ситуація раптово теж стала хиткою: протести після грудневих виборів призвели до наступу на антиурядову опозицію - більш як 40 її лідерів опинилися у в'язниці. Вибух у мінському метро викликав нові потрясіння, "деякі бєларуси почали сумніватися в перевагах авторитарної держави, яка не в змозі забезпечити елементарну безпеку", а суперечливі заяви влади в ході розслідування ще більше підірвали довіру до уряду.

Можливо, Лукашенку і бєларуському уряду вдасться стабілізувати рубль і навіть стимулювати національну економіку, припускає оглядач. Зміцнення рубля підготує ґрунт для болісних економічних реформ, зокрема приватизації великої промисловості, без якої подальший економічний спад неминучий. У той же час ці реформи можуть призвести до масових скорочень. Багато чого буде залежати від здатності Бєларусі отримати стабілізаційні кредити, що вкрай проблематично: МВФ, до якого Мінськ звернувся по допомогу, вже одного разу обпікся, допомагаючи Бєларусі; крім того, члени фонду, включаючи США, можуть відмовитися рятувати Лукашенка доти, доки в країні є політв'язні.

Росія теж ставить Бєларусі кабальні умови: хоча Москва схвалила надання 3 млрд доларів протягом трьох років, деякі стверджують, що "Росія візьме високу плату за свою допомогу, зажадавши натомість значну частку бєларуської економіки", мовиться в статті. Крім того, цей варіант загрожує великими політичними ризиками: "Російські лідери не приховують своєї антипатії до Лукашенка. Кремль може посилити свої економічні важелі, щоб чинити тиск на бєларуського лідера чи навіть прибрати його з влади", - підкреслює Стерн.

"Лукашенко завжди позиціонував себе як захисник бєларуської незалежності. Повернення в лоно колишніх колоніальних господарів з Москви може викликати сильне громадське невдоволення, - констатує автор статті. - Вважається, що бєларуси пасивні і не цікавляться політикою. Велика частина місцевої опозиції сидить у в'язниці або жорстко контролюється. Але для всіх рано чи пізно настає переломний момент".




За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Іноземні видання по-українськи | Переглядів: 1101 | Додав: adminA
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ