Чт, 2024-04-25, 07:34


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2010 » Грудень » 28 » Бєларуських екс-кандидатів у президенти катували у в'язниці
15:38
Бєларуських екс-кандидатів у президенти катували у в'язниці
Інші останні Навіны Беларусі на сайті holosUA.com/

Опозиційного кандидата у президенти Бєларусі Андрія Саннікова було піддано катуванню під час утримання у в’язниці. Про це повідомляє УНІАН з посиланням на міжнародну правозахисну організацію "Міжнародна амністія" (Amnesty International).

Зокрема, адвокат Саннікова повідомив правозахисникам, що у його підзахисного зламані ноги, і з того, як він говорить та тримається, можна зробити висновки про ймовірні пошкодження головного мозку, тож затриманий опозиціонер потребує невідкладної медичної допомоги.

Amnesty International нагадує, що Саннікова було поранено, коли міліція розганяла акцію протесту проти фальсифікації виборів. За словами очевидців, міліціонери збили його з ніг, притиснули щитом і почали стрибати по ньому. У результаті екс-кандидат у президенти отримав серйозну травму ніг. Друзі намагалися відвезти його до лікарні, проте міліція зупинила автомобіль, Саннікова витягнули з машини й заарештували. Свідки стверджують, що на той момент в нього не було помітних пошкоджень голови. Його дружину, Ірину Халіп, яка їхала в автомобілі, вдарили по обличчю і також заарештували.

Адвокату Саннікова дозволили відвідати його у в’язниці ввечері 20 грудня. За словами адвоката, у тюрмі його підзахисний отримав нові порізи і синці на руках, обличчі та голови, він не міг стояти і ледве рухався. Нові рани виразно свідчать про те, що його побили вже у в’язниці. Адвокат назвав жахливим стан опозиційного політика і сказав, що з того, як його підзахисний говорив і тримався, можна зробити висновок про пошкодження головного мозку.

У свою чергу, міністр внутрішніх справ Бєларусі Анатолій Кулєшов спростував інформацію про те, що у Саннікова перелом ноги.

Amnesty International серйозно стурбована тим, що Санніков може мати незворотні пошкодження головного мозку та інші травми, якщо його негайно не переведуть у лікарню. Правозахисники також занепокоєні тим, що під час перебування під вартою опозиціонера можуть піддати тортурам.

Адвокат затриманого білоруського опозиціонера Некляєва нарешті зміг побачити підзахисного

Затриманий екс-кандидат у президенти Бєларусі, відомий бєларуський поет Володимир Некляєв через тиждень після свого арешту зміг нарешті зустрітися зі своїм адвокатом, повідомляє Белорусский партизан.

"Безумовно, наслідки травми відчуваються: у нього болить голова, синець під оком. Стрибав тиск, і ми йому передали ліки. Тепер начебто тиск нормалізувався. Інших несподіваних захворювань немає. Спостерігається все те, що пов`язане з травмою, отриманою під час арешту. Він повністю адекватний, не кричить від болю. Стан, звичайно, не ідеальний, але це, принаймні, не те, чого ми всі побоювалися", - сказала адвокат Тамара Сидоренко після зустрічі з екс-кандидатом у президенти.

Посилаючись на слова Некляєва, вона також повідомила, що проти нього не застосовували фізичну силу і психотропні речовини. Водночас, за словами адвоката, за час арешту стосовно екс-кандидата також не здійснювалися ніякі слідчі дії.

Також відомо, що у присутності адвокатів Некляєва слідчі КДБ 5 годин допитували політика. "Єдине можу сказати, що допитували Некляєва як підозрюваного. Звинувачення йому не висунуто. І я не відкидаю, що 30 грудня його можуть відпустити. Це термін, коли закінчуються 10 діб з моменту його затримання, і слідство має визначитися: або висунути звинувачення, або відпустити", - зазначила Сидоренко.

"Некляєва було побито до початку мітингу, на площі його не було. Дивно його звинувачувати в масових безладах. Мені навіть важко уявити, як може бути складено таке звинувачення. Загалом, хочеться сподіватися на краще", - додала вона.

Зазначимо, що екс-кандидата у президенти Некляєва під час масових акцій протесту в Бєларусі жорстоко побили співробітники правоохоронних органів. За свідченнями очевидців, біля Некляєва зупинився чорний "воронок", з якого спочатку викинули вибуховий пакет, а потім вискочила група невідомих людей у чорному і почала бити політика. Той знепритомнів і йому викликали швидку допомогу. З лікарняного ліжка Некляєва забрали невідомі. Адвокат і родичі Некляєва довго не могли з ним побачитися і не мали жодної інформації щодо місця його перебування і стану здоров'я.

Нагадаємо, що під час розгону силовими структурами Бєларусі 19 грудня акції протесту проти офіційних результатів виборів президента у Мінську, сотні людей було затримано та побито, разом із кандидатами у президенти, їхніми представниками і журналістами.

Як повідомлялося раніше, влада має намір обвинуватити в організації безладів 17 опозиційних політиків і журналістів, зокрема 6 з 10 кандидатів у президенти.


За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Навіны Беларусі | Переглядів: 1176 | Додав: admin
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ