Ср, 2024-04-24, 21:26


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
«  Січень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Головна » 2011 » Січень » 31 » Біля Верховної Ради сотні студентів протестують проти закону про вищу освіту
16:35
Біля Верховної Ради сотні студентів протестують проти закону про вищу освіту
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/

Біля Верховної Ради студенти проводять акцію протесту проти схвалення нового закону про вищу освіту. Під стінами парламенту у понеділок зібралися, за різними даними, від 100 до 300 студентів. Пікетувальники розмістилися на пішохідній частині вулиці перед будівлею, у якій об 11.00 почнеться засідання Погоджувальної ради парламенту. Як передає "Інтерфакс-Україна" студенти, зокрема, протестують проти запланованого скорочення держзамовлення.

У листівках, які роздаються охочим, зазначається, що у разі ухвалення оновленого закону чесний вступ до вишів стане неможливим. Крім того, відзначено в листівці, студентському самоврядуванню буде відмовлено у фінансуванні у розмірі 0,5% від спеціального фонду вузу.

- Литвин вважає протест студентів передчасним, але доручив розглянути їхні вимоги

"Сьогоднішня акція є попереджувальною. Якщо законопроект про вищу освіту не буде знято з розгляду, то українська молодь почне загальнонаціональну кампанію проти деградації освіти", - йдеться в листівках.

У руках студентів плакати з написами "Ви нам корупцію - ми вам революцію", "Депутати-паразити не дають студентам жити". Крім цього, учасники акції стукають у барабани й періодично викрикують: "Ганьба!", "Менше економії - більше автономії!".

Студенти виступають не лише проти зареєстрованого в Раді законопроекту про вищу освіту, а й проти інших ініціатив Міністерства освіти й науки, молоді й спорту, які, на їхню думку, відбирають право в студентів на одержання якісної освіти.

Як повідомили самі учасники акції протесту, прийшли здебільшого студенти Києво-Могилянської академії та інших київських вишів. Вони тримають плакати із написами: "Могилянка проти комерціалізації освіти", "У загребущі лапи МОН Могилянку не дамо", "Не дражни студента" тощо.

Як зазначили учасники акції, вони мають намір протестувати доти, доки Верховна Рада не відмовиться від розгляду цього законопроекту, повідомляє УНІАН. Студенти зазначають, що цей законопроект "Про вищу освіту" обмежує автономію університетів та надає керівництву вишів великі права для відрахування студентів.

Порядок проведення акції контролюється міліцією. Близько 30 міліціонерів відгороджують учасників акції від проїзної частини вулиці Грушевського. Міносвіти має намір завершити розробку законопроекту про вищу освіту до квітня.

Раніше перший заступник міністра освіти, науки, молоді і спорту Євген Сулима повідомив, що в новій редакції законопроекту про вищу освіту в Україні, підготовлену депутатами фракції Партії регіонів, пропонується дозволити ректорам ВНЗ підвищувати плату за навчання у разі інфляції або збільшення мінімальної заробітної плати. Відповідний законопроект за авторством, зокрема, лідера фракції Партії регіонів Олександра Єфремова і члена цієї ж фракції Максима Луцького зареєстровано у Верховній Раді.

За словами Сулими, над цим законопроектом працювали народні депутати, крім того, свої пропозиції має внести і Міносвіти.

Він також відзначив, що Кабінет міністрів поки що ще не подавав свій законопроект, що стосується регулювання у сфері вищої освіти України. "У законопроекті (Єфремова і Луцького), який вже зареєстровано у Верховній Раді, пропонується надати можливість протягом року, коли збільшується відсоток інфляції або збільшується мінімальна заробітна плата, що, відповідно, спричиняє збільшення зарплати викладачів, дати можливість збільшити вишу плату за навчання на зареєстрований відсоток інфляції", - сказав Суліма.

Заступник міністра також відзначив, що ректори українських ВНЗ звернулися до народних депутатів з проханням підтримати цю пропозицію, з тим, щоб на основі ухваленого урядом рішення виші могли б коригувати оплату за навчання тільки на відсоток інфляції протягом навчального року і лише один раз за навчальний рік.

У новому законі про вищу освіту також студентам пропонують платити одразу за чотири роки навчання у вузі. "У проекті йдеться про те, що якщо студент внесе плату за весь період навчання авансом, то вартість не змінюватиметься", - повідомив координатор громадської ініціативи "Студентський захист" Андрій Чорних. Якщо ж студент вирішить платити за навчання частинами, на кожному навчальному курсі вартість навчання перераховуватимуть з урахуванням рівня інфляції за попередній календарний рік.

Відзначимо, що раніше міністр освіти і науки Табачник сказав, що навчання у вищих навчальних закладах не може коштувати менш як 8-9 тис гривень на рік.

Також стало відомо, що Міністерство освіти і науки, молоді і спорту України в 2011 році на 42% скоротить державне замовлення при вступі до вишів на основі повної загальної середньої освіти в порівнянні з 2010 роком. Табачник заявляв про можливе скорочення держзамовлення ще торік.

У свою чергу, в Міністерство освіти і науки України заявляють, що поки що не прийняли остаточного рішення щодо скорочення заявки на державне замовлення на навчання.

Литвин вважає протест студентів передчасним, але доручив розглянути їхні вимоги

Голова Верховної Ради Володимир Литвин доручив парламентському комітету з питань освіти й науки розглянути на розширеному засіданні за участі всіх зацікавлених сторін законопроект, яким запропоновано прийняти нову редакцію закону про вищу освіту. Про це він заявив на засіданні Погоджувальної ради парламенту, повідомляють Українські новини.

"Я прошу комітет з питань науки й освіти вивчити звернення учасників пікету і провести розширене засідання комітету, запросити всіх, кому не байдужа тема проекту закону, що стосується вищої освіти, і зняти будь-які підстави для інсинуацій", - сказав Литвин.

Спікер додав, що відповідний законопроект поки не винесено на розгляд Ради, а буде розглядатися тільки комітетом. У зв'язку з цим він зазначив, що акція протесту студентів під Радою трохи передчасна.

При цьому Литвин доручив регламентному комітету проконтролювати прозорість засідання комітету Ради з освіти. Він підкреслив, що питання про нову редакцію закону з вищої освіти досить чутливе й потребує відповідної уваги.



За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 1021 | Додав: adminA
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ