Пт, 2024-03-29, 17:52


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
«  Жовтень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Головна » 2010 » Жовтень » 1 » Бойовики у Пакистані підірвали транспортний конвой НАТО. Знищено близько 30 бензовозів
16:18
Бойовики у Пакистані підірвали транспортний конвой НАТО. Знищено близько 30 бензовозів
Інші останні Новини світу на сайті holosUA.com/

  У Пакистані в ніч проти п'ятниці, 1 жовтня, було обстріляно ракетними снарядами транспортний конвой НАТО. Напад стався на півдні країни на околиці міста Шикарпур. В результаті атаки згоріли 27 автоцистерн з пальним для багатонаціонального контингенту в Афганістані, повідомили військові джерела, передає NEWSru.com.

Близько 10 озброєних бойовиків напали після опівночі на колону, що зупинилася на привал на околиці міста. Перш ніж підпалили автоцистерни, вони вигнали водіїв і осіб супроводження, повідомив поліцейський Абдул Хамід Хосо. Тому в ході інциденту ніхто не був ні вбитий, ні поранений. Пожежа тривала кілька годин.

У четвер Ісламабад заблокував тилове забезпечення солдатів коаліції в Афганістані через Хайберський перевал у зв'язку із загибеллю трьох пакистанських військовослужбовців в результаті атаки вертольотів коаліції, що вторглися в повітряний простір Пакистану.

Конвой з автоцистернами направлявся, ймовірно, у бік іншого погранпереходу на південному заході Пакистану, який не закривався, передає агентство AP. Чи прямували вони на Хайберський перевал, але потім були перенаправлені через його закриття, або спочатку планували перетнути кордон саме на південному заході, з'ясувати не вдалося.

Поліцейський Нісар Ахмед повідомив, що автоцистерни прибули з порту Карачі і прямували в місто Кветта. З цього великого міста, що розташоване на південному заході країни, дорога веде до погранпереходу Чаман.

Бойовики час від часу влаштовують подібні напади на автоцистерни із запасами для обмеженого контингенту, що прямують через Пакистан, головним чином на північному заході країни, де їхній вплив сильніший. Але в четвер удару було завдано в провінції Синд, неподалік кордону. Можливо, це означає розширення зони впливу повстанців.

Близько 80% пального, запчастин, форми та іншого оснащення, що не належить до озброєнь і боєприпасів, прибуває в Афганістан, який не має виходу до моря, через Пакистан. Туди, у свою чергу, ці запаси доставляють морем в порт Карачі. Коаліція має в своєму розпорядженні й інші маршрути доставки спорядження до Афганістану, але пакистанський варіант - найдешевший і зручніший.

Командування коаліції стверджує, що знищення автоколони не вплине на хід військових дій в Афганістані, оскільки в переважній більшості запаси перетинають територію Пакистану неушкодженими. Іноді напади здійснюють не терористи, а звичайні злочинці. Часом за ними стоять власники вантажівок, що розраховують обманним шляхом отримати страхові виплати.

На північному заході пакистанські сили безпеки надають охорону вантажівкам і автоцистернам, але в центрі і на півдні країни, де напади рідші, вони зазвичай цього не роблять. До речі, після двох випадків вторгнення вертольотів НАТО в повітряний простір Пакистану керівництво силових відомств республіки попередило, що у разі якщо таке порушення ще раз повториться, вони зовсім перестануть охороняти конвої.

Відповідальність за атаку на транспортну колону узяли на себе таліби, пояснивши, що її здійснено "у відповідь на вторгнення НАТО на територію Пакистану".

На думку спостерігачів, цей інцидент і реакція на нього Ісламабада свідчать про все більшу напруженість у відносинах Пакистану і США, які вважаються союзниками в боротьбі з міжнародним тероризмом. Американські ВПС постійно нарощують удари по місцях дислокації екстремістів у Пакистані.

При цьому у Вашингтоні ігнорують протести пакистанської влади, які вимагають поважати суверенітет країни і припинити такі атаки, у яких гинуть мирні жителі, а заразом і військовослужбовці. Але все таки, вважають спостерігачі, в критичний період афганської війни, яка триває вже майже дев'ять років, ані Ісламабад, ані Вашингтон не можуть дозволити собі піти на серйозне ускладнення відносин.

Як повідомлялося, 15 вересня американські безпілотні літальні апарати (БПЛА) завдали ракетного удару - третього за добу - по північно-західному Пакистану, убивши щонайменше 14 бойовиків.

За даними ЗМІ, декілька безпілотників випустили більш як десяток ракет по двох таборах бойовиків у районі населеного пункту Даргах Манді, недалеко від Міраншаха - головного міста племінної області Північний Вазиристан.

Це була вже третя повітряна атака американських "дронів" у районі Міраншаха за останню добу. У вівторок не менш ніж 15 бойовиків було вбито в ході двох нальотів БПЛА на Північний Вазиристан.

Північний Вазиристан входить до складу так званої Зони племен, де не діють федеральні закони Пакистану і куди не поширюються повноваження поліції. Тут розташовані бази бойовиків-ісламістів, пов'язаних з рухом "Талібан".

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини світу | Переглядів: 1019 | Додав: holos
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ